ATX güç kaynağını ayarlanabilir bir güç kaynağına dönüştürme şeması

Sunulan şema örnek ATX güç kaynağı şemasının bir modifikasyonudur, bu nedenle yedek dönüştürücüyü içeren kısım, kullanılan anahtarlar veya bazı elemanların değerleri söz konusu olduğunda biraz farklı olabilir, bu yüzden elemanları yukarıda belirttim değiştirilmesi veya eklenmesi gerekenlerin yanına "xx" işareti konularak diyagramda değişiklik yapılabilir.
Güç kaynağı, biri voltaj regülasyonu, diğeri akım sınırlaması için olmak üzere iki adet 10 kOhm doğrusal potansiyometre ile donatılmıştır. Akım, 5 mΩ/2 W'luk bir ölçüm direnci kullanılarak transformatörün orta ucu ile toprak arasında ölçülür. Algılama direnci üzerindeki voltaj toprağa göre negatiftir, dolayısıyla TL494'e beslenir, işlemsel yükselteç LM358 yalnızca mevcut kontrol potansiyometresinden gelen sinyali yükseltmek için kullanılır. Pim 6'ya eklenen 36 kOhm'luk direnç yalnızca invertör frekansını 30 kHz'den yaklaşık 45 kHz'e yükseltmek için kullanılır - bu olmadan güç kaynağı da çalışır.

Ana transformatörü ilk kez değiştirmeden bıraktım, güç kaynağını açtım ve her şey çalıştığında sekonder sargı bağlantılarını yeniden yapılandırdım. Bu işlem gerekli değildir, ancak daha sonra maksimum çıkış voltajı güvenli bir şekilde yaklaşık 24 V'a yükseltilebilir. Transformatörün her iki yanında paralel bağlı 3 sarımlı 4 ikincil sargı ve seri olarak eklenen 4 sarımlı bir sarım vardı. Sargılar şemadaki gibi ayrıldı ve bağlandı.
İndüktör olduğu gibi kullanıldı, önce tüm gereksiz sargıları çıkardım ve sadece 12 V hattında olanı bıraktım. İndüktör çekirdeği T106-26, 30 turda yaklaşık 83 µH'ye ve 8,6 doyma akımına sahip olmalı.
Yedek dönüştürücü değişmeden kalmalı ve düzgün çalışması için gerekli tüm unsurları içermeli, bu nedenle değiştirilmemelidir, burada şema basitleştirilmiş bir biçimde çizilmiştir, yalnızca kontrol cihazı ve fan için gücün alınması gereken yer belirtilen. Güç kaynağı geleneksel bir dijital voltmetre modülüyle donatılmıştı. Ünite stabil çalışır ve çıkış terminallerindeki kısa devrelere karşı oldukça dayanıklıdır.
AT tipi güç kaynağı da dönüştürülebilir; yalnızca transformatör değiştirilmeli veya denetleyiciye 6 turlu (3+3) güç sağlamak için iki FR107 diyot eklenmelidir.
Doğrultucuyu ATX güç kaynağından dönüştürüp Bekleme modunu kaldırdıktan sonra AT'ye dönüştürdüm ve o da sorunsuz çalıştı. Akım regülasyonu ayrıca çıkış kabloları kısa devre olsa bile kontrol cihazının besleme voltajını yaklaşık 26-29 V'a yükseltir.
Yedekli dönüştürücü hariç, ATX'ten gelen AT güç kaynağı, yalnızca denetleyiciye güç sağlama şekli (güç kaynağı indüktörden önce çıkış doğrultucusundan alınır) ve toplayıcı ile taban arasındaki ek 330k sürücü dirençleri açısından farklılık gösterir. ana transistörler.
Her ATX güç kaynağı, ana transformatöre dokunmadan güvenli bir şekilde 24V'a uyarlanabilir. Yapılması gereken tek şey gereksiz hatları (özellikle 3,3 V) kaldırmak ve kapasitörleri buna göre daha yüksek bir voltaja lehimlemektir. Ayrıca invertör frekansının yaklaşık 40-50 kHz'e yükseltilmesinde fayda vardır, böylece çekirdek doygunluğu riski azalır.
Güç kaynağını sonlandırmak için ikinci seçenek
Ayrıca kanıtlanmış başka bir şema da ekleyeceğim.
Bu çözümün dezavantajı iki ek diyot kullanılması ve doğrultucu kayıplarının iki katına çıkmasıdır. TL494 pin 1 direncini 24 kOhm'dan 36 kOhm'a değiştirdikten sonra çıkışta yaklaşık 40 V'a kadar kaldırabilirsiniz.
Ayrıca darbe transformatörünün fotoğraflarını ve onunla ne yapılacağını da vereceğim:
Değişikliğe göre şöyle olması gerekiyor:
Buradaki W şeklindeki ferritler elbette EI33'tür ve EI28 işe yarayacaktır, ancak bunlardan 5 A'den fazlasını alamazsınız.
AT/ATX güç kaynaklarının doğal korumasına gelince, maalesef çoğu aşırı akım korumasına sahip değil, tek koruma aşırı gerilim ve düşük gerilimin yanı sıra maksimum gücün aşılmasıdır ve bildiğimiz gibi güç, akım ve gerilimin ürünüdür. voltaj, yani güç kaynağının 300 W sınırlaması ve 12 V hattında maksimum 10 A olması durumunda, böyle bir güç kaynağında, maksimum gücü sınırlayan koruma etkinleştirilmeden önce 25 numaralı çıkışa geçilmeye çalışılacaktır. A ve bu, indüktörün doygunluğuna ve transistörlerin patlamasına yol açacaktır.
Burada, çıkış kısa devre olduğunda güç kaynağı akım düzenleme moduna geçer ve kısa devrenin düşük veya maksimum voltajda meydana gelmesi önemli değildir. Bir test yapıldı - transistör akımı 4 dönüşüm oranıyla sınırlandı ve indüktörde yumuşatıldı. Birincil sargının anlık çalışma akımı 2 A'yı geçmemelidir, akım çıkışı dirence bağlıdır, bu nedenle 100 Ohm için 1,6 A, 47 Ohm için 3,4 A olacaktır, her durumda güç transistörlerinin maksimum anlık akımı 6 A'yı geçmemelidir.