Amstrad CPC 464 cihazınızda monitörde mavi ekran kalması ve görüntü gelmemesi, işlemcinin (Z80) sistemi düzgün şekilde başlatamadığını ve işletim sistemini (ROM) yükleyemediğini gösterir. Belirttiğiniz bazı RAM çiplerindeki fazla ısınma, arızanın kaynağına dair çok güçlü bir ipucudur.
İşte bu durum için adım adım izlemeniz gereken teknik yol haritası:
İşte bu durum için adım adım izlemeniz gereken teknik yol haritası:
1. RAM Çiplerini Kontrol Edin
Amstrad CPC 464'te RAM çiplerinin aşırı ısınması normal değildir. Eğer bir veya birkaç RAM çipi dokunulamayacak kadar sıcaksa, o çip kısa devre yapmış olabilir.- Isınan Çipleri Tespit Edin: Cihazı açtıktan kısa süre sonra hangi RAM çiplerinin (genellikle 4164 serisidir) diğerlerinden bariz şekilde daha sıcak olduğunu belirleyin.
- Değişim: Isınan çipleri söküp yerlerine DIP16 soket lehimleyin ve yeni 4164 RAM çiplerini takın. Bir tek RAM çipinin arızalı olması bile tüm sistemin açılmasını (mavi ekranda kalmasını) engelleyebilir.
2. Gate Array ve İşlemci Isısını Kontrol Edin
- Gate Array: Amstrad'ın görüntü ve bellek yönetiminden sorumlu özel çipi normalde de ısınır, ancak el yakacak seviyedeyse bu çip arızalanmış olabilir ve siyah/mavi ekran hatasına yol açar.
- Z80 İşlemci: İşlemcinin ılık olması gerekir. Eğer tamamen soğuksa besleme gelmiyor olabilir, eğer çok sıcaksa işlemci yanmış olabilir.
3. Besleme ve Voltaj Ölçümü
Monitördeki mavi ekran, monitörün çalıştığını ve bilgisayardan bir senkron sinyali aldığını ancak anlamlı veri alamadığını gösterir.- 5V Kontrolü: Anakart üzerindeki çiplerin (özellikle Z80 ve RAM'lerin) besleme pinlerinde tam 5V olduğundan emin olun. Voltaj düşükse veya parazitliyse sistem başlamaz.
- Kondansatörler: Eğer cihazda genel bir restorasyon yapılmadıysa, kurumuş kondansatörler voltaj dalgalanmasına neden olup çiplerin dengesiz ısınmasına yol açabilir.
4. ROM ve Soketlerin Kontrolü
- Oksitlenme: Amstrad anakartlarındaki çip ayakları zamanla oksitlenebilir. ROM veya işlemci soketliyse, çipleri dikkatlice söküp ayaklarını temizleyerek tekrar takın.
- ROM Arızası: Eğer RAM'leri değiştirdiğiniz halde mavi ekran devam ediyorsa, işletim sisteminin bulunduğu ROM çipi bozulmuş olabilir. Bu durumda sağlam bir ROM dosyası ile yeni bir EPROM yazılması gerekebilir.