Zafer YILDIZ Şarj Devresi

seron

Moderator
Bu şarj devresi, youtuber Zafer YILDIZ tarafından uygulandı ve başarılı şekilde çalıştı. Devre, 12V aküleri şarj edebilmekle beraber, eğer devredeki TL431 uygun şekilde ayarlanırsa lityum pilleri de şarj edebilir.

WhatsApp Image 2025-03-28 at 20.08.51.jpeg

Zafer YILDIZ Akü Şarj.png
Devreyi daha yüksek kapasiteli aküleri şarj edebilmesi açısından yüksek akıma dayanıklı büyük MOSFET ile kullanabilme olanağı sağladım. İster küçük MOSFET, ister büyük MOSFET takabiliyorsunuz.
Ekran görüntüsü_2025-03-29_11-34-12.png

İçeriği aşağıdan indirebilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Eklentiler

Merhaba , hocam ışıldak icine iki adet paralel 18650 pil taktim. Bir sarj devresi lazim ama sarjdan sonra gucu kapattigimda ledlerin pilden beslenip yanmamasi lazim. Anlatabildimmi bilmiyorm. Basit bir devre olmasi.lazim. maksat 18650 piller surekli sarjda kalmasin. Yoksa 5v luk.bir minik smps tel sarji ile direk mi baglasam. Tavsiyelerinizi bekliyorm..

Evet, anlatabildiniz. Ama başka bir forumda size yanıt vermiştim, bakmadınız.

Bu devreyle mi yapacaksınız, ötekiyle mi? İstediğiniz şey yapılabiliyor. Sizin için bir şema hazırlayabilirim. Ama bir noktada karar kılmanız gerekiyor.

Diğer forumdaki şmit-trigerli devre lityum pil şarj etmede daha ideal. O devreyi sizin için editleyerek ışıldak devresi haline getirdim.
lityum-pilli-otomatik-ışıldak.webp

Bu devreyi yapabilirsiniz. Çalışacaktır. Kırmızı çarpı işaretli direnci kullanmayacaksınız. O direnç 9V ile şarj için gereklidir. Ancak 5V-5,5V için gerekli değildir.
Elektrikler varken, pil bir yandan şarj olurken diğer yandan Qa'nın beyzine artı polarma gelmektedir. Böylece Qa, Qb'yi yalıtıma götürür ve LED'ler söner.
Elektrikler yokken, Qa beyz polarması alamadığı için kesimdedir. Qb ise beyzindeki 10k'dan polarma aldığından iletime geçmiştir, LED'ler yanar.

Pilleri paralel bağlayacağınızı söylemişsiniz. Bilgi seviyenizi bilmiyorum. Umarım paralel bağlama ile seri bağlamanın ne olduğunu biliyorsunuzdur.

Hocam tesekur ederim.. gayet utandım mahcup oldum.. baska bir yere bu konu ile ilgili yazmadim saniyorum , .. vallahi yaslandik kardesm.. kusuruma bakma. Baska forum dedigin yer 320volt forumu mu .. neyse daha fazla batmiyim ben..

Tamam hocam , 320volt forumunda bir baska devrenin besleme gerilimini sormustum. Bu mesajlari ben ayni zaman diliminde yazdim. Simdi buraya girdim ve once buna baktim. Burda sordugum direk olarak isildak.ile ilgiliydi ondan bu daha onemli. O yuzden otekini hatirlayamadim dedim. Sayin hocam.

Soldaki isimsiz transistorler bc 327, sagdaki Qa ne acaba ?
Hocam bu arada paralel ve seri baglamayi bilirim.. onu bizim zamanimizda orta ogretimde .ogrettiler. Hemde DÜZ LISE.., hatta yine fizik derslerinde direnc ve kondansator baglantilarini.bile gorduk biz.. bu arada amator olarak hatta hobi olarak ugrasiyorum elektronik isleri ile. Ama yaptigim super projeler var. sizlerin sayesinde.. öteki tarafta asma hocanin cok emegi gecti sagolsun.. kafama vura vura

Geri
Yukarı