Düşük Güçlü VHF FM Radyo Vericisi 87.5-108MHz

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bazı durumlarda ses sinyalini onlarca metrelik bir mesafeye iletmenizi sağlayacak bir cihaza ihtiyaç duyulabilir.

Bunu yapmanın en kolay (ve en ucuz) yolu, en basit minyatür VHF-FM radyo alıcısını satın almak ve bunun için 87,5-108 MHz aralığında bir frekansta çalışan bir mikro güç vericisi yapmaktır.

Veya ses ekipmanının dahili radyo alıcısını, böyle bir radyo vericisinden sinyal almak için bir "port" olarak kullanın.

Şematik diyagram​

Şekil 1, mikro güçlü bir VHF-FM vericisinin devre şemasını göstermektedir. İletim frekansı parametrik olarak ayarlanır ve zamana (ısınma), sıcaklığa, ortamın nemine, harici kapasitörlerin varlığına ve LC devre kurulumunu etkileyen diğer faktörlere bağlı olarak biraz değişebilir.

Bu faktörlerin bir iletişim kanalının detunasyonuna (verici ve alıcının frekans ayrımı) neden olmasını önlemek için, verici bekleme modunda kapatılmaz, ancak modüle edilmemiş bir sinyal yayar. Bu sinyale önceden ayarlanmış olan alıcı, otomatik heterodin ayarlama sistemiyle frekans kaymasını telafi edecektir.

Ana osilatör VT1'de uygulanır. Üretim frekansı L1 bobinindeki devre ayarına bağlıdır. VD2 ve VD1 varikapları bu devrenin bir parçasıdır ve frekans modülasyonunu uygulamak için kullanılır. Modülasyon olmadığında, bunlara yaklaşık olarak besleme voltajının yarısına eşit olan ortalama sabit voltaj verilir.

Bu durumda, ortalama (taşıyıcı) frekansta bir sinyal yayılır. Modülasyon sırasında, ses sinyali kaynağının çıkışından gelen ses frekansı voltajı girişe verilir ve varikaplardaki voltaj bu noktaya göre yukarı ve aşağı değişir ve ana osilatör üretiminin frekansı buna göre değişir ve FM oluşur.
1748979051121.png
Şekil 1. 87,5-108 MHz için iki KT3102 transistörlü düşük güçlü VHF FM radyo vericisinin şematik diyagramı.

Transistör VT2 üzerindeki kaskad, sinyali güçle yükseltir ve anten kapasitesinin ana osilatör devresinin ayarlanması üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Kaskad yükü dirençlidir. Çalışma noktası, taban direnci R7 tarafından ayarlanır.

Kaskadlar arasındaki bağlantı kapasitiftir - C10 üzerinden.

Parçalar ve PCB​

Bobin L1, yaklaşık 0,6 mm çapında kalaylı bakır sargı telinden yapılmış çerçevesiz bir "yay"dır (sıradan sargı teli, vernik yalıtımından önceden sıyrılmış ve kalaylanmıştır). Endüktans, diyagramda koşullu olarak gösterilmiştir. Bobin on turdan oluşur.

Sargının iç çapı yaklaşık 4 mm'dir (önceden bobin M4 vidasına sarılır. Daha sonra vida sökülür). Vericiyi aralıktaki seçilen frekansa ayarlayarak, bobinin endüktansı, dönüşleri gererek veya kaydırarak değiştirilir.

Gerektiğinde ihtiyaç duyulmayan turlar hareket ettirilip lehimlenerek tur sayısı kolayca azaltılabilir.
1748979087697.png
Şekil 2. İki transistörlü radyo verici devresinin baskılı devre kartı.

Sonuç olarak, ince ayardan sonra, L1 bobini çok tuhaf bir şekil alabilir. Şok L2 - fabrika tipi DM-01 veya 200-500 μH endüktanslı herhangi bir diğer yüksek frekans.

C5 kondansatörü seramiktir.

Her şey tek bir baskılı devre kartı üzerinde bir araya getirilmiştir, üzerindeki parçalar yaklaşık olarak şematik diyagramdaki gibi düzenlenmiştir.

Anten - En az 50 cm uzunluğunda herhangi bir montaj teli, tel veya teleskopik çubuk parçası.

Kurulum​

Kurulum, VHF aralığında boş bir bölüm bulmakla başlamalıdır. Daha sonra, L1 ve C5'i ayarlayarak, vericiyi bu frekansta kararlı üretime getirin. Bir alıcı seçerken, aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

Alıcının, sinyali ekipmana iletmek için doğrusal bir çıkışı olmalıdır. Ya da bu sinyali alması gereken ekipmanın bir bileşeni olmalıdır.

Alıcının otomatik frekans kontrol sistemine (AFCS) sahip olması ve AFCS yakalama bandının yeterli genişlikte olması gerekmektedir.
 
Geri
Yukarı