Transistörün sağlamlık kontrolü için en pratik yöntemlerden biri dijital multimetrenin diyot test kademesini kullanmaktır.
Transistör aslında iki PN jonksiyonundan oluştuğu için, NPN ve PNP transistörlerde Beyz (B), Emiter (E) ve Kolektör (C) uçları arasındaki diyot davranışı kontrol edilebilir.
Multimetreyi diyot test kademesine alın.
Probları ters çevirdiğinizde:
Problar ters çevrildiğinde yine OL / iletimsiz değer görülmelidir.
Problar ters çevrildiğinde OL / iletimsiz değer beklenir.
Ters yönde ise OL / iletimsiz değer beklenir.
Kısa devre:
Örneğin TO-92 kılıfındaki iki farklı transistörde bacak sıralaması:
E – B – C
veya
C – B – E
şeklinde olabilir.
Bu nedenle ölçüm yapmadan önce transistörün datasheet bilgisine bakılarak B, C ve E uçlarının belirlenmesi gerekir.
Ancak bu yöntem transistörün hFE kazancını, çalışma frekansını, kaçak akımını veya yük altındaki performansını tam olarak test etmez.
Bu nedenle en pratik yaklaşım:
1. Multimetre ile ön kontrol → 2. Transistör test devresi ile çalışma kontrolü → 3. Gerekiyorsa hFE ve özel test cihazı ile detaylı ölçüm şeklindedir.
Transistör aslında iki PN jonksiyonundan oluştuğu için, NPN ve PNP transistörlerde Beyz (B), Emiter (E) ve Kolektör (C) uçları arasındaki diyot davranışı kontrol edilebilir.
NPN Transistör Testi
NPN transistörde beyz ucu, iki diyodun anot tarafı gibi davranır.Multimetreyi diyot test kademesine alın.
1. Beyz – Emiter testi
- Kırmızı prob → Beyz (B)
- Siyah prob → Emiter (E)
Probları ters çevirdiğinizde:
- Kırmızı → E
- Siyah → B
2. Beyz – Kolektör testi
- Kırmızı prob → Beyz (B)
- Siyah prob → Kolektör (C)
Problar ters çevrildiğinde yine OL / iletimsiz değer görülmelidir.
3. Kolektör – Emiter testi
Normal bir BJT transistörde, beyz bağlantısı açıkta bırakıldığında:- Kırmızı → C
- Siyah → E
- Kırmızı → E
- Siyah → C
PNP Transistör Testi
PNP transistörde polarite NPN transistörün tersidir.1. Beyz – Emiter testi
- Kırmızı prob → Emiter (E)
- Siyah prob → Beyz (B)
Problar ters çevrildiğinde OL / iletimsiz değer beklenir.
2. Beyz – Kolektör testi
- Kırmızı prob → Kolektör (C)
- Siyah prob → Beyz (B)
Ters yönde ise OL / iletimsiz değer beklenir.
3. Kolektör – Emiter testi
Beyz bağlantısı açıkken C-E arasında iki yönde de belirgin iletim olmaması gerekir.Arızalı Transistör Nasıl Anlaşılır?
Multimetre ile yapılan kontrolde aşağıdaki durumlar transistörün arızalı olabileceğini gösterir:Kısa devre:
- B-E arasında iki yönde de çok düşük direnç veya iletim
- B-C arasında iki yönde de iletim
- C-E arasında iki yönde de belirgin iletim
- B-E veya B-C jonksiyonlarından hiçbirinde diyot düşümü görülmemesi
- Normalde iletmemesi gereken yönde belirgin bir gerilim düşümü görülmesi
Önemli: Ölçüm yapmadan önce transistörün mümkünse devreden sökülmesi gerekir. Devre üzerinde yapılan ölçümlerde diğer komponentler ölçüm sonucunu etkileyebilir.
Bacak Dizilimine Dikkat
Transistörlerin kılıfları aynı olsa bile B, C ve E bacaklarının sıralaması farklı olabilir.Örneğin TO-92 kılıfındaki iki farklı transistörde bacak sıralaması:
E – B – C
veya
C – B – E
şeklinde olabilir.
Bu nedenle ölçüm yapmadan önce transistörün datasheet bilgisine bakılarak B, C ve E uçlarının belirlenmesi gerekir.
Hızlı Kontrol Özeti
| Test | NPN | PNP |
|---|---|---|
| B-E ileri yön | 0,5–0,8 V | 0,5–0,8 V |
| B-E ters yön | OL | OL |
| B-C ileri yön | 0,5–0,8 V | 0,5–0,8 V |
| B-C ters yön | OL | OL |
| C-E | İletim olmamalı | İletim olmamalı |
Sonuç
Multimetre ile diyot testi, transistörün hızlı sağlamlık kontrolü için oldukça kullanışlıdır. Yukarıdaki ölçümler normal çıkıyorsa transistörün PN jonksiyonları büyük olasılıkla sağlamdır.Ancak bu yöntem transistörün hFE kazancını, çalışma frekansını, kaçak akımını veya yük altındaki performansını tam olarak test etmez.
Bu nedenle en pratik yaklaşım:
1. Multimetre ile ön kontrol → 2. Transistör test devresi ile çalışma kontrolü → 3. Gerekiyorsa hFE ve özel test cihazı ile detaylı ölçüm şeklindedir.