Havya Markası ve Modeli Seçimi
Elektronik servisinde havya seçerken yalnızca Watt değerine bakmak doğru değildir. Sıcaklık kararlılığı, ısınma süresi, havya ucunun kalitesi, yedek uç bulunabilirliği, ESD koruması ve servis desteği de dikkate alınmalıdır.Özellikle TV, monitör, uydu alıcısı, güç kartı ve ana kart onarımı yapan servislerde kaliteli bir lehimleme istasyonu uzun süreli kullanım açısından önemli avantaj sağlar.
Profesyonel Havya ve Lehimleme İstasyonları
Aşağıdaki markalar profesyonel elektronik üretim ve servis sektöründe yaygın olarak kullanılan üreticiler arasındadır:| Marka | Örnek seri / model | Genel kullanım |
|---|---|---|
| JBC | CD, CDB, CDE serileri | Profesyonel elektronik servis ve üretim |
| Weller | WT, WX, WE serileri | Elektronik servis ve üretim |
| Hakko | FX-951, FX-888D, FX-971 | Elektronik servis ve SMD |
| Metcal | MX, CV serileri | Profesyonel elektronik üretim ve servis |
| ERSA | i-CON serisi | Elektronik üretim ve servis |
| PACE | ADS, ST serileri | Lehimleme ve lehim sökme |
JBC
JBC, profesyonel lehimleme ekipmanları arasında özellikle hızlı ısınma, sıcaklık kontrolü ve uç teknolojisi ile öne çıkan markalardan biridir.Yoğun elektronik servislerinde ve üretim hatlarında tercih edilen profesyonel çözümleri bulunmaktadır.
Weller
Weller, elektronik lehimleme sektörünün en bilinen markalarından biridir.Özellikle:
- Elektronik servis
- PCB üretimi
- SMD/THT lehimleme
- Lehim sökme
- Endüstriyel elektronik uygulamalarında geniş ürün seçenekleri bulunmaktadır.
Hakko
Hakko, elektronik servislerinde oldukça yaygın kullanılan Japon markalarından biridir.Özellikle:
- FX-888 serisi
- FX-951
- FX-971 gibi modeller elektronik servislerinde sık karşılaşılan ürünler arasındadır.
Hobi kullanıcısından profesyonel servise kadar farklı seviyelerde ürünleri bulunmaktadır.
Metcal
Metcal özellikle profesyonel elektronik üretim ve servis sektöründe kullanılan markalardan biridir.Isı transferi ve lehimleme teknolojileri açısından profesyonel uygulamalara yönelik ürünleri bulunmaktadır.
ERSA
Alman ERSA, elektronik lehimleme ekipmanları konusunda köklü üreticilerden biridir.Özellikle i-CON serisi elektronik servis ve üretim uygulamalarında kullanılmaktadır.
PACE
PACE; havya, sıcak hava, lehim sökme ve rework sistemleriyle profesyonel elektronik servis sektöründe kullanılan markalardan biridir.Orta ve Fiyat/Performans Segmenti
Profesyonel JBC, Weller veya Hakko sistemlerinin maliyeti bazı kullanıcılar için yüksek olabilir. Bu durumda aşağıdaki markaların ürünleri değerlendirilebilir:| Marka | Örnek ürün/seri | Genel kullanım |
|---|---|---|
| Atten | ST ve GT serileri | Elektronik servis |
| Quick | 202D, 236, 861DW | Havya ve sıcak hava |
| Yihua | 936, 937D, 982 serileri | Hobi ve servis |
| Aoyue | 936 ve rework istasyonları | Hobi ve elektronik servis |
| Sugon | T serileri | SMD ve elektronik servis |
Bu gruptaki ürünlerde modelden modele kalite ve özellikler önemli ölçüde değişebileceği için satın almadan önce yedek uç, ısıtıcı, sensör ve diğer servis parçalarının bulunabilirliği kontrol edilmelidir.
Ekonomik ve Başlangıç Seviyesi Havyalar
Elektroniğe yeni başlayanlar veya arada sırada lehimleme yapan kullanıcılar için daha ekonomik çözümler de bulunmaktadır.| Marka | Genel kullanım |
|---|---|
| Yihua | Başlangıç ve hobi |
| Aoyue | Hobi ve temel servis |
| Pro'sKit | Elektronik ve genel servis |
| Kaisi | Temel SMD çalışmaları |
| Mechanic | SMD ve küçük elektronik servisleri |
Burada özellikle marka yerine model bazında değerlendirme yapmak daha doğrudur.
Elektronik Servisi İçin Hangi Havya?
TV, monitör, uydu alıcısı, bilgisayar kartı ve güç kartı onarımı yapan bir servis için aşağıdaki ekipman kombinasyonu oldukça kullanışlıdır:| Ekipman | Kullanım alanı |
|---|---|
| 60–80 W ısı kontrollü havya | Genel PCB çalışmaları |
| İnce havya ucu | Küçük SMD komponentler |
| Keski uç | Genel elektronik servis |
| Sıcak hava istasyonu | SMD sökme ve lehimleme |
| Lehim emme istasyonu | THT komponent sökme |
| SMD cımbızı | İki uçlu SMD komponentler |
| Lehim fitili | Fazla lehim temizleme |
| Flux | Lehimlenebilirliği artırma |
| PCB temizleyici / IPA | Flux ve kalıntı temizleme |
Havya Seçiminde Önemli Kriterler
Bir havya veya lehimleme istasyonu satın alırken şu özelliklere dikkat edilmelidir:1. Sıcaklık kararlılığı
Havya ayarlanan sıcaklığı mümkün olduğunca sabit tutmalıdır.2. Isınma süresi
Profesyonel istasyonlarda çalışma sıcaklığına hızlı ulaşmak önemli bir avantajdır.3. Havya ucu seçenekleri
Farklı işler için farklı uçların bulunabilmesi gerekir.4. Yedek parça
Isıtıcı, sensör, uç, tutamak ve diğer parçaların kolay bulunabilmesi uzun vadede önemlidir.5. ESD koruması
Hassas elektronik kartlarda ESD korumalı ekipman tercih edilmelidir.6. Güç kapasitesi
Yüksek termal kütleli PCB bölgelerinde havya sıcaklığını koruyabilecek yeterli güç bulunmalıdır.60 W mı, 80 W mı, 100 W mı?
Daha yüksek Watt değerinin otomatik olarak daha iyi lehimleme anlamına gelmediğini unutmamak gerekir.Örneğin kaliteli bir 60 W veya 80 W sıcaklık kontrollü istasyon, sıcaklık kontrolü zayıf olan 100 W basit bir havyadan daha başarılı olabilir.
Özellikle SMD ve hassas PCB çalışmalarında:
Watt + sıcaklık kontrolü + uç teknolojisi + ısı transferi birlikte değerlendirilmelidir.
Profesyonel Servis İçin Örnek Tercihler
Üst seviye
JBC / Weller / Hakko / Metcal / ERSA / PACEProfesyonel ve yoğun kullanım için.
Orta seviye / fiyat-performans
Quick / Atten / SugonElektronik servisleri için değerlendirilebilir.
Ekonomik
Yihua / Aoyue / Pro'sKitHobi, başlangıç ve daha düşük yoğunluklu servis işleri için değerlendirilebilir.
Önemli: Buradaki sınıflandırma genel bir rehberdir. Aynı markanın farklı modelleri arasında ciddi kalite ve özellik farkları bulunabilir. Satın almadan önce mutlaka ilgili modelin teknik özellikleri, havya ucu tipi, yedek parça durumu ve ESD özellikleri kontrol edilmelidir.