88-108 MHz FM Verici PCB Tasarım Rehberi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör

7362-fe53f6b10a84334181d20f867771a457.webp

FM Verici Devresi Teknik Analizi​

1. V1 yüksek frekans triyodu (transistör) ile C3, C5 ve C6 kapasitörleri, bir kapasitif üç noktalı osilatör (Colpitts tipi) oluşturur.
  2. C4 ve L bir rezonatör oluşturur: Rezonans frekansı, mikrofonun FM iletim gücünü belirler. Şemadaki bileşen parametrelerine göre iletim frekansı 88 ~ 108 MHz arasındadır (standart FM radyo bandı). L bobininin değerini ayarlayarak (bobini esneterek veya sıkıştırarak) yayın frekansı kolayca değiştirilebilir ve ticari radyo istasyonlarıyla karışması önlenebilir. Sinyal, C4 üzerinden antene kuplajlanarak dışarı aktarılır.
  3. R4, V1 transistörünün beyz (base) polarma direncidir: Transistöre beyz akımı sağlayarak V1'in yükseltme bölgesinde çalışmasını sağlar.
  4. R5, DC geri besleme direncidir: Transistörün çalışma noktasını stabilize etme görevini üstlenir.
  5. MIC (Mikrofon): Dış ortamdaki ses sinyallerini toplar.
  6. R3 direnci mikrofon için DC polarma sağlar: R3 direnci ne kadar büyükse mikrofonun ses toplama hassasiyeti o kadar düşük olur; direnç ne kadar küçükse hassasiyet o kadar artar.
  7. Mikrofon tarafından toplanan ses sinyalleri, C2 kuplaj kapasitörü ve R2 direnci üzerinden eşleştirildikten sonra transistörün beyz terminaline iletilir.
  8. Devredeki D1 ve D2 diyotları ters paralel bağlanmıştır ve temel olarak çift yönlü sınırlayıcı (limiter) görevi görürler. Diyotların iletim voltajı 0.7V'tur; eğer sinyal voltajı 0.7V'u geçerse diyotlar iletime geçerek akımı boşaltır. Böylece ses sinyali genliğinin +/- 0.7V arasında kalması sağlanır. Bu, ses sinyalinin transistörü aşırı modüle ederek seste bozulmaya (distorsiyon) yol açmasını veya devrenin düzgün çalışmasını engellemesini önler.
  9. CK dış sinyal çıkış soketidir: Harici bir ses kaynağından (TV kulaklık çıkışı gibi) gelen sinyalleri özel bir bağlantı hattı ile FM vericisine aktarmanıza olanak tanır. Harici ses sinyali R1 üzerinden zayıflatılır ve D1, D2 tarafından kırpıldıktan sonra frekans modülasyonu için transistörün beyz terminaline gönderilir.
  10. D3 (LED): Çalışma durumunu gösterir; FM mikrofonu elektrik aldığında yanar. R6, LED için akım sınırlayıcı dirençtir. C8 ve C9 güç kaynağı filtre kapasitörleridir. Büyük kapasitörler üretim yöntemleri nedeniyle yüksek eşdeğer endüktansa sahip olduklarından, küçük değerli C8 kapasitörü yüksek frekanslı güç kaynağı direncini (empedansını) düşürmek için paralel eklenmiştir.
  11. K1 ve K2 anahtarları: Üç farklı konuma sahiptir:
    • En sol: Güç tamamen kesiktir.
    • En sağ: K1 ve K2 bağlıdır, FM mikrofonu aktif olarak kullanılabilir.
    • Orta konum: K1 bağlı, K2 kesiktir. Bu modda cihaz kablosuz aktarıcı (repeater) olarak kullanılır; mikrofon devre dışıdır ancak akım tüketmeye devam etmemesi için K2 üzerinden kapatılarak pil ömrü uzatılır.

Çalışma Prensibi ve Notlar​

Transistörün beyz ve emiter kapasitansını değiştirerek FM modülasyonu sağlanır. Ses voltaj sinyali beyz terminaline uygulandığında, transistörün beyz-emiter kapasitansı ses sinyaliyle senkronize olarak değişir. Bu değişim, iletim frekansını değiştirerek Frekans Modülasyonu (FM) gerçekleştirir.
  • Anten: PCB şemasındaki zikzaklı (polyline) kısım sistemin kendi antenidir, montaj sonrası harici anten gerektirmez.
  • Mesafe: Eğer iletim mesafesi ideal değilse, besleme voltajı uygun şekilde artırılabilir. Devrede kullanılan 9018 transistörü 12V ve altındaki gerilimlere dayanıklıdır.
  • Geliştirme: Mesafeyi daha da artırmak için devreye bir modülasyon yükseltici katı eklenebilir. Alıcı olarak standart bir FM radyo kullanılabilir.

Eklentiler

• 7363-ae9b1c1f05e80ba1f5ecd2214a49f06d.webp
    7363-ae9b1c1f05e80ba1f5ecd2214a49f06d.webp
    12,8 KB · Görüntüleme: 2
  • 7364-a3659a26e3b5dee933471324c6bbaf08.webp
    7364-a3659a26e3b5dee933471324c6bbaf08.webp
    13,2 KB · Görüntüleme: 2
Geri
Yukarı