Zener diyot test devre şeması

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Zener diyodu test etmek için zener geriliminden yaklaşık 10V daha yüksek bir güç kaynağına ihtiyacımız var. Zenere 1k – 4k7 arası bir direnç bağlayın ve diyot üzerindeki gerilimi ölçün. Eğer 1V’dan daha az bir gerilim ölçerseniz , zeneri ters çevirin. İki yönde de düşük veya yüksek gerilim okursanız ; zener bozulmuş demektir.

Aşağıdaki elektronik devre bir zener diyot test devresidir. Bu devre ile 56V’a kadar zener diyot test edebilirsiniz.

Zener diyot test devre şeması
1776881478956.webp
 
Son düzenleme:

Zener diyot test cihazı​


2015-01-08 Zener Test.webp

Bu devre ile 56V'a kadar zener diyotlar test edilebilir. Test edilecek zener diyot gösterildiği gibi bağlanır ve iki ucuna da bir voltmetre bağlanarak zener voltajı ölçülebilir.
 
Zener Diyot Test Cihazı (1V - 50V).webp
Zener Diyot Test Cihazı (1V - 50V)
Elektronikle uğraşan herkes bilir ki; bir bileşenin karakteristiğini belirlemek bazen çok sıkıcı olabilir. Söz konusu zener diyotlar olduğunda, o kadar çok değer vardır ki; Vz (Zener voltajı) değerini bulmak için büyüteçle küçücük gövdedeki silik yazıları okumaya çalışmak sabır ister. Çoğu zaman da o cesareti kendimizde bulamayız.

Normal bir multimetrenin diyot kademesi bize diyotun sağlam olup olmadığını söyler ama Vz (Zener voltajı) değerini vermez. İşte bu test cihazı, zenerin çalışma voltajını anında ve pratik bir şekilde ölçmek için tasarlanmıştır.

Cihazın Özellikleri​

  • Besleme: Pil gerektirmez, doğrudan 230V AC şebeke ile çalışır.
  • Ölçüm Aralığı: 1V ile 50V arası Zener diyotlar.
  • Gösterge: Dijital Vz değer okuma (Panelmetre).
  • Test Akımı Seçenekleri: 5mA ve 15mA olmak üzere iki farklı test skalası (S2 anahtarı ile).

Devre Analizi ve Çalışma Prensibi​

Devre oldukça sade ve etkilidir:
  1. Doğrultma: İki adet 24V sekonder çıkışı olan bir trafo kullanılarak yaklaşık 80V DC gerilim elde edilir ve filtrelenir.
  2. Ön Regülasyon: R1, R2, D1, D2 ve Q1'den oluşan devre, voltajı yaklaşık 52V seviyesine düşürür. Bu, LM317AHV entegresinin maksimum giriş limitini aşmamak için kritik bir güvenlik katmanıdır.
  3. Akım Kaynağı: LM317AHV burada bir sabit akım üreteci olarak yapılandırılmıştır.
    • Önemli Uyarı: Standart LM317T sadece 37V'a kadar dayanabilir. Bu devrede mutlaka yüksek voltaj versiyonu olan LM317AHV (57V) kullanılmalıdır, aksi takdirde devre uzun ömürlü olmaz.
  4. Akım Seçimi: S2 anahtarı ve R4 direnci sayesinde, test edilen zenerin gücüne göre 5mA veya 15mA akım basılabilir.

Dijital Panelmetre İçin Modifikasyon (9V Besleme)​

Dijital panelmetreyi beslemek için standart 12V'luk bir anahtarlamalı (SMPS) adaptör kullanılmış, ancak panelmetre 9V istediği için modifiye edilmiştir:
  • Adaptörün içindeki TL431 regülatör devresindeki gerilim bölücü direnç değiştirilmiştir.
  • Çıkışın tam 9V olması için hesaplanan direnç değeri standart dışı çıktığından, yerine 100K LIN (Lineer) bir potansiyometre eklenerek hassas ayar yapılması sağlanmıştır.
Uydudoktoru Notu: "Elektronik parçaları geri kazanmak (recycle) biraz zahmetli olsa da hem maliyeti düşürür hem de o parçanın söküldüğü cihazın çalışma mantığını anlamamızı sağlar. Çevreyi korumak da işin en güzel ödülüdür."
 
