guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
1110UKW22.jpg

Wenn Sie das Radio aufgebaut haben, es funktioniert aber nicht richtig, dann können Sie den Fehler mit einem Digitalvoltmeter einkreisen. Hier die wichtigsten Messpunkte.

1110UKW21.jpg

Der häufigste Fehler ist eine kalte Lötstelle. Hier eine Schnittzeichnung. Der eingelötete Draht ist zwar vom Lötzinn umhüllt, aber die Kupferfläche der Platine wurde nicht berührt. Das Gemeine daran ist, dass es trotzdem eine Verbindung geben kann, weil der Draht die Kante der Kupferfläche berührt. Aber die Verbindung ist nicht zuverlässig. Da hilft dann heißes Nachlöten. Siehe: Der kleine Lötkurs elexs.de/loet1.htm

1110UKW23.jpg

TDA7088 FM Radyo Seri Üretim ve Donanım Optimizasyon Rehberi

Bir elektronik cihazı kağıt üzerindeki şemadan alıp çalışan bir ürün haline getirmek, birçok "beklenmedik" sorunu çözmeyi gerektirir. Paylaştığımız bu teknik döküman, TDA7088 tabanlı bir FM radyosunun üretim sürecinde karşılaşılan kronik sorunları ve bu sorunların profesyonel çözüm yollarını adım adım açıklıyor:

1. Seri Üretimde Ses Sorunu ve Çözümü (NF Katı)

Üretilen bazı cihazların ilk başta normal çalışıp, açılıp kapandıktan sonra sesinin çok kısılması, üretim hattındaki bir montaj hatasına işaret eder.
  • Hata Analizi: Sesin aniden düşmesi genellikle NF (Alçak Frekans) yükseltici katındaki bir bağlantı kopukluğundan kaynaklanır.
  • Üretim Çözümü: T1 transistörünün kollektör bağlantısı gibi kritik noktaların "soğuk lehim" (kalte lötstelle) kontrolünden geçmesi gerekir. Tüm bağlantıların üzerinden sıcak havayla geçmek (nachlöten) bu tür kararsızlıkları üretim aşamasında bitirir.

2. Dış Parazitlerle Mücadele (DVB-T Etkisi)

Cihaz üretildikten sonra son kullanıcıda düzgün çalışması için çevresel faktörler de hesaba katılmalıdır.
  • Sorun: Güçlü DVB-T (Dijital TV) vericileri, radyo sinyalinin tam 5 katı frekansta çalışarak alıcıda aşırı gürültüye (hışırtı) neden olabilir.
  • İyileştirme: Bu durumda cihazın otomatik gürültü kesme (Mute) özelliği şaşırabilir. En iyi sonuç için "Döngü Anten" (Schleifenantenne) kullanımı veya anten yerleşimi üretim tasarımına eklenmelidir.

3. Anten Boyu ve Ön Yükseltici (RF Performansı)

Cihazın çekim gücünü artırmak için sadece şemaya bağlı kalmak yetmez:
  • Mühendislik Notu: Şasede (Ground) yapılan oynamalar çekim gücüne etki etmezken, anten kablosunun boyunu uzatmak ve devreye tek katlı bir UKW (FM) ön yükseltici eklemek, seri üretimde ürünün kalitesini bir üst sınıfa taşır.

4. RDS ve Stereo Kapasitesini Artırma (Band Genişliği)

Eğer ürettiğiniz radyoda RDS (istasyon adı gösterme) veya Stereo özelliği istiyorsanız, standart şemadaki bir engeli kaldırmalısınız:
  • Kritik Değişiklik: TDA7088'in çıkışında bulunan 1.8 nF'lık kondansatör, yüksek frekanslı sinyalleri filtreleyerek band genişliğini daraltır. Bu kondansatör devreden çıkarıldığında, sinyal RDS ve Stereo kod çözücülerin anlayabileceği kadar geniş ve net hale gelir.

Eklentiler

• 1110UKW21.webp
    1110UKW21.webp
    35 KB · Görüntüleme: 10
  • 1110UKW22.webp
    1110UKW22.webp
    24,9 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Geri
Yukarı