Merhaba değerli Uydudoktoru üyeleri,
Elektrik ve otomasyon dünyasına adım atanların öğrenmesi gereken ilk ve en önemli temel devrelerden biri "Kontaktör Mühürleme" devresidir. Bugün, karmaşık teknik terimlerden uzak, en basit haliyle bu devrenin nasıl kurulacağını anlatıyoruz.
Not: Bu devre, her türlü motor ve makine kontrolünün temelidir. Güvenliğiniz için bağlantı yaparken enerjiyi kesmeyi ve uygun sigorta kullanmayı unutmayın.
Elektrik ve otomasyon dünyasına adım atanların öğrenmesi gereken ilk ve en önemli temel devrelerden biri "Kontaktör Mühürleme" devresidir. Bugün, karmaşık teknik terimlerden uzak, en basit haliyle bu devrenin nasıl kurulacağını anlatıyoruz.
Mühürleme Nedir?
Bir butona (Start) basıp elinizi çektiğinizde, kontaktörün enerjisinin kesilmemesi ve çekili kalmaya devam etmesi işlemine mühürleme denir. Eğer mühürleme yapmazsanız, kontaktör sadece parmağınız butonun üzerindeyken çalışır.Gerekli Malzemeler:
- 1 Adet Stop Butonu (Kırmızı - NC)
- 1 Adet Start Butonu (Yeşil - NO)
- 1 Adet Kontaktör (220V veya 380V bobinli, üzerinde NO yardımcı kontağı olan)
Adım Adım Bağlantı Rehberi:
- Stop Bağlantısı: Kumanda fazını önce Stop butonunun girişine girin.
- Seri Köprü: Stop butonunun çıkışından bir kablo alıp Start butonunun girişine bağlayın.
- Bobin Besleme: Start butonunun çıkışından çıkıp kontaktörün A1 ucuna gidin. (A2 ucuna ise direkt Nötr bağlayın).
- Mühürleme (Altın Dokunuş): Start butonunun girişinden bir kablo alıp kontaktörün NO (13) yardımcı kontağına bağlayın. Kontaktörün NO (14) çıkışından ise bir kablo alıp Start butonunun çıkışına (yani A1 hattına) bağlayın.
Teknik İpucu:
Eğer mühürleme devreniz çalışmıyor ama buton basılıyken kontaktör çekiyorsa; ya mühürleme kablosunu Start butonunun çıkışına bağlamadınız ya da kullandığınız yardımcı kontak NO (Normalde Açık) değil, NC (Normalde Kapalı)'dır. Bağlantıları kontrol edin!Not: Bu devre, her türlü motor ve makine kontrolünün temelidir. Güvenliğiniz için bağlantı yaparken enerjiyi kesmeyi ve uygun sigorta kullanmayı unutmayın.