0-30V 5A KISA DEVRE KORUMALI AYARLI GUC KAYNAGI

Elimde mje3055n tipi transistör var bunları kullanmak istiyorum ve balans olarak 5watt 100R mevcut. Bunları bu sistem için kullana bilir miyim tip3055 yerine. Teşekkürler.
 
MJE3055 kullanacaksanız, kollektör akımı yeterli gelmeyeceğinden, transistör adedini artırmanız lazım.
Veri bilgilerini inceleyin.
Direnç için devre tasarımına sadık kalın veya uygun olan küçük tolerans farklılıkları olan malzemeleri kullanın.
1 Ohm kullanılan yerdeki dirence 100 Ohm takarsanız devreden, beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
 
Kullanacak olduğum transistör toplamında 4 adet paralel olacak şeklinde bağlantı kurmayı düşünüyorum. Taş direnç elimde dediğim gibi 100r olarak var. Biraz devre dışına çıkıp nasıl bir sonuç alacağım onu merak ediyorum, verim ne kadar olacak. Ayrıca taş direnç yerine 2 wattlık bir direnç ne kadar iş görür deneyip görmek lazım. Sonuç olarak MJE3055 konusunda biraz kararsızım.
 
mje3055 10 amper katalog değeri var kullanabilirsin ama 10 amper vermez. 100ohm direnç çok büyük olur akım fazla geçmez diğer transistörlere yük biner.
 
mje3055 10 amper katalog değeri var kullanabilirsin ama 10 amper vermez. 100ohm direnç çok büyük olur akım fazla geçmez diğer transistörlere yük biner.
Dolayısıyla bu proje şuanlık geri plan da kalır benim için. Bu mje3055 transistörlerin LM723 entegre ile sürebilirsem gayet güzel olacağını düşünüyorum. Bakalım ya nasip.
 
LM 317 ile yapılan 0-30V arasında ayar yapan kısa devre koruması güzel çalışan ve ac trafonun gücüne bağlı olarak, 5A alabileceğiniz bir güç kaynağıdır. Tarafımdan bu devre yeniden çizilip test edilmiştir. Ev kullanıcısından öğrencisine veya ufak atölyesi olanlar için çok kullanışlı bir devre. Ayrıca düşük maliyetli olması açısından tercih edilebilir. TIP3055 yerine TIP142 kullandım aynı sonucu aldım. BC 308 yerine BD140 da kullanabilirsiniz, hiç fark yok. Sadece 4,7K direnci, yüksek voltajda ısınma olduğu için watlı olması gerekiyor. 1,2K yerine 1K kullandım, güzel sonuç elde ettim. Dijital volt ampermetrenizi bağlayabilmeniz için yerini de yaptım, gerekli klemenslere bağlayabilirsiniz. Harika bir devre kesinlikle öneririm... Ben transformatör olarak 48W gücünde AC 27 volt veren bir trafo kullandım. Sonuç mükemmel... Ayrıca bu devre e-ticaret sitelerinde satılmaktadır. Bu devreyi yapacak arkadaşlara şimdiden kolay gelsin...

Gerekli dosyalar ekte mevcuttur..


Eki Görüntüle 34634
Bu devre üzerinde ki 1R dirençler yerine 0R uygun olur mu burada ki mantık nedir. Açıkcası elimde 1R direnç kalmadığı için 1K iş görür mü bilemedim veya yerine başka uygun bir olarak ne bağlayabilirim.
 
Geri
Yukarı