Pioneer KEX-23 Component LED Gösterge Arızası ve Şaşırtıcı Çözümü

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1778482233977.webp
Merhaba Değerli Meslektaşlarım ve Retro Audio Tutkunları,

Bugün sizlerle atölyemde misafir olan, 80'li yılların efsanevi Component serisi cihazlarından Pioneer KEX-23 modelinin ilginç bir arıza ve çözüm sürecini paylaşmak istiyorum.

Arıza Belirtisi:Cihazın genel fonksiyonları çalışır görünmesine rağmen, ön paneldeki karakteristik LED gösterge (display) tamamen karanlıktı.

Tespit Süreci:İlk kontrollerimde display besleme voltajlarının (5V ve 8V hatları) şemaya uygun şekilde panel soketine ulaştığını gördüm. Voltajlar statik ölçümde tam görünmesine rağmen ekranın canlanmaması, ilk etapta akıllara display sürücü entegresi veya işlemci hatasını getirse de derinlemesine incelemede durumun çok daha farklı olduğu ortaya çıktı.

Çözüm:12V ana besleme hattı üzerinde filtreleme ve dekuplaj görevi gören kondansatörlerin, dışarıdan sağlam görünmelerine rağmen sızıntı (leakage) yaptığını tespit ettim. Bu durum, voltajın multimetrede doğru görünmesini sağlasa da, hat üzerinde oluşan parazit ve ripple nedeniyle dijital devrenin kilitlenmesine yol açıyordu.

Yapılan operasyon kapsamında;
  • C61, C62 ve C66 kodlu kondansatörler yüksek kaliteli ve düşük ESR değerli muadilleriyle değiştirildi.
  • Kondansatör sızıntısı nedeniyle PCB üzerinde oluşan hafif oksidasyon izopropil alkol ile temizlendi.
Değişim sonrası LED gösterge paneli ilk günkü parlaklığına kavuştu ve tüm fonksiyonlar normale döndü. Bu tarz "hayalet" arızalarda voltajı sadece ölçmek yetmiyor, hattın temizliğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Ayrıca bu modelle ilgili detaylı şemaya ihtiyaç duyan arkadaşlar için Service Manual dosyasını da ekte paylaşıyorum.

TIKLA İNDİR

1778481621199.webp

İyi forumlar, bol tamirli günler!

Son düzenleme:
Geri
Yukarı