1. Ses Ön Güçlendirici Katı (Audio Pre-Amplifier)
Şemanın sol tarafında yer alan 2N3708 transistörlü bölüm, mikrofondan gelen zayıf ses sinyallerini yükseltmekle görevlidir.- mic Girişi: Buraya genellikle bir elektret (kondansatör) mikrofon bağlanır.
- 20 uF Kondansatörler: DC bileşenleri engelleyerek sadece alternatif ses (AC) sinyalinin geçişine izin verir (Kuplaj kondansatörleri).
- 100 K ve 10 K Dirençler: Transistörün kararlı çalışabilmesi için beyz (base) polarlamasını sağlar.
2. RF Osilatör ve Modülasyon Katı (RF Oscillator & Modulator)
Sağ taraftaki 2N3563 yüksek frekans (VHF) transistörü, devrenin kalbidir. Hem yüksek frekanslı taşıyıcı sinyali üretir (osilatör) hem de sesi bu frekansa bindirir (modülasyon).- L1 Bobini ve C1 Kondansatörü: Paralel bir LC tank devresi oluşturur. Devrenin hangi FM frekansında (örneğin 88-108 MHz arası) yayın yapacağını bu iki eleman belirler. L1 bobininin değeri (sarım sayısı veya aralığı) değiştirilerek frekans ayarı yapılır.
- C2 Kondansatörü (.001 uF): Emiter ve kolektör arasındaki pozitif geri beslemeyi sağlayarak devrenin sürekli salınım yapmasını (osile olmasını) tetikler.
- Frekans Modülasyonu (FM) Nasıl Gerçekleşir? İlk kattan gelen ses sinyali, 2N3563 transistörünün beyz gerilimini anlık olarak değiştirir. Bu gerilim değişimi, transistörün iç bağlantı kapasitelerini (jonksiyon kapasitesi) etkiler. İç kapasite değiştikçe, LC tank devresinin toplam frekansı sesin ritmine göre kayar. Böylece Frekans Modülasyonu (FM) elde edilmiş olur.
3. Anten Çıkışı (ANT.)
Modüle edilmiş RF sinyali, doğrudan tank devresinin kolektör hattından alınarak antene iletilir. Bu tür basit devrelerde genellikle 30-40 cm uzunluğunda düz bir montaj kablosu anten olarak yeterlidir.- C1 Kapasitörü: Genellikle frekansı rahat ayarlayabilmek için 5-30 pF veya 10-40 pF Trimmer (Ayarlı) Kapasitör tercih edilir. Sabit kullanılacaksa 4.7 pF ile 10 pF arası seçilebilir.
- L1 Bobini: Hava nüveli (içinde nüve olmayan), 0.8 mm veya 1 mm emaye bobin telinden, 6 mm çapındaki bir kılavuz (örneğin matkap ucu veya kalem) üzerine 4 veya 5 tur sıkı sarım yapılarak hazırlanır. Frekans kaydırmak için bobin turları hafifçe esnetilerek açılır veya kapatılır.
Teknik İpuçları
- Besleme: Devre 9V pil (veya regüleli temiz bir DC güç kaynağı) ile çalışır. RF devreleri gürültüye duyarlı olduğundan pille çalıştırmak her zaman en parazitsiz sonucu verir.
- Kapasitör Birimleri: Şemadaki .001 ifadeleri 0.001 uF, yani 1 nF (102) seramik disk kondansatörleri temsil eder.
Eklentiler
Son düzenleme: