PIC16F628A ile havya güç regülatörü devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Birçok radyo amatörleri, çeşitli elektronik cihazlar tasarlarken, uç sıcaklığının ayarlanmasına izin veren lehimleme istasyonlarının aksine, sürekli olarak tam güçte çalışan ve çoğu zaman, monte edilmiş elemanların düşük kaliteli lehimlemelerine ve aşırı ısınmasına neden olan sıradan lehimleme demirlerini kullanır. Ağda, ana elemanı BT136-600 triyak olan PIC16F628A mikrodenetleyicisine monte edilmiş karmaşık olmayan bir kontrolör devresiyle karşılaştık, şematik diyagram aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:
1549389938_principialnaya-shema-regulyatora-moschnosti-payalnika-na-pic16xxx.png
Triyak kontrolüne ek olarak, mikrodenetleyici güç seviyesi göstergesini yedi bölümlü dijital göstergede görüntüler. Toplam on basamak (sıfırdan dokuza), yani “9” göstergesi gösterildiğinde, güç tüketen cihaz (havya, akkor lamba)% 100 güçle çalışacaktır. Adımların değiştirilmesi “+” ve “-” tuşlarına kısaca basılarak yapılır.

Bu proje hakkında söylemek istediklerim - materyal, RADIOKOT sitesinden alındı, prensipte, hoşuma gitti ve bu yüzden basılı devre kartını kendi zevkime göre yalamaya karar verdim. Özgün kaynağın web sitesinde yazarın, düzenleyiciyi bir çeşit sabunluk gövdesine monte ettiğini, bence cihazın görünümünün oldukça gösterilebilir olmadığı ortaya çıktı. Aynı Aliexpress'da, oldukça makul bir para karşılığında çok sayıda küçük plastik kutu bulabilirsiniz ... Peki, tamam, bu sorunun estetik yanıdır ve herkes cihazın kendi başına çalışmasına yetecek bir kişi için kendi yoluna karar verir. Özgün kaynak makaleye bağlantı, hem de bu projenin tartışılması ile birlikte foruma bir link yazmanın katılımıyla arşivde. Bu düzenleyiciyi toplamaya karar vermeden önce forumu okumak için tembel olmayın, çok fazla bilgi var, ancak belirsiz, radyo amatörleri fikirlerini ifade ediyorlar, bazılarının devre tasarımının doğruluğu konusunda şüpheleri vardır, ancak yine de kontrolörün çoğunluğu çalışır ve yazara şükranlarını ifade eder. Daha ileri gidiyoruz.

Regülatör devresi iki basılı devre kartına uygulanır, bu güç seviyesi göstergeli bir kontrol kartı ve bir güç bölümü kartıdır. Yazarın, öğelerin düzeninin sürümü kullanılmış, gereksinimlerine uyacak şekilde biraz ayarlanmıştır, bu, ekran baskı katmanı ve öğe makroları için geçerlidir. Serigrafi baskı katmanında yazarlığı belirten bir yazı, yani NASTYA ÜRETİMİ uyguladı. LAY6 formatındaki kontrol ve ekran kartı şöyle görünür:

Güç kontrol devresinin elemanlarının listesi:

Mikroçipler:


• PIC16F628A - 1 adet. (Bu mikrodenetleyici dahili olarak saatlidir, bu nedenle kuvveti tahtaya lehimlemeniz gerekmez. Dahili saat olmadan MK kullanırken, örneğin, PIC16 F84A - kuvarsı 4 MHz'de lehimleyin.) MK bellenimini indirmek için arşivde bulabilirsiniz.

Dirençler:

• 100R / 0,5W - 1 adet.
• 47R / 0.5W - 1 adet.
• 100R / 0,25W - 8 adet.
• 1M / 0,25W - 1 adet.
• 5k1 / 0,25W - 2 adet.

Diyotlar, zener diyotları:

• 1N4007 - 2 adet.
• Stabilitron 5V6 / 100mA - 1 adet.
• Triac BT136-600 - 1 adet. (40-60 watt'lık bir havya ile triyak, daha güçlü bir yük kullanarak bir soğutucuya ihtiyaç duymadan baş edebilir, buna küçük bir alüminyum levhayı sabitleyebilirsiniz)

Kondansatörler:

• 220nF / 500V - 1 adet.
• 1mF / 500V - 1 adet.
• 470mF / 16V elektrolit - 1 adet.

Gerisi:

• Sigorta 2A + tahtaya montaj bloğu - 1 adet.
• Bobin, 10x20x5 M2000 halkasına sarılır, 0.3 mm çapında 70 ... 100 dönüş tel içerir.
• Dahili saat olmadan bir mikrodenetleyici kullanırken, 4 MHz kuvars gereklidir.
• Bağlantısız düğmeler (artı, eksi) - 2 adet.
• Lehim havyası fişi - 1 adet.

Sonuç olarak, biraz açıklamama izin verin, kontrol panosunda iki OA ve OK köprüsü vardır, bunlardan biri kullandığınız dijital göstergeye bağlı olarak, ortak bir anotla veya ortak bir katotla kuruludur. Hangi göstergeyi takacağınızı önceden biliyorsanız, o zaman tahtayı monte ederken, jumper'ı normal bakır tel ile hemen doğru yere lehimleyebilir, ayrıca gerekli mikrodenetleyici üretici yazılımını önceden hazırlayabilirsiniz, arşivde bunlardan iki tane vardır.
 
Son düzenleme:

Dijital ekranlı havya güç regülatörü​

Havya için güç regülatör devresi Şekil 1'de gösterilmektedir. Devrenin temeli, havyaya sağlanan gücün PWM düzenlemesini sağlayan PIC16F628A mikro denetleyicidir.


Havya ucu sıcaklık kontrolörü, shema


Darbe genişliği modülasyon frekansı 10000Hz'dir. Bu devredeki darbelerin süresi değişken bir dirençle düzenlenir, bence bu, düğmelerle ayarlamadan daha rahat ve daha hızlıdır. İşin rahatlığı için, devreye, çalışma darbesinin süresini% 0'dan% 99'a kadar gösteren bir LED göstergesi eklenmiştir. Bu durumda gösterge, havya gücünün yüzdesini gösterecektir. Şemada verilen transformatör ile havya 40W'a kadar çıkabilmektedir. Genel olarak, devre, ilk ısıtma modunda artan güçte çalışması olasılığı ile 24V'luk bir havya için tasarlanmıştır. besleme voltajının tepe değeri 35V'dur. Bu, lehim havyasının 220V birincil şebekenin düşük voltajında bile normal şekilde çalışmasını mümkün kılar.

Havya, plata için dijital güç regülatörü


Regülatörün düzenlenmesi, C1 kapasitörünün kapasitans seçimine indirgenmiştir. Kapasitesi, R2 direncinin tamamen tanıtılmasıyla, göstergede 99 sayısı görüntülenecek şekilde olmalıdır.

Devre, ortak bir katotlu yedi bölümlü bir LED göstergesi kullanır.

Cihazın hemen hemen tüm detayları baskılı devre kartı üzerinde yer almaktadır. Voltaj regülatörü IC, küçük bir plakalı soğutucuya sahiptir. Ana şebeke trafosu, birleşik TN46, ikincil sargıları 2,6A'lık bir akım için tasarlanmıştır. Anahtarlama transistörü ve diyot köprüsü ayrıca beklenmedik aşırı yüklenmeler durumunda küçük bir soğutucuya sahiptir.
 

Eklentiler

  • Regul_paylnik.rar
    62,6 KB · Görüntüleme: 49
Geri
Yukarı