[Dev Arşiv] Güncel Amplifikatör Şemaları: 10W'tan 2000W'a Kadar Tasarımlar

Devrede bağlantıların yanlış hoparlör uçları - olmayacak GND yazan yerde olacak.
Allah bin kere razı olsun hocam. Eksi eksidir diye bağlamıştım ben sizin dediğiniz gibi bağladım devre şuan çalışıyor. :D Ufak tefek hatalar var sinyal bağlantısı ile alâkalı parazit oluyor onları da deneye deneye çözeceğim. Allah razı olsun tekrardan.

Hocam parazit sorunu neredeyse gitti. Ses kaynağından gelen GND ucunu hoparlörler ile bağlayınca oluyor ayırdım o sorun gitti. Şuan birkaç tane çözemediğim sorun kaldı;
1. Düşük seste ve boşta dip sesi var onu nasıl çözeceğim bilmiyorum hoparlörin önüne kondansatör mü bağlamam lazım yoksa onun çözümü yok mu? Eğer kondansatör kullanacaksam ne kadar kapasitede kullanmam lazım onu nasıl hesaplayacağım.
2. 2200uF kondansatörlerin tarafta olan sinyal girşlerinin birisinde sorun var GND nin sol tarafında olan giriş turuncu kablo ile çıkış yaptığım. Onu diğer turuncu kablolara bağladığım da müzik olmuyor yüksek seste parazit yapıyor onu ayırdığım da sorun olmuyor. Kısa devre olabilir mi yoksa başka bir sorun mu vardır acaba? Soldan 5. TDA nın olduğu çıkıştan ses alamıyorum TDA nın birisi yanık büyük ihtimalle soğutucuyu sökmedim sonra bakacağım ona. Oraya bağladığım hoparlör yandı. Sorun bunun ile ilgili olabilir mi?
3. Subwoofer için ayrı bir devre mi yapmam lazım subwoofer dan normal ses alıyorum. Hangisine bağlarsam bağlayayım.
4. Ses seviyesini orta düzeyin üstüne çıkardığım da ses bozuluyor bu hoparlörler ile mi ilgili. Hoparlörlerim 10W ile 12W lık TDA2050 30W çıkış veriyor sanırım maksimum. Yırtılacak gibi oluyor hoparlörler. :D
5. Elimde TL074CN ile yapmış olduğum ton kontrol devresi var daha önce kullanamadım onu bir yıldır kenarda duruyor amfi devresini yapamadığım için. Onu devre üzerinden beslesem sıkıntı yapar mı yoksa onun için ayrı besleme devresi mi yapmalıyım. Birde 12V u nereden alabilirim devre üzerinden. Diyotların çıkışından alsam olur mu?

Son düzenleme:
1. Kondansatör takmak sorununu çömez. Amfi boşta iken geliyorsa besleme devresinde filtre kondansatörlerinde veya yetersizliğinden kaynaklanabilir.
2. Kısa devre olabilir diğer çalışan ses sorunu olmayan kablodan ses verip TDA yı test edebilirsin.
3. hepsi birbiri ile aynı olan amfi devreleridir woofer için ayrıca aktif bir filtre devresi yapmanız lazım
4. Amfi ses çıkışı yüksek hoparlör gücü düşük fazla ses vermeniz hem amfiye hem hoparlöre zarar verebilir ses bozulması doğaldır.
5. Ayrı beslesen de olur amfi beslemesinden de beslesen olur sorun çıkarmaz sadece ayrı besleme kullanacağınız zaman şase yani GND ye dikkat etmen lazım diğer besleme devresinin GND si ile birleştirmen lazım aksi taktirde parazit ve gürültülü sesen başka bir şey duymazsın

woofer filtre devrelerine örnekler

Tamam hocam çok teşekkür ederim. Besleme devresine kondansatör mu ilave etmem lazım yoksa kapasitesini mi arttırmalıyım? Yoksa çözümü yok mu bu sorunun. Boşta ve kısık seste oluyor sesi %35-40 seviyesine getirince duyulmuyor fakat ben bu sistemi hem oyun için hem müzik için kullanacağım kutulama yapıp. Oyunlarda her zaman yüksek sesli yer olmuyor kulağa o dip sesi geliyor bir süre sonra çok rahatsız ediyor insanı. Diğer türlü başka sorun yok sıkıntısız çalışıyor devre.

Tamam hocam çok teşekkür ederim. Besleme devresine kondansatör mu ilave etmem lazım yoksa kapasitesini mi arttırmalıyım? Yoksa çözümü yok mu bu sorunun. Boşta ve kısık seste oluyor sesi %35-40 seviyesine getirince duyulmuyor fakat ben bu sistemi hem oyun için hem müzik için kullanacağım kutulama yapıp. Oyunlarda her zaman yüksek sesli yer olmuyor kulağa o dip sesi geliyor bir süre sonra çok rahatsız ediyor insanı. Diğer türlü başka sorun yok sıkıntısız çalışıyor devre.
Amfi ses girişlerini boşa çıkar sadece amfi kartı beslemeye takılı kalsın ve hoparlörler bağlı olsun boşta dipses yine var mı test edersen beslemede sorun varsa boşta iken yine dip ses verir.

Ozaman besleme devresinden kaynaklı bir surum olup kondansatörlerin kapasitelerini değiştiriniz.

Geri
Yukarı