XPERİA EN İYİ BATARYA SÜRESİNİ NASIL ALABİLİRİM

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Tüm telefonlarda olduğu gibi Z3 Compact’ta da batarya süresi kullandığınız uygulamalara, telefonun hangi özelliklerini yoğun kullandığınıza, seyahat halinde olmanıza, cep telefonu operatörünüzün çekim gücüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Bataryanızın diğer kullanıcılardan az gitmesinin temel sebepleri:
  • Çok yoğun batarya tüketen güçlü oyunlar oynamak
  • Çok zayıf çeken GSM şebekesi ve 3G bağlantısı kullanmak
  • Sürekli yoğun GPS kullanımı
  • Marketten yoğun şekilde büyük boyutlu uygulama ve oyun indirmek
  • Arka planda yoğun GPS kullanan bir uygulama çalışırken aynı anda oyun oynamak veya web sitelerinde yoğun resim video içerikli sayfalarda dolaşmak
  • Ekran aydınlatmasını sona kadar açık bırakıp tüm görüntü iyileştirme özelliklerini kullanmak
  • Tam parlaklık, GPS, Bluetooth, Wi-fi, 3G bunların hepsi sürekli açıksa Z3C ve diğer telefonlarda da ekran açık kalma süreniz çok daha fazla kısalacaktır.
Batarya süresini arttırmak için önce bilmeniz gereken sizin telefonunuz 4-5 saat ekran açık kalma süresi verirken başkasının telefonu 8-10 saate varan süreler elde edebilir. Hatta çok abartılı tasarruflar yapıp 10 saat üzerinde süreler elde edebilir. Bu kadar uçuk sürelerde telefondan pek bir tat alınmayacağını belirtmek isterim.Z3 Compact gibi kaliteli bir telefonunuz varsa bunun tadını en iyi şekilde çıkarmanızı tavsiye ederim. Kullanmadığınız birkaç özelliği kapatıp ekranı sona kadar açık ve otomatik ayarda, wi-fi, 3G açık şekilde 6-6.5 saat arası ekran süreleri alabilirsiniz. Ama burada önemli konu telefonun çekmediği bir bölgedeyseniz, yolculuktaysanız ve bu sırada internete 3G ile giriyorsanız doğal olarak şarjınız anormal şekilde hızlı bitecektir bu durumlarda 4 saat civarı ekran sürelerine düşebilirsiniz.
Bazıları çeşitli hilelerle internet forumlarında ekran görüntülerini paylaşıyor mesela kullanıcı normalde Z3 Compact’ın yarısı kadar ekran süresi verebilen bir modeli seçip 10 saat ekran süresini aldığını iddia edebiliyor. Diyelim bu ekran görüntüsü doğru pekiyi ne yapıyorda bu süreyi alıyor? Bence cevap şu: GSM yani telefon özelliğini kapatıyor, belkide wi-fi kapatıyor, ekran ışığı sona kadar kısılıyor ve boş bir sayfa veya wi-fi açıp basit web sayfalarını açık bırakıyor. Bu durumda bırakın 10 saati Z3 Compact’la 14-15 saati bile görürsünüz ama bu gerçek çi bir kullanım olmaz sadece kendini kandırmak ve okuyucularıda yanlış yönlendirmek olur. Tabii LG G Flex gibi gerçekten güçlü bataryası olan cihazları hariç tutuyorum onlar ayrı bir konu elbette batarya iyi ama boyut büyük ve benim gibi büyük telefon taşımayı sevmeyenler için ilgi alanımızın dışında kalıyorlar.
Daha fazla batarya süresi istiyorum ama telefonumu konforlu kullanmak istiyorum bu durumda ne yapmalıyım?
  • Ekran parlaklığını sona kadar açın ama otomatik ayara getirin bu size oldukça iyi süre kazandırır ama yeterli olmaz.
  • Güç yönetiminden “konum tabanlı wi-fi” kullanın ve aynı bölümde “arka plan verilerini kuyruğa al” seçeneğinide işaretleyin.
  • Eğer GPS ile işiniz yoksa kapatın. Varsa çokta kullanmıyorsanız mesela hava durumu gibi uygulamalar için kullanıyorsanız ayarlara girin “konum” bölümünü açık konuma getirin ve “Mod” seçeneğine tıklayın. Yüksek doğruluk çok pil tüketir tavsiyem “yalnızca cihaz” seçeneğini seçmenizdir.
  • Eğer kullanmıyorsanız facebook, twitter, whatsapp, skype gibi uygulamaları kapatın mümkünse silin. Silin diyorum çünkü kullanmasanızda android bunları arka planda çalıştırıp bil tüketebiliyor. Kullanılmayan bu tür uygulamalar şarja olumsuz etki yapar. Silinmeyen bir uygulama varsa ayarlarda uygulamalara girin ve istemediğiniz uygulamayı seçip durdurmaya zorlayın en iyisi “devre dışı bırak” seçeneğini seçin.
  • Unutmadan life log uygulamasınıda kullanmanızı tavsiye etmiyorum devre dışı bırakın derim. Bu uygulamayı çok denedim kullanışlı ve yeterli bulmadım.
Yukarıdaki tedbirleri alarak daha fazla batarya süreleri elde edersiniz ve kullanım konforunuza belirgin etki etmez. Bu önlemleri aldığınızda yaklaşık olarak aşağıda gördüğünüz resimlerdeki kadar ekran açık kalma süreleri alabilirsiniz. Çeşitli örnekler verdim yalnız dikkat edin amacım gün boyunca kullanıp bataryayı 1 günde bitirmekti. Yoksa telefonun bekleme süresini uzatmak ayrı bir konu burada amacım bir şarjla ve yukarıdaki ayalarla alabileceğiniz ekran sürelerini göstermektir.

