Çok zaman geçmiş ama forumda diğer arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüğümden dolayı bir cevap yazalımSoğutucunun devamı var hocam elimdeki en büyük bu. Kısa devre yaptırdım sanırım yanlışlıkla patlattım TDA2030 u. Önce subwoofer sız test edecektim subwoofer ı bağlarken patladı. Uçları birbirine değdirdim sanırım. Subwoofer 30W 4 ohm trafomda 12-12V DVD trafosu 4 çıkışı mı ne var 12V olanları kullandım. Diğer trafom güç kaynağında takılı. Oda iki çıkışlı 30-12V
- Kısa Devre Etkisi: Subwoofer bağlantısı sırasında uçların birbirine değmesi, TDA2030'un içindeki çıkış transistörlerinin üzerinden sonsuz akım geçmesine yol açmış. Bu entegrelerin termal koruması olsa da, doğrudan kısa devreye karşı her zaman hayatta kalamazlar.
- Trafo ve Güç Uyumu: 12V-0-12V trafo kullanımı TDA2030 için idealdir (doğrultulduğunda yaklaşık $\pm16V$ DC eder). Ancak kullandığın DVD trafosu muhtemelen düşük amperli (0.5A - 1A civarı) bir trafodur. 30W 4 Ohm bir subwoofer, tam yükte bu trafoyu zorlar ve voltajın çökmesine ya da dalgalanmasına neden olur.
- Soğutucu Sorunu: Mesajında belirttiğin gibi soğutucunun yetersiz kalması, entegrenin kısa devre anında zaten sıcak olmasından dolayı daha hızlı hasar görmesini sağlamış olabilir. TDA serisi entegrelerde "Heatsink" (soğutucu) hayati önem taşır.
Bundan Sonra Ne Yapılmalı?
- Entegre Değişimi: Patlayan TDA2030 kesinlikle değişmeli. Eğer imkanın varsa yerine TDA2050 veya LM1875 takabilirsin; pinleri aynıdır ama daha dayanıklıdırlar.
- Besleme Kontrolü: Yeni entegreyi takmadan önce doğrultucu diyotları ve filtre kondansatörlerini ölç. Patlama sırasında diyotlardan biri de kısa devreye düşmüş olabilir.
- Güç Kaynağı Ayrımı: Diğer trafonda bulunan 30V çıkışı TDA2030 için çok yüksektir, sakın deneme (Maksimum dayanımı 18V-20V DC civarıdır).
- İzolasyon: Subwoofer kablolarını bağlarken mutlaka sistemi kapat ve uçların çıplak kalmadığından emin ol.