Son düzenleme:

Zener diode tester​

1644222069606.webp

Parts List​

  • R1 33K ohm
  • R2 1K ohm
  • R3 47K ohm
  • R18 39 ohm
  • R19 150 ohm
  • C1 0.01uF Monolithic Ceramic
  • C2 0.1uF Monolithic Ceramic
  • C3 1uF 63V Electrolytic
  • C4 100uF 16V Electrolytic
  • L1 10mH Inductor
  • D1 1N4148 diode
  • Q1 BD679 NPN Darlington transistor
  • IC1 NE555 timer ic
  • IC5 LM1117-ADJ regulator
  • U$2 DC POWER JACK 2.1MM BARREL-TYPE PCB MOUNT
  • 6mmx6mmx17mm Tactile switch
  • 3.5mm mono panel socket and plug
 

Eklentiler

Son düzenleme:

Zener diyot test cihazı​

Her elektronik teknisyeni bazen soyulmuş zener diyotlar veya işaretleri silinmiş zener diyotlar arasından doğru ve doğru olanı bulmanın ne kadar önemli olduğunu bilir. Zener diyot test cihazına nadiren ihtiyaç duyulsa da elektronik köşenizde bulunması arzu edilir.
İşte otomatik güç kaynağına sahip ve 200VDC aralığında herhangi bir dijital multimetre için adaptör olarak kullanılabilen zener diyotları test etmek için çok basit ve ucuz bir cihaz. Bu zener test cihazı , güç kaynağı için yalnızca bir 1,5V alkalin pilin yeterli
olmasıyla karakterize edilir ; güç kaynağı yalnızca zener diyot test edilirken düğme anahtarıyla etkinleştirildiğinden uzun süre dayanabilir. Bu çok önemlidir çünkü çoğu zener diyot test cihazı 9V pil kullanır veya güç kaynağı için özel bir doğrultucu kullanılır, bu da kolay ve hızlı kullanımı önemli ölçüde etkiler. Transformatör konusunda tecrübesi olmayan pek çok elektronikçinin vazgeçtiği ana unsur küçük toruslu transformatördür. Ancak resimde verilen sarım yönlerine uyulursa 2N2222'li osilatör ilkinden itibaren çalışacaktır. Simidin boyutu kritik değildir.
1724337698221.webp

1724337719813.webp
16x6x5 mm'lik küçük bir bobin çekirdeği kullanıldı. Yaklaşık 40 VAC voltaj sağlayan ikincilde 150 tur sarılır. Zener diyotlarını 40V'un üzerinde ölçmeniz gerekiyorsa, ikincilde 200 tur sarılabilir. Zener test cihazının temel versiyonu EM31 multimer için bir adaptör olarak yapılmıştır, böylece baskılı devre kartı biraz daha büyük olur. Bu adaptörün çeşitli multimetre türlerinde kullanılması amaçlanıyorsa, esnek konektörlere sahip evrensel bir adaptör olarak yapılabilir.
 
Cihaz, 2.2V ila 100V civarındaki çok düşük değerlerdeki tüm yaygın türleri ölçebilir. 400mW ve 1W zener diyotları için uygundur, ancak aynı zamanda 3W zener diyotları için de oldukça doğru ölçümler güvencesi vardır.
1724337991278.webp

Zener Test Cihazı aynı zamanda geçici değişim engelleme (TVS diyotları gibi diğer diyot türlerinin yanı sıra 100 V'un altında PIV (tepe ters voltajı) değerlerine sahip standart ve Schottky diyotların arıza voltajını da ölçebilir. Standart bir diyot test cihazında olduğu gibi, ayrıca genellikle 0.2-0.8 V aralığında olan ileri izlemeyi de ölçebilirsiniz.

1724338001503.webp
 
Geri
Yukarı