Oto Teyp Kodlarını Çözen Programlar Full

İlginiz ve de dönüşünüz için çok teşekkür ederim.

Küçük bir yerde yaşıyorum, burada bir kaç yere gösterdim ama eeprom’u sanırım ilk defa duydular. Soketleri birbirine takmaktan başka uzmanlıkları yok :)

Sanırım CH341 alıp kendim deneyebilirim.
Elim yatkındır ama yine de beceremezsem artık İstanbul ya da Ankarada bir yer bulabilirim diye düşünüyorum

Araç istünde bırakmak istemedim çünkü dediğiniz gibi uyku moduna girip girmediğini bilmiyorum. Gerçi can bus hattı çalışıyor hala. ( park sensörü bilgileri kararmış ekrana geliyor )

Belki bir yere giderken cihazı takıp sürüş esnasında bekleyebilirim süresinin dolması için.

Tekrar teşekkür ederim ilginiz için, iyi akşamlar dilerim.
Eğer epromunu okuyabilirsen forumdan paylaş bizde yardımcı olmaya çalışırız.

Tekrar merhaba, bilgi olsun diye adım adım yazacağım.

Bugün üniteyi araca taktım ve dışarıda biraz işlerim vardı, hem zaman geçer diye üniteyi bekledim.

Yalnız ben 5 ya da max 15 dakika beklerim diye düşünürken kod sayfası gelmedi.

Sonrasında aracın diğer kablolarını da bağladım ( can bus vs ) Bir de kapamaya çalıştım, tuşlara bastım ama nafile.

Artık uzun yola çıkarken denerim diye düşünürken yol bilgisayarına göre 59.dakikada ünite bip’ledi ve kod sayfası geldi.

Eeprım okumak için de reader aldım. Bir de lehimle sökmek için uğraşmamak adına uygun krokodil aldım. 1-2 güne gelir. Ana kart üzerinden sökmeden okurum diye düşünüyorum.

Süreçleri aktarırım, görüşmek üzere

Eklentiler

• IMG_3646.webp
    IMG_3646.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 5
  • IMG_3647.webp
    IMG_3647.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 5
  • IMG_3643.webp
    IMG_3643.webp
    84,4 KB · Görüntüleme: 5
Tekrar merhaba, driver elime ulaştı ama maalesef düzgün şekilde kuramadım.
Elinizde çalışan driver bulunur mu?

Aldığım ürün aşağıda. Okumaya çalışacağım eepromda ise 24’lü birşey yazmıyor.

Fotoğraf için kusura bakmayın, dvd playerı çıkarmadan fotoyu çektim

Eklentiler

• IMG_3666.webp
    IMG_3666.webp
    540,9 KB · Görüntüleme: 2
  • IMG_3659.webp
    IMG_3659.webp
    1,4 MB · Görüntüleme: 2
  • IMG_3656.webp
    IMG_3656.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 1
CH341A USB Programlayıcı. Bu cihazın sürücü (driver) meselesi biraz karışıktır çünkü cihazın iki farklı modu vardır ve Windows genellikle bunları otomatik tanımaz.

Sorunu çözmek için şu adımları izleyebiliriz:

1. Mod Kontrolü (En Önemli Adım)​

Cihazın üzerinde genellikle siyah bir jumper (köprü) bulunur.

• EEPROM/Flash Yazmak İçin: Jumper'ın 1 ve 2 numaralı pinlerde (genellikle USB tarafına yakın olanlar) takılı olması gerekir. Bu modda cihaz "Interface" olarak görünür.
  • TTL/Seri Haberleşme İçin: Jumper 2 ve 3 numaralı pinlerde olmalıdır.

2. Sürücü Tipleri​

CH341A için tek bir sürücü yetmez; kullanım amacınıza göre iki farklı sürücüden birini (veya her ikisini) kurmanız gerekir:
  • PAR Driver (Parallel/Yazıcı Portu): Eğer BIOS veya 24/25 serisi EEPROM yazacaksanız bunu kurmalısınız. Aygıt Yöneticisi'nde "USB-EPP/I2C CH341A" olarak görünür.
  • SER Driver (Serial/COM Port): Eğer cihazı RS232/TTL dönüştürücü olarak kullanacaksanız bunu kurmalısınız. Aygıt Yöneticisi'nde "USB-SERIAL CH341A" olarak görünür.

3. Kurulum İpucu​

1. Aygıt Yöneticisi'ni açın: Cihazı taktığınızda "Bilinmeyen Aygıt" mı yoksa ünlemli bir "CH341" mi görüyorsunuz?
  2. Sürücü İmzalama: Windows 10 veya 11 kullanıyorsanız, bazen "Sürücü İmza Zorlamasını" devre dışı bırakmanız gerekebilir, ancak güncel CH341SER.EXE veya CH341PAR.EXE dosyaları genellikle sorunsuz kurulur.
  3. Yazılım Seçimi: Sürücüyü kursanız bile, çipi okumak için Asurada, NeoProgrammer veya Siberia gibi güncel ve açık kaynaklı yazılımları kullanmanızı öneririm. Çoğu kişi cihazla gelen eski Çince yazılımla sorun yaşıyor.
Küçük bir uyarı: Bazı siyah renkli CH341A modellerinde "3.3V/5V hatası" vardır (data pinleri 5V verirken çip beslemesi 3.3V olur). Eğer hassas bir BIOS çipi yazacaksanız ve cihaz çipi görmüyorsa, bu voltaj farkından kaynaklanıyor olabilir.

Geri
Yukarı