ABC 80 AV-TV Modülü: Teknik Özellikler, Bağlantı Şeması ve Modifikasyon Rehberi

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
ABC80 bilgisayar, fabrika konfigürasyonunda kendine özgü bir monitörle birlikte satılıyordu. Monitör, bilgisayarın ayrılmaz bir parçasıydı; onsuz bilgisayar kullanılamazdı. Bunun nedeni, bilgisayarın güç kaynağının monitöre yerleştirilmiş olması ve bilgisayarın görüntü ve ses sinyallerinin üretimini kısmen monitörde çözmesiydi. Ses söz konusu olduğunda, ses ön ve güç amplifikatörü monitöre yerleştirilmişti ve video söz konusu olduğunda, normal kompozit PAL video sinyaliyle çalışmıyordu, bunun yerine senkronizasyon ve parlaklık sinyalleri ayrı olarak gönderiliyordu. Bu aslında bir sorun değil, ancak bilgisayarı bir TV'ye veya başka bir monitöre bağlamak istersek, bu şekilde bu sorun çözülemez.

Ayrıca, ABC80'in Macar versiyonu olan BRG ABC80'in kendi monitörüne sahip olmadığını, bunun yerine bu sorunu çözmek için harici bir ünite kullanıldığını belirtmek de önemlidir. Bu, örneğin, Marcell Jánosi tarafından tasarlanan ve güç kaynağı ile entegre edilmiş çift bantlı bir kaydedici ve anten sinyali üretmek için kullanılan bir VHF video modülatörü olabilirdi.

Eğer orijinal monitör olmadan bir ABC80 bilgisayar kullanmak istiyorsak, ilk sorun güç kaynağıdır. Bu, çeşitli şekillerde yapılabilir; geleneksel bir transformatörlü güç kaynağı oluşturabilir veya dahili güç hatlarını çıkararak makineyi bir anahtarlamalı güç kaynağıyla (örneğin MeanWell Q-60B) kullanabilirsiniz. Ancak, PAL video sinyalini üretmek biraz daha zordur, çünkü makinenin güç konektöründe görünen senkronizasyon sinyalinin uygun bir şekilde tersine çevrilmesi ve parlaklık sinyaliyle toplanması gerekir. Birkaç varyasyondan sonra, çözüm olarak aşağıdaki devreyi oluşturdum:
1777884104272.webp

Bu modül aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

- normal BW PAL video sinyali
- ters çevrilmiş BW PAL video sinyali
- ses ön yükseltmesi

Örnek resimler:
1777884142901.webp 1777884193795.webp
Görüntü modları arasında geçiş, modül üzerindeki SW1 jumper'ı veya buraya bağlı anahtar ile yapılabilir. Trimmer potansiyometresi, PAL standardına karşılık gelen sinyal seviyesini ayarlamak için kullanılabilir. Ayarlama "görsel olarak", yani görüntüyü gözlemleyerek, beğendiğimiz görüntüyü ayarlayarak yapılabilir, ancak hassas olmak istiyorsak, video sinyalini bir osiloskop ile ölçerek aşağıdaki sinyal seviyelerini ayarlamamız gerekir. Her şeyden önce, üst parlaklık sinyalinin 0,7V sinyal seviyesi belirleyici olmalıdır.
1777884284083.webp
Modül üzerinde RL konum numaralı 3K'lık bir direnç bulunmaktadır. Bu direnç beyaz seviyesini ayarlar. Gerekirse, uygun görüntü için direnci bulmak üzere buraya 5K'lık bir trimer lehimleyin, ardından sabit bir dirençle değiştirin.

Modülün ses aşaması, monitördeki ön yükselticiye çok benzeyen basit bir tek transistörlü aşamadır. Esasen, makinenin ses entegre devresini rahatlatan bir izolasyon aşamasıdır.

Bağlantı:

Her terminalin bağlantı noktası modül üzerinde yazılıdır, ancak burada da belirteceğim:
  • V.inp - H8.6
  • -V.inp - H8.5
  • SENKRONİZASYON - H8.3
  • A.in - G8.13 veya Güç Konektörü B5
Listede yer almayan pinler uygun şekilde bağlanır: VCC, GND, A.out, V.out

Maalesef devrenin bağlantı şeması yok, ancak PCB tasarımı çok karmaşık değil, bu nedenle nasıl çalıştığını merak eden biri kolayca anlayabilir.

1777884346998.webp

Eklentiler

Amsrad CPC464 Video çıkışını değiştirin.

CPC-464, MP1 veya MP2 harici güç kaynağındaki UHF modülatörü kullanılarak geleneksel bir televizyona bağlanabilen bir RGB video çıkışına sahiptir. Daha önce bahsedilen çözümle, bir video kablosu kullanarak Euroscart girişi olan bir TV'ye bağlayabiliriz , ancak ne yazık ki bu tüm TV'lerde mevcut değildir. Birçok eski bilgisayar, TV modülatör girişinin bir şekilde çıkışa dönüştürülmesi ve elde edilen video sinyalinin doğrudan TV'nin kompozit video girişine bağlanması şeklinde "modifiye" edilmiştir. Bazı durumlarda, mevcut değilse, TV'lerde de böyle bir video girişi oluşturulabilir. Geçmişte, Junoszty küçük TV'lerin bu şekilde dönüştürülmesi tipikti. CPC'nin kompozit video çıkışı olmadığı için, gerekirse bunu kendimiz oluşturmalıyız. Bu şekilde dönüştürülen video çıkışı herhangi bir UHF modülatörüne bağlanabilir, böylece video girişi olmayan bir TV'de bile izleyebiliriz. Aslında, bu şekilde MP1 - MP2'nin işlevlerini geri kazanabiliriz.

Bu dönüştürme işlemi, PAL standardını kullanarak RGB sinyalinden S-video veya kompozit video sinyalleri üreten bir devre gerektirir. Bu amaç için çözümler sunan birçok entegre devre bulunmaktadır, ben AD725'i seçtim.

İnternette bu entegre devreyle ilgili birçok devre şeması var, ancak bazıları tamamen doğru değil. Ben de birkaç hatayla karşılaştım ve bunları başarıyla çözdüm, bu nedenle nihai devre şeması aşağıdaki gibidir:
1777888432489.webp
Bağlantı için, laminasyon teknolojisini kullanarak tek taraflı tasarımla ürettiğim bir baskılı devre kartı da yapıldı.
1777888450316.webp
evreyi bilgisayarın içine yerleştirdim. Anakart üzerinde bir RCA konektörü oluşturdum, doğru yere delik açtım ve konektörü kestim. Devreyi bilgisayarın anakartına monte ettim, böylece bilgisayardan onunla birlikte çıkarılabiliyor. Daha sonraki testlerde, orijinal video çıkışı ve kompozit çıkışın birlikte çalışmadığı için, bunları seçmek için bir anahtarın faydalı olacağı ortaya çıktı. Dönüştürücü anakart noktalarına lehimlendiği için orijinal video çıkışı kullanılamıyor. Bu nedenle, bir anahtar takılması kesinlikle gerekli olacak. Bu henüz uygulanmadı, ancak takılır takılmaz makaleye ekleyeceğim.

Bu arada, dönüşüme dair bazı fotoğraflar burada:
1777888480413.webp
Dönüştürücünün bağlanması gereken bağlantı noktaları. "L" noktası bağlı değil.
1777888506586.webp

1777888520942.webp

Geri
Yukarı