şema arıyorum yardım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ahsa
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ahsa

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
slm
uzaktan telefonumla sabit bir telefonu aradığımda amfiyi açacak ve telefondaki sesimi amfiye aktaracak devre şeması arıyorum böyle bir uygulama var ama şemasını bulamadım yardımlarınızı bekliyoum teşekkürler

slm
uzaktan telefonumla sabit bir telefonu aradığımda amfiyi açacak ve telefondaki sesimi amfiye aktaracak devre şeması arıyorum böyle bir uygulama var ama şemasını bulamadım yardımlarınızı bekliyoum teşekkürler
Aleykümselam, aradığınız sistem aslında telekomünikasyon dünyasında "Auto-Answer" (Otomatik Cevaplama) ve "Telephone Paging Interface" olarak bilinen bir uygulamadır. Sabit hat üzerinden gelen sinyali algılayıp hattı açan ve sesi amfiye yönlendiren bir devre için temel mantık şöyledir:

Devre Çalışma Mantığı​

Bu tür bir devre üç ana bölümden oluşur:
  1. Ring Detector (Zil Algılayıcı): Hattaki yaklaşık 90V AC zil sinyalini algılar.
  2. Line Seizure (Hat Yakalama): Zil sinyali geldiğinde hattı "meşgul" konumuna getirerek (bir yük direnci bağlayarak) aramayı cevaplar.
  3. Audio Isolation (Ses İzolasyonu): Telefon hattındaki DC voltajı süzüp sadece ses sinyalini (AC) bir trafo yardımıyla amfi girişine aktarır.

Temel Blok Şeması ve Bileşenler​

Aşağıdaki bileşenlerle basit ama güvenli bir devre kurabilirsiniz:
  • Optokuplör (PC817 veya 4N25): Zil sinyalini algılamak için hattı devrenin geri kalanından elektriksel olarak izole eder.
  • 600 Ohm Ses Trafosu (1:1): Telefon hattındaki gürültüyü ve DC akımı amfiden uzak tutmak için şarttır.
  • Röle (12V): Belirli bir çalma sayısından sonra hattı kapatıp açmak için kullanılır.
  • Zener Diyot (10V-15V): Hattın açık olduğunu kontrol etmek için referans sağlar.

Dikkat Etmeniz Gerekenler​

• İzolasyon: Sabit telefon hatlarında yüksek voltaj (zil anında 90V-100V AC) bulunur. Amfinize veya telefon hattına zarar vermemek için mutlaka ses izolasyon trafosu kullanmalısınız.
  • DTMF Kontrolü (Opsiyonel): Eğer sadece aramak değil, aradığınızda telefonun tuşlarına basarak farklı cihazları da açmak isterseniz, devreye bir MT8870 DTMF Dekoder entegresi ekleyebilirsiniz.
  • Yasal Durum: Sabit hatlara müdahale etmek bazı bölgelerde operatör kurallarına tabi olabilir; devreyi test ederken hattı kısa devre etmemeye özen gösterin.

Geri
Yukarı