guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Basit Bir Dinamik Yük (Dynamic Load) Devresi Tasarlamak
DynamicLoad.webp

Muhtemelen evinizde de adaptörlerden (wall-wart) daha gelişmiş masaüstü laboratuvar tipi modellere kadar çok sayıda güç kaynağı vardır.

Ben bir amatör telsizciyim (ham radio operator) ve diğer amatör telsizciler gibi benim de 12V ile çalışan birçok telsizim ve ekipmanım var. Bu yüzden etrafımda bolca 12V güç kaynağı bulunuyor.

Güç kaynaklarının her zaman kusursuz çalıştığını varsaymak kolaydır; ancak her zaman düşündüğünüz kadar veya ihtiyacınız olduğu kadar iyi çalışmayabilirler.

Bir güç kaynağını test etmenin en basit yolu ona bir yük bağlamaktır. Geçmişte, 12V ve daha düşük voltajlar için tasarlanmış güç kaynaklarını test etmek amacıyla ampul kullanırdım. Ancak bu yöntem pek kullanışlı değildir. Çünkü kolayca bulabileceğiniz ampul seçenekleri sınırlıdır ve bir ampulün çektiği akım, uygulanan voltaja bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterir. Bu yüzden ölçümleri farklı koşullara göre uyarlamak her zaman kolay olmaz.

Ayrıca ampuller, güç kaynağının dinamik tepkisini (yani yük akımı hızla değiştiğinde çıkış voltajının nasıl tepki verdiğini) ölçmenize izin vermez.

İşte bu yazıda, Dinamik Yük (Dynamic Load) olarak adlandırılan basit bir güç kaynağı test cihazını anlatacağım.

Bir Dinamik Yük devresi, güç kaynağınızı çeşitli yük koşullarına maruz bırakmanıza ve böylece onun davranışını (kararlılığını) gözlemlemenize olanak tanır.

Örneğin, güç kaynağının voltaj regülasyonunu doğrulamak için kullanabilirsiniz; yani yük akımı minimumdan maksimuma (veya ikisi arasındaki herhangi bir değere) değiştiğinde çıkış voltajının ne kadar değiştiğini görebilirsiniz.

Aynı zamanda dinamik koşulları da simüle edebilirsiniz. Örneğin, bir ses amplifikatörünün çektiği değişken akımı veya Single Side Band (SSB) ya da CW (Mors kodu) modunda çalışan bir amatör telsiz vericisinin yükünü taklit edebilirsiniz.

Aşağıda eksiksiz Dinamik Yük devresinin şemasını bulabilirsiniz:

(Buraya devre şeması görselini ekleyebilirsiniz)

Bu yük devresi, isteğe göre sabit akım (constant current) veya sabit voltaj (constant voltage) modunda çalışacak şekilde ayarlanabilir. Ayrıca, yük akımını 0 ile önceden seçilmiş bir değer arasında, ayarlanabilir bir hızda darbeleyen (pals üreten) bir osilatör katı da içermektedir.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı