Yeni Başlayanlar İçin: KT315 Transistörlü 1 Watt Mini Amfi Devresi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Üretimi çok basit olan ve bulunması zor parçalar gerektirmeyen, üç adet KT315 transistör ile tasarlanmış yaklaşık 1 Watt çıkış gücüne sahip düşük frekanslı amplifikatör (ses amplifikatörü). Kulaklıklarla kullanmak ve ayrıca düşük güçlü bir hoparlörle çalışmak için mükemmel bir seçenektir.

Teknik özellikler:
  • Giriş sinyali: 250 mV;
  • Çıkış gücü: yaklaşık 1 W.
Aşağıda KT315 transistörlü amplifikatörün tek kanallı şeması sunulmuştur.
prostoj-usilitel-na-transistorah-kt315.webp
Şekil 1. 1 Watt'a kadar çıkış gücüne sahip KT315 transistörlü basit amplifikatör şeması.

Amplifikatör şeması oldukça basittir; aralarında yaygın olarak kullanılan KT315 transistörlerinin de bulunduğu, ucuz ve kolayca bulunabilen parçalar kullanır. Şemada üç adet KT315 transistörü kullanılmıştır, ancak bunları benzer parametrelere sahip diğer transistörlerle de değiştirebilirsiniz; örneğin KT3102 ve diğer N-P-N yapılı transistörleri deneyebilirsiniz.
transistors-kt315-cokolevka.webp
Şekil 2. KT315 transistörlerinin dış görünümü ve bacak bağlantıları (pinout).

Amplifikatörü beslemek için 9V'luk bir 9V blok (Krona) pil kullanılabilir, ayrıca her biri 1.5V olan birkaç pilin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir batarya grubu da denenebilir.

Şema herhangi bir ince ayar gerektirmez ve kural olarak güce bağlandığı anda çalışmaya başlar.

Böylece, kolayca bulunabilen parçaları kullanarak ve minimum maliyetle, basit ve oldukça iyi ses veren bir ses amplifikatörü monte edilebilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Yukarı