Yukarıdaki denemelerimde bataryanın tamamen kullanılma durumunda bazende %40,%30’lara kadar olan kullanım sürelerini belirttim. Bu kullanımda gün içinde çoğunlukla web sitesilerinde gezinmekle vakit geçirdim.
Yukarıdaki önlemleri aldım ama daha fazla batarya süresi istiyorum ne yapmalıyım?
  • Önce ayarlar/Güç yönetimi bölümüne girin ve “STAMINA MODU” açın. Stamina mod ayarlarına girin. Aktif hale getirmeyi her zaman ve %100’de seçin. Uzatılmış bekleme modunu açık bırakın. Hemen altındaki beklemedeki aktif uygulamalarda çok ihtiyacınız varsa whatsapp, sykpe gibi uygulamara izin verin. Diğer ayarımızda “genişletilmiş kullanım” bunuda açın. Stamina saatide açık bırakın. Bu konular Z3 Compact batarya modları bölümümüzde ayrıntılı yazıldı çok amatör kullanıcı değilseniz tekrar okumanıza lüzum görmüyorum.
  • Ayarlar/Ekran buraya girin görüntü geliştirmeyi kapatın, parlaklığı %50 civarına getirin ve otomatik ayara alın. “Uyandırmak için dokunun” seçeneği işaretli olmasın çünkü bazen cebinizde çift tıklama ile telefon açılıp kendi kendine çalışabilir. Bildirim ışığını kapatmayın açık kalsın derim çünkü bu kullanım konforunu çok düşürür bildirimleri farkedemezsiniz.
Bu tedbirler batarya sürenizi defalarca yaptığım denemelerime dayanarak söyleyebilirim ki 6.5 – 7 saat arasında ekran açık kalma süresine çıkaracaktır. Bakın dışarda 3G’ni açık olacak işte ve evde wi-fi kullanımda olacak, ekranda normal ayarlarda parlak olacak ve çok hafif tedbirlerle daha fazla kullanabileceksiniz.
Bana bu sürelerde yetmiyor daha uçuk rakamlar istiyorum ne yapmalıyım?
Önce aşağıdaki resimden batarya test sonuçlarını inceleyiniz. Z3 Compact’ın kendi kategorisindeki yani 4-5 inc civarı normal boyutlu telefonlar arasında en yakın rakibi galaxy s5’i nasıl ezdiğini grafikte çok net görebilirsiniz. Zaten 2.de belli Xperia Z3 onu rakipten saymadım aileden sayılır.iphone 6’ya dikkat edin 5 saat 22 dakika diyor bu sürelerde emin olun çoğu özelliği kısıtlı denedikleri için alabiliyorlar. Yoksa sizin Z3 Compact telefonunuz 5 saat ekran süresi alıyorsa GAlaxy S5 ve iphone 6’da aynı ayarlarda bu süreleri alabileceğinizi sanmayın.

Yukarıdaki grafiğin kaynağı phonearena.com’dur.
Şimdi daha fazla ekran süresi alma tedbirlerimizi açıklamaya devam edelim. Yalnız buradkai tedbirler kullanım konforunuzu olumsuz yönde etkileyecektir unutmayın.
  • Ekran parlaklığını %30’dan aşağı çekin ekranı net görebildiğiniz kadar ekran ışığını kısın ve otomatik ayarıda açık bırakın.
  • Ya 3G bağlantısını kapatan bir wwidget kullanın ya da ayarlar/Diğer/Mobil şebekeler/ bu bölüme girip yalnızca GSM modunu seçin bu modda edge hızıyla yani kağnı hızıyla internete girersiniz ama az pil tüketir. WCDMA seçerseniz sadece 3G’den internete bağlanır bu bölümde çok tasarruf istiyorsunuz bu sebeple size tavsiye etmiyorum
    icon_smile.gif
  • Eğer ev ve iş haricinde yani wi-fi olan yerler haricinde internete girmeniz çokta gerekli değilse mobil bağlantıyı tamamen kapatın. Telefonun ekran en üstündeki bildirim çubuğunu aşağı çekerek hızlı ayarlardan bu tür özellikleri daha kolay kapatabilirsiniz.
  • Ekran açık kalma süresini normalde 1 dakika tavsiye ediyorum ama siz çok pil süresi istiyorsunuz bence siz ekran açık kalma süresini 15 saniye veya 30 saniye yapın.
  • Titreşim gerekmiyorsa onsuz yapabiliyorsanız kapatın. Hatta telefonun sesini bile 1-2 kademe kısın.
  • Otomatik güncelleştirmeleri kapatın.
  • Greenify gibi uygulamaları yükleyin arka planda çalışmakta ısrar eden uygulamaları böylece durdurabilirsiniz.
Bu tedbirlerden sonra ekran açık kalma süreleriniz 8 saatin üzerine çıkacak duruma göre belkide 10 saat civarına gelecektir.
Seyahat halindesiniz yanınızda şarj cihazı yok ve cep telefonu size gerekli ama internet olmasada olur bu durumda kurtarıcınız “ultra stamina modudur”.
Yalnız unutmayın ultra stamina modunda telefonunuz 3310 durumuna yani klasik cep telefonuna döner. Artık akıllı telefonluktan çıkar ama en azından telefon görüşmelerinizi ve mesajlaşmalarınızı çok üzün süre yapmanıza yardımcı olur. Bu modda telefonunuz günlerce bekleme modunda kalabilir %10 batarya kalsa dahi! Saatlerce telefonlar konuşabilirsiniz ama akıllı telefon özellikleri moddan çıkış yapmadan çalışmaz.

Geri
Yukarı