_MeRKeZ_

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

PIC programlamayı öğrenmeye yeni başladım. Yazılan uygulamarı denemek için pickit 2 ve pic prog/deka 16f87x aldım. Bu iki ürünü icsp ile birbirine bağlamaya çalıştığımda düşük gerilim (Vpp'den kaynaklı) hata alıyorum. Pic prog/deka'nın kullanım kılavuzunda usb üzerinden programlama yapılmak istendiğinde ek gerilim kaynağı verilmesi gerektiği yazıyordu. Ben de ürünün yanında gönderdikleri ek besleme sağlayacak kaynağı da bağladım ancak hatayı gideremedim. Ne yapmam lazım?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Selamlar, forumumuza hoş geldin! PIC dünyasına Pickit 2 gibi efsane bir cihazla giriş yapman harika, hala en stabil çalışan programlayıcılardan biridir.

Aldığın VPP (Voltaj Programlama Pin) hatası genellikle iki temel sebepten kaynaklanır: Ya Pickit 2 yeterli voltajı basamıyor ya da hedef devrendeki bir eleman bu voltajı sömürüyor.

Sorunu çözmek için şu adımları sırayla takip edelim:

1. Pickit 2 Yazılımı Üzerinden Voltaj Kontrolü

Pickit 2'nin kendi bilgisayar yazılımını (v2.61) kullanıyorsan:
  • "Tools" menüsünden "Check Communication" yap.
  • Ardından "Troubleshoot" seçeneğine tıkla. Buradaki test adımlarında VPP voltajının 12V-13V arasına çıkıp çıkmadığını kontrol et. Eğer çıkmıyorsa, USB portun yeterli akımı vermiyor olabilir. Başka bir USB portuna (mümkünse kasanın arkasındakilere) takmayı dene.

2. ICSP Bağlantısında "MCLR" Pinine Dikkat

ICSP ile bağlandığın Deka 16F87X kartı üzerinde genellikle bir reset devresi bulunur.
  • Kritik Hata: Eğer kart üzerinde MCLR (1. pin) hattına bağlı bir kondansatör varsa, Pickit 2'nin bastığı ani 13V'luk voltajı bu kondansatör yutar ve voltajın yükselmesini engeller.
  • Çözüm: Programlama yaparken MCLR hattındaki kondansatörü geçici olarak devre dışı bırakmayı veya araya 10K'lık bir direnç koymayı dene.

3. Harici Besleme Çakışması

Kılavuzda yazdığı gibi ek besleme bağladıysan:
  • Pickit 2 yazılımındaki "Target Power" (VDD) seçeneğinin tikini kaldır.
  • Eğer hem Pickit 2 hem de adaptör aynı anda voltaj vermeye çalışırsa koruma devreye girer ve hata alırsın. Sadece adaptörün beslemesini kullan, Pickit 2 sadece sinyalleri (PGD, PGC, MCLR) göndersin.

4. "LVP" (Low Voltage Programming) Sorunu

Eğer çipin içinde daha önceden LVP modu açık kaldıysa, Pickit 2 yüksek voltaj (HVP) moduna geçmekte zorlanabilir. Yazılımdan "Configuration Bits" kısmından LVP'nin kapalı olduğundan emin ol.

Özet Tavsiye:

Önce Pickit 2 yazılımındaki Troubleshoot kısmından VPP'yi test et. Eğer orada 12V görüyorsan, sorun kesinlikle hedef kart üzerindeki MCLR pinine bağlı olan devre elemanlarındadır.

Geri
Yukarı