LCD Monitörlerde Floresan (CCFL) - LED Dönüşüm Rehberi
Eski monitörünüzde "görüntü var ama ışık yok" veya "ışık gelip hemen sönüyor" gibi bir arıza varsa, yüksek ihtimalle floresan tüpleri ömrünü tamamlamıştır. Bu rehberle, monitörünüzün aydınlatma sistemini tamamen modern LED teknolojisine çevireceğiz.1. Neden LED Dönüşümü Yapmalıyız?
- Düşük Güç Tüketimi: LED'ler floresanlara göre çok daha az enerji harcar.
- Uzun Ömür: CCFL tüplerin aksine LED'lerde gaz tükenmesi veya trafo yanması riski yoktur.
- Yüksek Parlaklık: Daha canlı renkler ve homojen ışık dağılımı sağlar.
- Tamir Kolaylığı: Arızalı inverter trafolarını aramak yerine, basit bir voltaj bağlantısıyla sistemi ayağa kaldırır.
2. Gerekli Malzemeler
- LED Dönüşüm Kiti: Monitör boyutuna uygun (Örn: 19", 22") 2 adet LED bar ve 1 adet LED sürücü kartı.
- Lehimleme Ekipmanları: Besleme bağlantıları için.
- Yalıtım Bandı veya Çift Taraflı Bant: LED barları sabitlemek için.
3. Adım Adım Dönüşüm Süreci
A. Monitörün Sökülmesi ve Floresanların Çıkarılması
Monitörün kasasını açtıktan sonra ekran panelini (LCD Matrix) dikkatlice ayırın. Panelin alt ve üst (veya yan) kısımlarında bulunan ince floresan tüplerini yerinden çıkarın.B. LED Barların Yerleştirilmesi
Floresanların çıktığı kanallara LED barları yerleştirin. LED'lerin ön tarafa (ekranın içine) baktığından emin olun.C. LED Sürücü Kartı Bağlantıları
Orijinal inverter kartını iptal edip, LED sürücü kartına şu 4 ana bağlantıyı yapmalısınız:VIN (12V-24V): Monitör besleme kartındaki ana voltaj hattı.
- GND: Şase hattı.
- ENA (ON/OFF): Monitör açıldığında LED'leri yakan tetikleme sinyali (Genellikle 3.3V veya 5V).
- ADJ (DIM): Parlaklık ayarı için kullanılan sinyal (Opsiyonel).
4. Kritik Uyarılar
- Panel Hassasiyeti: LCD paneli sökerken "COF" adı verilen ince data kablolarına asla dokunmayın; en küçük bir kopma ekranın tamamen çöp olmasına neden olur.
- İzolasyon: Yeni taktığınız sürücü kartının metal kasaya değmemesi için altına mutlaka yalıtkan bir malzeme koyun.
Son düzenleme: