Yamaha CRX-040 Kendi Kendine Kapanma ve Display Sorunu Kesin Çözümü

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bugün atölyemizde Yamaha CRX-040 (MCR-040) model müzik setinin kronikleşen bir arızasını ele aldık. Cihaz bize geldiğinde hem görüntü yoktu hem de güç düğmesine basıldıktan birkaç saniye sonra korumaya geçip röle kapatıyordu.

Arıza Belirtileri:

  1. Power tuşuna basıldığında röle sesi geliyor ancak ekran (display) karanlık kalıyor.
  2. Cihaz birkaç saniye sonra kendini kapatıyor (Standby moduna geri dönüyor).
  3. Ön panelde herhangi bir hata kodu veya ışık yanmıyor.

Arıza Tespiti ve Çözüm Süreci:

Yaptığımız teknik incelemeler ve şema takibi sonucunda arızanın besleme katındaki voltaj çökmelerinden kaynaklandığını saptadık:
  • Filament Voltaj Hattı: VFD (Vakum Floresan Ekran) beslemesini sağlayan flaman voltajı hattı üzerindeki kondansatörlerin kapasite kaybına uğradığı görüldü. Bu durum ekranın karanlık kalmasına neden oluyordu.
  • 5V Kontrol Hattı: İşlemci ve kontrol devresini besleyen 5V hattındaki filtre kondansatörlerinin bozulması, voltajın dalgalanmasına ve koruma devresinin (protect) tetiklenerek röleyi kapatmasına yol açıyordu.
Yapılan İşlem: İlgili hatlar üzerindeki kurumuş/bozulmuş kondansatörler yüksek kaliteli ve aynı değerdeki yeni komponentlerle değiştirildi. Değişim sonrası cihazın ekranı geri geldi ve sistem stabil şekilde çalışmaya başladı.

 

Eklentiler

Geri
Yukarı