Transformatör sarmadan 12VDC ,+-30VDC üretin (eski bilgisayar SMPS transformatörünü kullanarak)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör

Devrenin Özeti ve Teknik Detaylar:

  • Amaç: Hiç trafo sarmakla uğraşmadan, eski bir PC güç kaynağından çıkan hazır SMPS trafosunu kullanarak 12V DC girişten ±30V DC (simetrik) çıkış almak.
  • Güç Kapasitesi: Sürekli olarak 80-100 Watt civarında bir güç sunuyor.
  • Performans: Test edilmiş bir devre. Ağır yük altında (yüksek akım çekildiğinde) voltajın ±20V seviyelerine kadar esneyebileceği belirtilmiş; bu da SMPS trafolarının karakteristik bir özelliğidir.
  • Kullanım Alanı: Özellikle araç içi ses sistemleri (oto amfileri) veya simetrik besleme gerektiren elektronik projeler için birebir.

İçerikteki Dosyalar (Usta İşi Arşiv):

Konuda paylaşılan PDF'ler işin mutfağını tam olarak veriyor:
  1. SCH_12to30V.pdf: Devre şeması.
  2. PCB_Bott & TOP: Baskı devre şemaları (alt ve üst görünüm).
  3. DC_12V to 30V.pdf: Montaj ve genel detaylar.

Teknik İpucu:

Bu devreyi yaparken en kritik nokta, eski güç kaynağından söktüğün o sarı SMPS trafosunun ayak bağlantılarını doğru tespit etmektir. PC trafolarında genellikle 5V ve 12V çıkışları vardır; bu devrede trafo ters (step-up) mantığıyla kullanılıyor. Ayrıca MOSFET'leri soğutucuya bağlamayı ve yalıtımlarına (mika+pul) dikkat etmeyi unutma, 100 Watt'ta o MOSFET'ler ısınmak isteyecektir.
12V to 30V.webp
PCB12V to 30V.JPG
Yedek parçaların çoğu bozuk bir anahtarlamalı güç kaynağı bilgisayarından gelmektedir.Bu devre test edilmiştir ve sonuçlar tatmin edicidir.Güç sürekli olarak yaklaşık 80-100 watt'tır.Yük ağır ise, güç +-20 civarında biraz düşecektir.
 

Eklentiler

Son düzenleme:
Geri
Yukarı