USB Cellphone Charger

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
This is the schematic diagram of cellphone charger circuit which connecter to the USB as main power. Whit this circuit, you can charger your cell phone from USB port in your PC or notebook.

The majority of the cellphones battery is appraised 3.6 volts at 1000 to 1300 mah. These battery packs have 3 Nimh or Lithium cells having 1.2 volt rating. Generally the battery pack requires 4.5 volts and 300-500 mA current for quick charging. Anyway, low present charging is better to build the proficiency of the battery. The circuit depicted here gives 4.7 directed voltage and sufficient present for the moderate charging of the cellphone.

Transistor T1 is utilized to give the regulated output. Any medium power NPN transistor like TIP122, Cl100, BD139 could be utilized. Zener diode ZD controls the output voltage and D1 protects the polarity of the output supply. Front end of the circuit ought to be joined with A type USB plug. Connect a red wire to pin1 and black wire to pin 4 of the plug for easy polarity identification. Connect the output to a suitable charger pin to connect it with the mobile phone. After assembling the circuit, insert the USB plug into the socket and measure the output from the circuit. If the output is OK and polarity is correct, connect it with the cellphone.

USB Cellphone Charger schematic.png
 
:D

Bu devre tamamiyle yanlış!!!

Bir cep telefonunun şarj edilmesi için 5V porttan direkt hat çekmek yeterlidir. Çünkü cep telefonlarının şarj devreleri (eski telefonlar da dahil) buna uygundur.

Devreyi inceleyelim.

Girişten gelen 5V gerilim, transistörlü basit regülatör ile stabilize edilmeye çalışılıyor. Bunun gereksiz olduğunu zaten belirtmiştim. Bu devrede giriş gerilimi ile çıkış arasında çok fazla fark yoktur. Ayrıca transistörün BE diyodu ve çıkıştaki 4007 diyodunun da ekstra düşüşe sebep olacağına dikkat edilmemiş.

Yani:

Çıkış gerilimi = Zener gerilimi - (Vbe + 4007) olarak düşünmeliyiz. Bu durumda;

Çıkış gerilimi (Vo) = 4,7 - ( 0,7 + 0,7 ) = 3,3V eder. Çıkış gerilimi 3,3V olacak!!! Telefon asla şarj olmayacak! Eski model tuşlu telefonlar da dahil!

Birçok eski model tuşlu telefonun şarj girişi, telefonun marka-modeline göre değişir. Örneğin eski nokia telefonlarda 8V civarındadır. Haydi bu bilgiyi boşverelim ve 5V ile de şarj oluyor diyelim. İyi de, bir USB portunda zaten regüle 5V var. Neden yeniden regüle etmeye çalışalım ki?

Yukarıdaki devreyi tekrar ele alalım. Bu defa giriş gerilimi 9V olsun. Çıkıştan da 5V elde etmek isteyelim...

Çıkış gerilimi = Vin - (Vzener - (Vbe+4007)) olur. Yani;

9V - (Vzener-(2x0,7V)
9V - (Vzener-(1,4V)
9V - 1,4V = 7,6V olur. En yakın değerde zener diyot 7,5V olarak piyasada bulunmakta.
Demek ki zener diyodunun 7,5V olması gerekiyor.
Artı bilgi olarak, çıkıştaki 4007 diyoduna gerek yok!

ÇOK ÖNEMLİ NOT:

Bu devrenin çizim tarzından sahibini çok iyi tanıyorum. Hintli profesör Mohankumar isminde aptal bir adama ait. Adam o kadar aptal ki, bunun gibi yüzlerce yanlış devre yapıp yayınlıyor. Bilgili ve biliçli insanların uyarılarına kulak asmıyor ve onlarla kavga ediyor. Ünlü elektronikçi profesör Colin Mitchell, bu adamın yaptığı hatalı devreleri kendi sayfasında yayınlıyor ve hataları açıklayarak gösteriyor. İşin kötü tarafı Mohankumar, bu hataları dikkate alıp düzeltmek yerine karşı tarafı aşağılıyor ve yanlışlarından vazgeçmiyor. Mohankumar, gerçekte botanik profesörü. Elektroniğe ilgi duyduğu için yalan yanlış devreler çizip internette yayınlıyor ve milyonlarca kişi bunu bilmediği için devrelerini alıp uyguluyor kendileri de yanlışa düşüyor.

Size tavsiyem bu adamın devrelerini dikkate almayın ve internette gördüğünüz her devreye karşı eleştirel yaklaşın. Hata aramak bir suç değil, profesyonel bir davranıştır (elektronik bilimi için geçerli. İnsanları küçük düşürmeyin).
 
Son düzenleme:
Geri
Yukarı