Havya Markası ve Modeli Seçimi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör

Havya Markası ve Modeli Seçimi​

Elektronik servisinde havya seçerken yalnızca Watt değerine bakmak doğru değildir. Sıcaklık kararlılığı, ısınma süresi, havya ucunun kalitesi, yedek uç bulunabilirliği, ESD koruması ve servis desteği de dikkate alınmalıdır.

Özellikle TV, monitör, uydu alıcısı, güç kartı ve ana kart onarımı yapan servislerde kaliteli bir lehimleme istasyonu uzun süreli kullanım açısından önemli avantaj sağlar.

Profesyonel Havya ve Lehimleme İstasyonları​

Aşağıdaki markalar profesyonel elektronik üretim ve servis sektöründe yaygın olarak kullanılan üreticiler arasındadır:

MarkaÖrnek seri / modelGenel kullanım
JBCCD, CDB, CDE serileriProfesyonel elektronik servis ve üretim
WellerWT, WX, WE serileriElektronik servis ve üretim
HakkoFX-951, FX-888D, FX-971Elektronik servis ve SMD
MetcalMX, CV serileriProfesyonel elektronik üretim ve servis
ERSAi-CON serisiElektronik üretim ve servis
PACEADS, ST serileriLehimleme ve lehim sökme

JBC​

JBC, profesyonel lehimleme ekipmanları arasında özellikle hızlı ısınma, sıcaklık kontrolü ve uç teknolojisi ile öne çıkan markalardan biridir.

Yoğun elektronik servislerinde ve üretim hatlarında tercih edilen profesyonel çözümleri bulunmaktadır.

Weller​

Weller, elektronik lehimleme sektörünün en bilinen markalarından biridir.

Özellikle:
  • Elektronik servis
  • PCB üretimi
  • SMD/THT lehimleme
  • Lehim sökme
  • Endüstriyel elektronik uygulamalarında geniş ürün seçenekleri bulunmaktadır.

Hakko​

Hakko, elektronik servislerinde oldukça yaygın kullanılan Japon markalarından biridir.

Özellikle:
  • FX-888 serisi
  • FX-951
  • FX-971 gibi modeller elektronik servislerinde sık karşılaşılan ürünler arasındadır.

Hobi kullanıcısından profesyonel servise kadar farklı seviyelerde ürünleri bulunmaktadır.

Metcal​

Metcal özellikle profesyonel elektronik üretim ve servis sektöründe kullanılan markalardan biridir.

Isı transferi ve lehimleme teknolojileri açısından profesyonel uygulamalara yönelik ürünleri bulunmaktadır.

ERSA​

Alman ERSA, elektronik lehimleme ekipmanları konusunda köklü üreticilerden biridir.

Özellikle i-CON serisi elektronik servis ve üretim uygulamalarında kullanılmaktadır.

PACE​

PACE; havya, sıcak hava, lehim sökme ve rework sistemleriyle profesyonel elektronik servis sektöründe kullanılan markalardan biridir.

Orta ve Fiyat/Performans Segmenti​

Profesyonel JBC, Weller veya Hakko sistemlerinin maliyeti bazı kullanıcılar için yüksek olabilir. Bu durumda aşağıdaki markaların ürünleri değerlendirilebilir:

MarkaÖrnek ürün/seriGenel kullanım
AttenST ve GT serileriElektronik servis
Quick202D, 236, 861DWHavya ve sıcak hava
Yihua936, 937D, 982 serileriHobi ve servis
Aoyue936 ve rework istasyonlarıHobi ve elektronik servis
SugonT serileriSMD ve elektronik servis

Bu gruptaki ürünlerde modelden modele kalite ve özellikler önemli ölçüde değişebileceği için satın almadan önce yedek uç, ısıtıcı, sensör ve diğer servis parçalarının bulunabilirliği kontrol edilmelidir.

Ekonomik ve Başlangıç Seviyesi Havyalar​

Elektroniğe yeni başlayanlar veya arada sırada lehimleme yapan kullanıcılar için daha ekonomik çözümler de bulunmaktadır.

MarkaGenel kullanım
YihuaBaşlangıç ve hobi
AoyueHobi ve temel servis
Pro'sKitElektronik ve genel servis
KaisiTemel SMD çalışmaları
MechanicSMD ve küçük elektronik servisleri

Burada özellikle marka yerine model bazında değerlendirme yapmak daha doğrudur.

Elektronik Servisi İçin Hangi Havya?​

TV, monitör, uydu alıcısı, bilgisayar kartı ve güç kartı onarımı yapan bir servis için aşağıdaki ekipman kombinasyonu oldukça kullanışlıdır:

EkipmanKullanım alanı
60–80 W ısı kontrollü havyaGenel PCB çalışmaları
İnce havya ucuKüçük SMD komponentler
Keski uçGenel elektronik servis
Sıcak hava istasyonuSMD sökme ve lehimleme
Lehim emme istasyonuTHT komponent sökme
SMD cımbızıİki uçlu SMD komponentler
Lehim fitiliFazla lehim temizleme
FluxLehimlenebilirliği artırma
PCB temizleyici / IPAFlux ve kalıntı temizleme

Havya Seçiminde Önemli Kriterler​

Bir havya veya lehimleme istasyonu satın alırken şu özelliklere dikkat edilmelidir:

1. Sıcaklık kararlılığı​

Havya ayarlanan sıcaklığı mümkün olduğunca sabit tutmalıdır.

2. Isınma süresi​

Profesyonel istasyonlarda çalışma sıcaklığına hızlı ulaşmak önemli bir avantajdır.

3. Havya ucu seçenekleri​

Farklı işler için farklı uçların bulunabilmesi gerekir.

4. Yedek parça​

Isıtıcı, sensör, uç, tutamak ve diğer parçaların kolay bulunabilmesi uzun vadede önemlidir.

5. ESD koruması​

Hassas elektronik kartlarda ESD korumalı ekipman tercih edilmelidir.

6. Güç kapasitesi​

Yüksek termal kütleli PCB bölgelerinde havya sıcaklığını koruyabilecek yeterli güç bulunmalıdır.

60 W mı, 80 W mı, 100 W mı?​

Daha yüksek Watt değerinin otomatik olarak daha iyi lehimleme anlamına gelmediğini unutmamak gerekir.

Örneğin kaliteli bir 60 W veya 80 W sıcaklık kontrollü istasyon, sıcaklık kontrolü zayıf olan 100 W basit bir havyadan daha başarılı olabilir.

Özellikle SMD ve hassas PCB çalışmalarında:

Watt + sıcaklık kontrolü + uç teknolojisi + ısı transferi birlikte değerlendirilmelidir.

Profesyonel Servis İçin Örnek Tercihler​

Üst seviye​

JBC / Weller / Hakko / Metcal / ERSA / PACE

Profesyonel ve yoğun kullanım için.

Orta seviye / fiyat-performans​

Quick / Atten / Sugon

Elektronik servisleri için değerlendirilebilir.

Ekonomik​

Yihua / Aoyue / Pro'sKit

Hobi, başlangıç ve daha düşük yoğunluklu servis işleri için değerlendirilebilir.

Önemli: Buradaki sınıflandırma genel bir rehberdir. Aynı markanın farklı modelleri arasında ciddi kalite ve özellik farkları bulunabilir. Satın almadan önce mutlaka ilgili modelin teknik özellikleri, havya ucu tipi, yedek parça durumu ve ESD özellikleri kontrol edilmelidir.

Geri
Yukarı