Mikrofon ünitesi; RFM RX 5002 (418 MHz) mikro modülü ile gerçekleştirilmiş bir alıcı kısmı, kumanda komutlarını çözen bir deşifre edici ve aynı paket (gövde) içerisinde birleştirilmiş rfPIC 12F 675 F tabanlı bir vericiden oluşur.
rfPIC 12F 675 F entegresinin, harici kuartz kristali ile belirlenen verici frekansına göre farklı modifikasyonları mevcuttur. Çıkış frekansı, kullanılan harici kristalin frekansının tam 32 katı olacaktır:
- rfPIC 12F 675 K: 290 MHz - 350 MHz frekans aralığı.
- rfPIC 12F 675 F: 390 MHz - 450 MHz frekans aralığı.
- rfPIC 12F 675 H: 850 MHz - 930 MHz frekans aralığı.
Donanımsal Yapı ve Programlama
Aynı gövde içerisinde yer almasına rağmen, rfPIC 12F 675'in işlemci kısmı ile kendi dahili vericisi arasında doğrudan bir elektriksel bağlantı yoktur. İşlemci kısmı, standart bir PIC 12F 675 ile tamamen özdeştir.Bu nedenle, mikrodenetleyiciyi programlarken (örneğin IC-Prog programı ile):
- Programlanacak çip listesinden doğrudan PIC 12F 675 seçilmelidir.
- rfPIC 12F 675 F'in pin çıkışları ile standart PIC 12F 675 pinleri arasındaki eşleşme, devre şemasında (sarı renk ile belirtilen kısımlarda) açıkça görülmektedir.
Cihazın Çalışma Algoritması ve Teknik Detaylar
1. Güç Yönetimi ve Uyku Modu
Mikrofon ünitesi sürekli aktif kalmak yerine akıllı bir döngü izler:- Uyku (Sleep): Cihaz 5 saniye boyunca uyur (Tüketim: 50 µA).
- Uyanma (Wake): 1 saniye boyunca alıcı kısmını açar ve kumandadan komut bekler (Tüketim: 2.5 mA).
- Komut gelmezse tekrar uykuya döner. Bu döngü, pil ömrünü muazzam ölçüde uzatır.
- İletim (Transmission): Mikrofon aktifleştiğinde akım çekimi 15 mA seviyesine çıkar.
2. Gerçek Zamanlı (Direkt) Kontrol
rfPIC 12F 675 F'in 3. bacağı şaseye (GND) bağlanırsa cihaz "gerçek zamanlı" çalışabilir. Ancak bu devrede alıcı (418 MHz) ve verici (416 MHz) frekansları birbirine çok yakın olduğu için bu mod verimli değildir.- Not: Bu mod, 850-930 MHz bandında çalışan rfPIC 12F 675 H modeli ve bir "filtre-prob" (trap filter) ile tek anten üzerinden kullanılacaksa daha mantıklıdır.
Kurulum ve Hassas Ayarlar
Devre Ayarları
Şemaya göre cihaz neredeyse hiç ayar gerektirmez. Sadece iki noktaya müdahale edilebilir:- Frekans Karakteristiği: Mikrofon amplifikatör girişindeki 0.1 µF kondansatör değiştirilerek ses tonu ayarlanabilir.
- Frekans Sapması (Deviasyon): Varikapa bağlı 100 kΩ direnç ile ayarlanır.
- Performans: NFM modunda bir scanner (VR-120 vb.) ile 200 metreden fazla mesafede net sonuç alınmıştır.
Programlama ve "OSCCAL" Hatası (Kritik Uyarı!)
IC-Prog gibi programlarla HEX dosyasını yüklerken yapılan en büyük hata, çipin içindeki dahili kalibrasyon sabitini (OSCCAL) silmektir. Bu sabit silinirse cihazın zamanlaması bozulur ve çalışmaz.Adım Adım Doğru Programlama:
- Önce Oku: Sıfır kontrol cihazını önce bilgisayara bağlayıp "Read" (Oku) yapın.
- Kodu Not Et: Program belleğinin en son hücresindeki değeri (örneğin 3488) bir kenara yazın.
- Dosyayı Aç: HEX (yazılım) dosyasını açın. Son hücrenin boş (3FFF) olduğunu göreceksiniz.
- Sabiti Yaz: Not aldığınız o değeri (örn. 3488) manuel olarak HEX dosyasındaki o son hücreye geri yazın.
- Yükle: Şimdi "Write" (Yaz) diyerek işlemi tamamlayın.
- Konfigürasyon: WDT, PWRT gibi ayarları ellemeyin; HEX dosyası bunları otomatik olarak ayarlar.
Eklentiler
-
radiomic119_radiomic119.rar16,6 KB · Görüntüleme: 5
-
radiomic119.pdf166,7 KB · Görüntüleme: 6
-
radiomic119-3.webp24,3 KB · Görüntüleme: 4 -
radiomic119-4.webp16,7 KB · Görüntüleme: 2 -
radiomic119-7.webp35 KB · Görüntüleme: 2 -
radiomic119-8.webp30,4 KB · Görüntüleme: 5 -
radiomic119-6.gif31,1 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme: