LG ve Enerji Verimliliği: Energy Star, LCD ve Plazma Televizyonlarda Enerji Tasarrufu
Elektronik cihazların enerji tüketimi, hem kullanıcıların elektrik giderleri hem de çevresel etkiler açısından önemli bir konudur. Özellikle televizyon, monitör ve diğer tüketici elektroniği ürünlerinde enerji verimliliği; cihazın çalışma sırasında harcadığı güç kadar bekleme (standby) tüketimi açısından da değerlendirilmelidir.Eski LG dokümanlarında, enerji verimliliği konusunda ENERGY STAR® programına uyumlu ürünlerin geliştirilmesine ve enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgiler yer almaktadır.
Arşiv notu: Aşağıdaki bazı oranlar ve istatistikler eski LG dokümanlarından alınmış tarihsel verilerdir. Günümüzdeki LG ürünlerinin tamamı için geçerli kabul edilmemelidir. Yeni bir ürünün ENERGY STAR uygunluğu için ilgili modelin güncel ürün bilgileri ve ENERGY STAR veri tabanı kontrol edilmelidir.
ENERGY STAR Nedir?
ENERGY STAR, enerji verimli ürünlerin ve uygulamaların yaygınlaştırılmasını amaçlayan bir programdır. Program, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA – Environmental Protection Agency) tarafından 1992 yılında başlatılmıştır.ENERGY STAR etiketi, belirli ürün kategorilerinde ilgili enerji verimliliği kriterlerini karşılayan ürünleri tanımlamak için kullanılmaktadır.
Enerji verimli ürünlerin tercih edilmesi:
- Elektrik tüketiminin azaltılmasına,
- Kullanım maliyetlerinin düşürülmesine,
- Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına,
- Elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
LG ve Enerji Verimliliği
LG Electronics, ürünlerinin enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.Eski LG dokümanında çevresel yaklaşım iki temel başlık altında açıklanmıştır:
| Strateji | Açıklama |
|---|---|
| Daha çevre dostu üretim teknolojileri | Üretim süreçlerinde çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik çalışmalar |
| Ürünlerde enerji verimliliği | Elektronik ürünlerin enerji tüketimini azaltmaya yönelik tasarım ve teknoloji geliştirme çalışmaları |
LCD ve Plazma Televizyonlarda Enerji Verimliliği
Eski LG arşiv dokümanlarında, 2005 yılından itibaren piyasaya sunulan LCD ve plazma televizyonların ENERGY STAR kriterlerini karşılama oranlarına ilişkin aşağıdaki istatistikler verilmiştir.Tarihsel LG Verileri
| Ürün grubu | ENERGY STAR standardını karşılayan | Gereksinimleri %30'dan fazla aşan |
| LCD TV | %88 | %45 |
| PDP / Plazma TV | %91 | %29 |
LCD ve Plazma Teknolojilerinde Enerji Tüketimi
Televizyonların enerji tüketimi; ekran teknolojisinin yanı sıra ekran boyutu, parlaklık seviyesi, görüntü ayarları, işlemci yükü, ses sistemi ve cihazın çalışma süresine göre değişebilir.Özellikle eski nesil plazma televizyonlarda ekranın çalışma prensibi nedeniyle tüketim değerleri görüntü içeriğine bağlı olarak değişebilirken, LCD televizyonlarda arka aydınlatma sistemi önemli bir tüketim bileşenidir.
Günümüzde LED arka aydınlatmalı LCD televizyonlar, eski CCFL aydınlatmalı LCD modellere göre daha düşük güç tüketimi sağlayabilmektedir.
Televizyonlarda Enerji Tüketimini Azaltma
Kullanıcıların televizyonun enerji tüketimini azaltmak için uygulayabileceği bazı yöntemler şunlardır:| Uygulama | Enerji tüketimine etkisi |
| Ekran parlaklığını gereksiz yere yükseltmemek | Tüketimi azaltabilir |
| Enerji tasarrufu modunu kullanmak | Güç tüketimini düşürebilir |
| Kullanılmadığında cihazı tamamen kapatmak | Standby tüketimini azaltabilir |
| Otomatik parlaklık ayarını kullanmak | Gereksiz ekran gücünü azaltabilir |
| Uzun süre kullanılmayacak cihazların enerjisini kesmek | Bekleme tüketimini ortadan kaldırabilir |
| Yeni cihaz alırken enerji etiketini incelemek | Daha verimli model seçmeye yardımcı olur |
Standby Tüketimi de Önemlidir
Televizyon uzaktan kumandayla kapatıldığında tamamen enerjisiz hale gelmeyebilir.Standby durumunda cihaz içerisinde:
- Uzaktan kumanda alıcısı,
- Mikrodenetleyici,
- Güç yönetim devresi,
- Hafıza,
- Ağ bağlantısı,
- Saat ve zamanlayıcı devreleri
Bu nedenle televizyonun yalnızca çalışma sırasında tükettiği enerji değil, bekleme modundaki enerji tüketimi de değerlendirilmelidir.
Enerji Tüketimi Nasıl Ölçülür?
Bir televizyonun gerçek enerji tüketimini öğrenmenin en kolay yöntemlerinden biri priz tipi enerji tüketim ölçer kullanmaktır.Ölçüm sırasında cihazın:
| Ölçüm | Açıklama |
| Watt (W) | Anlık güç tüketimi |
| kWh | Belirli süre içerisindeki enerji tüketimi |
| Standby W | Bekleme modundaki tüketim |
| Çalışma W | Televizyon çalışırkenki tüketim |
Bu yöntem, yalnızca katalog değerlerine bakmak yerine cihazın gerçek kullanım koşullarındaki tüketimini görmeyi sağlar.
ENERGY STAR Etiketi Neden Önemlidir?
ENERGY STAR etiketi, tüketicilerin enerji verimliliği kriterlerini karşılayan ürünleri daha kolay tanıyabilmesi için kullanılmaktadır.Ancak bir ürünün enerji performansı değerlendirilirken yalnızca etikete değil, model bazındaki güncel teknik özelliklere ve enerji tüketim değerlerine de bakılması faydalıdır.
Özellikle televizyon satın alırken:
- Ekran boyutu,
- Yıllık enerji tüketimi,
- Çalışma gücü,
- Bekleme tüketimi,
- Enerji verimlilik sınıfı,
- Görüntü ayarları birlikte değerlendirilmelidir.
Eski LG Verileri ve Günümüz Teknolojisi
Elektronik teknolojisi son yıllarda önemli ölçüde değişmiştir. Eski LCD ve plazma televizyonların yerini farklı LED/LCD, OLED, Mini LED ve diğer ekran teknolojileri almıştır.Bu nedenle 2000'li yıllara ait enerji tüketim oranlarını günümüzde üretilen televizyonlarla doğrudan karşılaştırmak doğru değildir.
Bu konu içerisindeki eski istatistikler elektronik ve televizyon teknolojisinin tarihsel gelişimini belgeleyen arşiv bilgileri olarak değerlendirilmelidir.
Sonuç
Enerji verimliliği, televizyon seçiminde ve kullanımında dikkate alınması gereken önemli kriterlerden biridir.Daha verimli bir televizyon seçmek yalnızca elektrik faturalarının azaltılmasına değil, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına da katkı sağlayabilir.
Özellikle eski cihazlarda çalışma tüketimi ve standby tüketimi ayrı ayrı ölçülerek cihazın gerçek enerji kullanımı belirlenebilir.
Eklentiler
Son düzenleme: