Devre şemasındaki temel bileşenler ve işlevleri şunlardır:

düşük güçlü npn transistör tiplerini kullanmak da mümkün: KT368 , BF199, 2N2369 , 2 SC 9018 ... Yazarın çözümünde olduğu gibi Dr1 bobinini 1:1 oranında uyguladım: 100 kΩ / 0,125 W direnç üzerinde 0,1-0,2 PEL teli ile 40 tur . Test kartına hazır bir "Çin" bobini 10 µH lehimlemiştim . Çalışmada hiçbir fark yoktu veya en azından fark etmedim. Seçilen frekansa göre C3, L1, C4, C5 değerlerini belirtmem gerekiyordu . Ayarlama yaparken, gerekli frekansa ayarlamak için sonsuz denemelerden kaçınmak adına en azından bir RF frekans ölçer bulundurmak iyi olur.

frekansı: 93,5 MHz, akım tüketimi: 12 V'da 6,8 mA. PCB ektedir.
1. Ses Girişi ve Modülasyon Bölümü
- Audio In & RP1 (10k): Ses sinyalinin giriş yaptığı noktadır. 10k potansiyometre (RP1), modülasyon derinliğini yani vericiye giden sesin şiddetini ayarlamak için kullanılır.
- C1 (100n): DC kuplaj kondansatörüdür; ses sinyalindeki doğru akımı engelleyerek sadece alternatif akım olan ses dalgalarının geçmesine izin verir.
- R1 (27k) & R2 (10k): Transistörün beyz (base) polarlamasını (biasing) sağlar.
2. Osilatör ve Frekans Belirleme
- VT1 (SF235): Devrenin kalbi olan yüksek frekans transistörüdür. SF235, VHF bantlarında çalışabilen NPN tipi bir transistördür.
- L1 Bobini & C4 (22p): Bu bileşenler, devrenin hangi frekansta yayın yapacağını belirleyen tank devresinin ana parçalarıdır. VHF bandında (genellikle 88-108 MHz arası FM veya daha üst frekanslar) frekans, L1 bobininin sarım sayısı ve C4 kondansatörü ile ayarlanır.
- C2 (1n), C3 (150p), C5 (68p): Filtreleme ve geri besleme (feedback) sağlayarak osilasyonun sürekliliğini ve kararlılığını korumaya yardımcı olurlar.
3. Güç ve Çıkış
- +12V: Devrenin çalışma voltajıdır.
- C6 (100n): Güç hattındaki parazitleri temizlemek için kullanılan bir dekuplaj kondansatörüdür.
- Dr1 & R3 (150 Ohm): Emetör hattındaki yüksek frekans bozulmalarını engellemek ve akımı sınırlamak için kullanılır.
- C7 (4,7p) & Ant: Üretilen sinyali antene aktaran çok küçük değerli bir kondansatördür. Bu kadar küçük değer seçilmesinin sebebi, antenin osilatör frekansını kaydırmasını (frekans kayması) minimuma indirmektir.
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar:
- Yasal Uyarı: Amatör amaçlı olsa bile, belirli bir güç seviyesinin üzerindeki ve lisanssız frekanslardaki yayınlar yasal kısıtlamalara tabi olabilir. Bu devreyi test ederken sadece laboratuvar ortamında ve kısa mesafede kalmasına özen gösterilmelidir.
- L1 Bobini Yapımı: Şemada L1 için spesifik bir değer verilmemiş ancak VHF projelerinde genellikle 0.5mm - 1mm kalınlığında telden, 4-5 mm çapında karkasa 4-6 tur sarım yapılarak başlanır. Tur aralıklarını açıp kapatarak frekans ince ayarı yapılabilir.
- Kararlılık: Bu tip basit "tek transistörlü" devreler sıcaklık değişimlerinden ve el yaklaştırmasından (kapasitif etki) çok çabuk etkilenir ve frekans kayması yapabilir.

düşük güçlü npn transistör tiplerini kullanmak da mümkün: KT368 , BF199, 2N2369 , 2 SC 9018 ... Yazarın çözümünde olduğu gibi Dr1 bobinini 1:1 oranında uyguladım: 100 kΩ / 0,125 W direnç üzerinde 0,1-0,2 PEL teli ile 40 tur . Test kartına hazır bir "Çin" bobini 10 µH lehimlemiştim . Çalışmada hiçbir fark yoktu veya en azından fark etmedim. Seçilen frekansa göre C3, L1, C4, C5 değerlerini belirtmem gerekiyordu . Ayarlama yaparken, gerekli frekansa ayarlamak için sonsuz denemelerden kaçınmak adına en azından bir RF frekans ölçer bulundurmak iyi olur.

frekansı: 93,5 MHz, akım tüketimi: 12 V'da 6,8 mA. PCB ektedir.
Eklentiler
Son düzenleme: