Fan Kontrol devresi

İşte acemilik :). Volt ve Amperine bakıp almıştım transistör tipine dikkat etmemiştim. Peki BD139' un muadili varmıdır acaba?

BD137 ile denedim bu sefer fan hiç çalışmadı. NTC yi de havya ile ısıttım değişen bir şey olmadı. NTC bozulmuş olabilir mi?

BD137 ile denedim bu sefer fan hiç çalışmadı. NTC yi de havya ile ısıttım değişen bir şey olmadı. NTC bozulmuş olabilir mi?
Devrenin çalışıp çalışmadığını anlamak ve başka bir sorun olup olmadığını anlamak için NTC yi kısa devre yap dene

NTC ısındığı zaman değeri düşer doğal olarak Q1 transistörü kesime gider R2 üzerinde gelen +voltaj ile Q2 iletime geçer iletime geçtiğinde fan -voltaj ucu emitör üzerinden şase alır ve fan döner. Devreyi bu tanıma göre yeniden kontrol ediniz NTC devrede yokken kısa devre ederseniz fan devamlı çalışır devre yokken çalışmaz. transistör bacak yönlerini kontrol ediniz sağlamlığını kontrol ediniz.

Tamam hocam akşam eve gidince test edeyim. Birde hocam ben bu devreyi trafonun 12V luk kısmından besleyebilirmiyim? Yoksa yapacak olduğum güç kaynağından mı beslemem gerekiyor.

Geri
Yukarı