VirtulBox ile sanal makina ve linux kurulumu (resimli anlatım)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Çoğumuzun artık aşına olduk sanal makina ne demektir, sanal bir makinayı kendi bilgisayarımıza nasıl kurarız. Bu makalemizde bu sorularınıza cevap vermek için, ücretsiz ve oldukça populer olan virtual box programının kurulumunu ve program üzerinden sanal bir makinanın nasıl kurulacağını anlatacağız.
Sanal Makine yazılımları bilgisayar donanımlarını sanal hale getirir ve sanal işletim sisteminin ana işletim sistemi içinde çalişmasına olanak sağlar. Bir sanal makine tarafından sağlanmış kaynağı kullanmakta olan bir yazılım, içinde bulunduğu sanal ortam dışına çıkamaz yani sanal makinanın kaynakları ile sınırlandırılmış bir ortamda çalışmak zorundadır. Bu özellik bize büyük bir güvenlik sağlar, sanal makinaya bulaşmış bir virüs kesinlikle ana makinanızı etkileyemeyecektir, ayrıca sanal makinanızdaki bir trojan da ana makinanız üzerindeki dosyalara erişemeyeceği için büyük bir güvenlik şeridi oluşturmuş olursunuz. Tabi ki sanallaştırma programlarının size vermiş olduğu iki makina arasındaki paylaşım klasörlerine dikkat etmeniz gerekir!
Sanal makina hakkında bir miktar bilgi sahibi olduğumuza göre artık bir sanallaştırma programı kullanarak ilk sanal makinamızı oluşturalım.
Biz programı windows üzerinde kullanacağımız için “VirtualBox 4.0.2 for Windows hosts” versiyonunu indireceğiz. Siz kullanacağınız işletim sistemine göre uygun versiyonu seçin.
Programın kurulumu çok basit, indirdiğimiz exe dosyayı çalıştırıp tüm adımları tek tek geçiyoruz. Zaten önemli olan kurduktan sonra sanal makina tanımlaması olduğu için bu kısmı hızlıca geçelim.

virtualbox_kurulumu_1.png


Next dedikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecek, burada herşeyi olduğu gibi bırakıp next diyin.

virtualbox_kurulumu_2.png


Tüm gelen ekranlarda next dedikten sonra kurulum başlayacak, kurulum esnasında bizden driver kurulumları için ve bazı güvenlik sebepleri için onay isteyecek. Bunlarında hepsini kabul edin.

virtualbox_kurulumu_4.png


Finish dedikten sonra programım kullanıma hazır hale gelmiş olacak. Şimdi gelelim programı kullanarak nasıl sanal makina oluşturacağımıza.
Program çalıştığı zaman aşağıdaki ekran gelecek sol taraftaki “new“ butonun basıp yeni sanal makina kurmaya başlayalım.

virtualbox_kurulumu_5.png


Sanal makina oluşturmaya başlarken ilk olarak bize hangi tip işletim sistemi ve hangi versiyonunu kurmak istediğimiz soracak, biz windows ve versiyon olarak Windows 7 Seçelim.

virtualbox_kurulumu_6.png


Diğer aşamada sanal makinamız için ne kadar ram tahsis edeceğimizi belirliyoruz. Ben 1 GB lık bir ram veriyorum, siz kendi makinanızdaki ram miktarını hesaba katarak en az 512 mb olmak üzere bir ram miktarı belirleyin. (512 altında ram vermeniz durumunda sanal makinanınız performansı çok kötü olacaktır.)

virtualbox_kurulumu_7.png


Ram miktarını ayarladıktan sonra sanal makinamız için sabit diskimizde bir alan belirleyeceğiz. Ve bu alanda sanal bir harddisk oluşturacağız. Eğer daha önceden oluşturduğunuz bir sanal hard disk varsa onuda seçebilirsiniz. Biz “Create new hard disk” deyip devam ediyoruz.

virtualbox_kurulumu_8.png


Sanal Hard disk oluştururken iki seçeneğimiz var bunlardan birincisi dinamik bir alan oluşturmak ikincisi ise sabit boyutlu bir alan oluşturmak.

virtualbox_kurulumu_9.png


Dinamik alan (Dynamically expanding stroge) oluşturursanız sanal hard disk için oluşturulacak dosya boyutu başlangıçta çok küçük olacaktır, sanal makina ihtiyaç duydukça bu dosya boyutu sizin belirlediğiniz boyuta kadar yavaş yavaş genişleyecektir.
Sabit boyutlu (Fixed-size storage) ise belirlediğiniz hard disk boyutu büyüklüğünde bir dosya oluşturur ve bu alan herhangi bir büyümü göstermez.
Sabit boyutlu alan kullanmak ilk kurulum aşamasında belirlediğiniz boyuta bağlı olarak daha fazla zaman alır, fakat sonraki aşamalarda diğerine göre daha performanslı çalışacaktır.
Biz çok fazla alan kullanmamak için dinamik boyutu seçiyoruz.

virtualbox_kurulumu_10.png


Sanal makinamız için 5 gb lık hard disk oluşturuyoruz. Siz kendi ihtiyacınıza göre bu alan boyutunu değiştirin. Next diyip işlemi tamamlıyoruz. Artık sanal makinamız hazır.

virtualbox_kurulumu_11.png


Makina ismini sağ tıklayıp start dediğimiz zaman sanal makinamız çalışmaya başlayacaktır.

virtualbox_kurulumu_12.png


İlk çalışmada kurulum dosyalarını hangi sürücüye koyacağınız sorulur. Bu sürücüler bilgisayarındaki cd / dvd romlara karşılık gelir. Eğer işletim sistemini bir iso dosyadan kuracaksanız bu aşamada cancel diyin ve makinanızın açılmasını bekleyin. Bizim windows 7 kurulum dosyamız c sürücüsünde iso_temp klasöründe bulunuyor, bu klasörü aşağıdaki resimde olduğu gibi seçerek sanal makinamızı restart ettik ve böylece windows kurulumu başlamış oldu.

virtualbox_kurulumu_13.png


windows7_kurulumu_1.png
 
Geri
Yukarı