
Akkor lambanın parlaklığının, seranın, saç kurutma makinesinin veya bazı cihazların sıcaklığının etkin kontrolü ve son olarak motorlu bir alet veya cihazın hız kontrolü ancak iyi bir dimmer kullanılarak yapılabilir. Sunulan devre, Triyak seçimine bağlı olarak, birkaç kilowatt'a kadar güce sahip cihazları veya yükleri sorunsuz ve verimli bir şekilde kontrol edebilir.
Bu yazımızda sunduğumuz katı hal dimmer veya güç kontrolü, bu tip devreye ihtiyaç duyan okuyucular için oldukça faydalı olabilir.
Seçilen Triyak'a bağlı olarak 16 amp'e kadar yükleri kontrol edebilme özelliği sayesinde lambalar, lambalar ve fanlar gibi küçük cihazlardan oda ısıtıcıları, seralar ve diğerleri gibi büyük cihazlara kadar kullanılabilir.
Devre hem 110 V hem de 220 volt şebekeden beslenebilir ve montajı oldukça basittir.
Bu tür devrelerde önemli bir nokta, kontrol kayıplarını çok küçük kılan verimliliğidir; bu, örneğin reostatlara dayalı olanlar gibi katı hal cihazlarını kullanmayan eşdeğer devrelerde meydana gelmez.
NASIL ÇALIŞIR
Bu devrenin çalışma prensibi Triyakın iletim açısının kontrolüdür. Enerji şebekesinin sinüzoidal sinyalinin çeşitli noktalarında tetiklenerek bir yüke farklı güçler uygulamak mümkündür.
Böylece atış yarım çevrimin başında yapılırsa, yarım çevrimin tamamı yüke yönlendirilebilecek ve daha fazla güç alacaktır. Ancak yarım çevrim sonunda açma yapılması durumunda enerjinin küçük bir kısmı azaltılmış güçle çalışacak yüke iletilecektir.
Şekil 1'de ne olduğunu gösteriyoruz.

Şekil 1
Ağ enerjisinin yarı çevrimindeki çeşitli noktalarda triyakın tetiklenmesini elde etmek için yaptığımız şey, R'nin değişken olduğu bir gecikmeli RC ağı kullanmaktır.
R (P1) maksimum değer konumundayken, C1'in diak tetiklenene kadar şarj süresi daha uzun olur. Bu koşullar altında ağ enerjisinin yarı döngüsünün büyük bir kısmının geçmesi için zaman vardır ve açma yalnızca sonunda gerçekleşir. R minimum pozisyondayken, C1'in şarjı hızlıdır ve diak açması yarım döngünün başında meydana gelir. Yüke uygulanan maksimum güç koşuluna sahibiz.
Maksimum ve minimum noktalar arasında yüke uygulanan güç, tam kontrol ile doğrusal olarak değiştirilebilir.
Devrenin, motorları kontrol etmek için kullanıldığında önemli olan önemli bir özelliği, kontrolün voltajıyla değil, uygulanan yarım döngünün bir kısmı tarafından yapılması nedeniyle torkun düşük hızlarda bile korunmasıdır.
Triyak seçimine bağlı olarak kontrollü yükler için farklı maksimum güçlere sahip olabiliriz. Bunun için Texas TIC serisi triyakların kullanıldığı birkaç seçenek vardır.
Aşağıdaki tabloda seçenekler sunulmaktadır:
TIC116 - 6 amper
TIC226 - 8 amper
TIC236 - 12 amper
TIC246 - 16 amper
TEST VE KULLANIM
Cihazı test etmek için çıkışına 15 ila 100 W'lık bir akkor lamba bağlayın. P1'e göre lambanın parlaklığını 0'dan maksimuma kadar değiştirmesi gerekir. Bileşen toleranslarından dolayı aşağıdaki gibi bazı küçük sorunlar ortaya çıkabilir:a) Potansiyometrenin döndüğü ve lambanın herhangi bir aktivasyon sinyali vermediği ve kapalı kaldığı bir "ölü bant" vardır. Eğer sizin durumunuzda bu olursa, C1'in değerini azaltmalısınız. 120 ila 180 nF aralığındaki değerler denenebilir.
b) Lambanın maksimumda kaldığı ve potansiyometrenin parlaklığında bir değişikliğe neden olmadığı bir "ölü bant" vardır. Bu durumda okuyucunun C1 değerini arttırması gerekir. Doğru çalışma elde edilene kadar 10, 22 ve 47 nF kapasitörleri paralel olarak bağlayın.
Çalışması doğrulandıktan sonra, cihazı yalnızca maksimum çıkış akımını dikkate alarak, uygun kalınlıkta bağlantı kabloları kullanarak ve elektrik şebekesinde çalışan bir cihaz olduğundan güvenlik kurallarına dikkat ederek kullanın.
Yarı iletkenler:
Triyak - 110 V ağ için son ek B ve 220 V ağ için son ek D.
Diac - herhangi bir diac türü -
Dirençler:
R1 - 10k ohm x 1W
P1 - 100 k ohm - potansiyometre
Kapasitörler:
C1 - 220 nF - polyester
Birçok:
X1 - Al
Baskılı devre kartı, güç kablosu, montaj kutusu, potansiyometre düğmesi, teller, lehim vb.