Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Bunu veya diğer web sitelerini doğru şekilde görüntülemeyebilir. Yeni sürüme geçmeli veya bir alternatif kullanmalısınız. tarayıcı.
Çalışma Açıklaması
Devrenin çalışması aşağıdaki gibidir, 555 zamanlayıcı IC'si, serbest çalışan kare dalga (PWM) üreten astable multivibratör modunda çalışacak şekilde yapılandırılmıştır. 555 zamanlayıcıların görev döngüsünün zaman periyodunu kontrol etmek için 100K'lık bir pot kullanılır ve motorun hızı etkin bir şekilde kontrol edilir. Zamanlayıcı IC'nin kontrol terminali, terminalden gelen harici gürültüyü gidermek için 100nF'lik bir kapasitöre bağlanır. Etkin düşük sıfırlama pimi 4, çıkışın istenmeyen şekilde sıfırlanmasını önlemek için devrenin Vcc'sine bağlanır.
Kontrol etmek istediğiniz motor, 555 zamanlayıcı çıkış akımı batma/kaynak derecesi olan 200mA'yi aşarsa, 5A'ya kadar akımları kaldırabildiği için DC motoru sürmek için bir Darlington çift transistör/MOSFET (TIP122) kullanabilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir voltaj yükselmesini önlemek için motora paralel bir geri dönüş diyotu (1N4007) kullanın.
Uygulamalar
Sistem boştayken güç kayıplarını ortadan kaldırmak için konveyör bantları ve yürüyen merdivenler gibi uygulamalarda kullanılır.
Ayrıca akış ve enerjiyi kontrol etmek için pompalar ve üfleyiciler gibi cihazlarda da kullanılır.
PWM (Kare Dalga) DC Motor Sürücü Devresi Nasıl Yapılır?
Bu devre 7-15V aralığında çalışan DC motorlar içindir. Teori olarak IRFZ44 ün akım kapasitesi ve 555 zamanlayıcı entegrenin voltaj kapasitesi ile sınırlıdır yani maksimum 150W ve maksimum 15v. Ekstra soğutucu kullanılmadan 5-6A den daha fazla akım çekilmemesi tavsiye olunur.
Gerekli Malzemeler:
1 x 555 Timer Entegre
1 x IRFZ44 Power Mosfet
2 x 1N4007 Diyot
1 x UF4007 Diyot
2 x 0.1uf (100nF) Kondansatör
1 x 100uF Kondansatör
1 x 100K Potansiyometre
1 x 10K Direnç
1 x 470R Direnç
1 x 3mm LED (Kırmızı)
1 x 5*5 Delikli Plaket
2 x PCB Klemens
Bu devrede Mosfetin Gate bacağı 555 entegresinin 7. bacağına bağlıdır. Genellikle bu tip devrelerde gate bacağı 555 entegresinde 3. bacağa bağlanır. 7. bacağa bağlı olan tasarımda PWM sinyali daha kararlı ve biraz daha geniş bir aralık sunuyor. DC motor hız kontrol devresi olarak popüler 3-4 farklı tasarım mevcut. 3. bacağa bağlı olan tasarım ve 555 yerine LM358 entegresi kullanılan tasarım vs. vs. Bunların popüler olanlarını yaptım ve test ettim. Mosfetin Gate bacağının 555 entegresinin 7.bacağa bağlı olduğu devre bana göre en verimlisi. Bu yüzden kendime göre yeniden çizdiğim bu şemasını paylaşıyorum.