VCO-Voltaj Kontrollü Osilatör

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
VCO'nun yapımı ve ayarlanması kolaydır.
Aşağıdaki VCO 70-210 MHz arasında ayarlanabilir.
1747980462420.jpeg
İşlev
VCO, bir Hartley osilatörüne dayanmaktadır. Frekans, L1 ve kapasitör C1 tarafından belirlenir. V ayar voltajı, salınım frekansını değiştirecek olan varaktör BB132'deki kapasitansı değiştirecektir. Kapasitör C2'nin değeri, frekansın ayar voltajı tarafından ne kadar değiştirilebileceğini belirleyecektir. Değer ne kadar büyükse frekans o kadar fazla değişecektir. Bu VCO, iki çift kapılı FET'e dayanmaktadır. İlk FET, frekansın L1, C1, C2 ve varikap diyodunun değeri tarafından belirlendiği bir Hartley osilatörüdür. C2, VCO'nun aralığını ayarlar. İkinci FET sadece bir amplifikatördür. Kazanç 1'den azdır, ancak akım daha yüksek olacaktır ve osilatör yüklenmeyecektir.
Çıkış genliği, frekansa ve L1'de kaç tur olduğuna bağlı olarak değişir.
FET1'deki g2'deki voltajı değiştirerek genliği ayarlayabilirsiniz. Toprağa bir direnç ekleyerek genliği düşüreceksiniz.
Bu şematikte g2'yi en yüksek kazancı verecek olan Vcc'ye (R1 üzerinden) bağladım.

Bu VCO'dan bazı veriler
Farklı bobinlerle bazı testler yaptım. L1'in çapı aynı 7,2 mm
ancak turları 3, 4 ve 5 olarak değiştirdim. Sağdaki diyagram Genliği ve frekansı gösteriyor. Ayrıca bu VCO'nun aralığını da görebilirsiniz.
Test sırasında varicap çıkarıldı, bu nedenle ayar aralığı C1 tarafından ayarlandı.
Osilatörün çalışmasını sağlamanın en iyi yolu, çıkışa bir osiloskop takmaktır. Osilatörün genliği düşükse, musluk noktasını biraz hareket ettirmelisiniz. En iyi yol, musluk noktası farklı yerlerde olan 3-4 bobin yapmak ve hangisini kullanacağınıza karar vermeden önce her bobini test etmektir.
VCO'mdan gelen genlik 100MHz'de yaklaşık 200mVRMS'dir.

Geri
Yukarı