Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bunu veya diğer web sitelerini doğru şekilde görüntülemeyebilir. Yeni sürüme geçmeli veya bir alternatif kullanmalısınız. tarayıcı.
0-30 VDC - 0-3A Akım kontrollü Stabilize Güç kaynağı Devreleri
Devre güzel çalışıyor tam istediğim gibi 3 adet tip3055 bağladım lakin 3055 1.5 amper çektiğimde çok ısınıyor bu konuda yardım edermisiniz tip3055 lerim orjinal çakma değil
Bu soruya cevap yamışız ama konuyu yeni okuyan arkadaşlar için teknik olarak paylaşmak istedim İşte bu sorunu çözmek için kontrol etmen gereken noktalar:
1. Soğutucu (Heatsink) ve Yalıtım Kontrolü
1.5 Amperde transistörlerin çok ısınması, ısının transistör gövdesinden soğutucuya hızlı aktarılamadığını gösterir.
Termal Macun: Transistör ile soğutucu arasında mutlaka kaliteli termal macun kullanmalısın.
Mika Yalıtkan: Eğer 3 transistörü de aynı soğutucuya bağladıysan ve soğutucu şaseye (eksiye) değiyorsa, araya mika yalıtkan koyman gerekir. Ancak mika, ısı iletimini bir miktar zorlaştırır.
Yüzey Alanı: Kullandığın soğutucunun yüzey alanı yeterli mi? 3 Amperlik bir devre için en az bir avuç içi büyüklüğünde, kalın kanatlı bir alüminyum soğutucu şarttır.
2. Akım Paylaşımı (Balans Dirençleri)
3 adet TIP3055'i paralel bağladığında, transistörlerin "iç dirençleri" birebir aynı olmadığı için akım dengesiz dağılır. Biri 1 Amper çekerken diğeri 0.2 Amper çekebilir. Bu da o transistörün aşırı ısınmasına neden olur.
Çözüm: Her bir TIP3055'in Emiter (E) ucuna seri olarak 0.1 Ohm / 5W veya 0.22 Ohm / 5W taş direnç bağlamalısın. Buna "Ballast Resistor" denir ve akımı 3 transistör arasında eşit paylaştırır.
3. Giriş ve Çıkış Voltaj Farkı (V-Drop)
Elektronikte en çok gözden kaçan konu budur. Transistör üzerindeki güç şu formülle hesaplanır:
P = (V_{giriş} - V_{çıkış})x I_{akım}
Örnek: Trafon doğrultulduğunda 35V DC veriyorsa ve sen çıkıştan 5V alıp 1.5A çekiyorsan;
P = 35V - 5V x1.5A = 45 Watt ısı açığa çıkar.
Bu 45 Watt, küçük bir havya kadar ısı demektir. Transistörlerin ne kadar çok olursa olsun, giriş voltajı ile çıkış voltajı arasındaki fark çoksa transistörler bu enerjiyi ısıya dönüştürmek zorundadır.
4. Osilasyon (Kararsızlık) Kontrolü
Eğer transistörlerin bağlı olduğu kablolar çok uzunsa, devre yüksek frekansta "osilasyon" (titreşim) yapıyor olabilir. Bu durumda transistör yükte olmasa bile aşırı ısınır.
Çözüm: Transistörün Base (B) ve Collector (C) uçları arasına çok küçük (örn. 100pF - 1nF) bir seramik kondansatör ekleyerek veya çıkışa 100nF kondansatör atarak bu parazitleri sönümleyebilirsin.
Önerilerim:
Fan Ekleyin: Pasif soğutma (sadece alüminyum) 3A için yetmeyebilir. Küçük bir 12V fan eklemek sıcaklığı dramatik şekilde düşürür.
Dirençleri Kontrol Edin: Emiter dirençlerini takmadıysan mutlaka takmalısın.
Sürücü Transistör (Q2): TIP3055'leri süren BD139 (Q2) transistörünü de kontrol et, o da çok ısınıyorsa sürme akımında bir sorun olabilir.