U3 Portable programlar nasıl hazırlanır ? Uygulama

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Bu yazımda sizlere taşınabilir programların nasıl hazırlandığı ile ilgili fikir verecek bir çalışmayı sunmak istiyorum. Daha önceki yazımda da bahsettiğim U3 USB bellekler için program hazırlayacağız. Bu yazıda amacımız kapsamlı bir projeyi bitirip USB belleğimizde taşınabilir hale getirmek değildir. Sadece küçük bir örnek ile nasıl U3 platformu için setup dosyası hazırlanıp kurulacağı ile ilgili bilgiler vereceğim. Vakit kaybetmeden Visual Studio 2005 ya da 2008'de bir windows uygulaması başlatıyorum. Projemin ismine de "U3app" adını veriyorum. Hazırlayacağım programın bir email yöneticisi olduğunu varsayarsak hızlıca kontrollerimi formum üzerine yerleştirip tasarım aşamasını gerçekleştiriyorum.
U3app1.JPG

Programı debug edip çalıştırıyorum. Böylece programın .exe dosyası ve eğer kullanırsanız .dll dosyaları gibi çekirdek yapısı projenin oluşturulduğu klasörlerdeki Bin\Debug klasörü altında oluşturulur.
U3app2.JPG

Visual Studio ile artık işimiz kalmadı. Programımızı hazırladığımızı varsayıp devam ediyoruz. Şimdi bu programın U3 destekli Cruzer marka USB belleğimde çalıştırmak için (Marka ve modeli araştırmanız için verdim.) nasıl bir setup dosyası oluşturulur ve nasıl program yüklenir bu bölüme geçiyorum.
U3 konusuna tekrar bu yazıda kısaca değinmek istiyorum. USB bellekler üzerinde taşınabilir programların yönetildiği en çok kullanılan 2 program var. Biri portableapps.com sitesinde geliştirilen bir diğeri de U3.com sitesinde geliştirilen windows başlat menüsüne çok benzeyen USB belleklerin mini işletim sistemleri olarak niteleyebileceğimiz programlardır. Şuradaki yazımda U3 destekli USB bellek ile gelen U3 programının görüntüleri var.
Şimdi şuradaki adrese gidip U3 platformu için yazılım üretmek isteyenlerin kullanacağı araçları görelim. "U3 Developer Kit information on portable applications & USB Flash drive programs for U3 drivers" başlığından da anlaşıldığı gibi U3 platformu için uygulama geliştirmek isteyen developerların araçları bu sayfada listeleniyor.
Sırayla bu araçları incelemeye başlayalım ve ne iş yaradıklarını açıklayalım. Son bölümde de bu araçları kullanarak yukarıda hazırladığım programı portable hale getirelim.
Tools başlığı altında ilk sırada yer alan U3 Package Prototyper uygulamasını yükleyip çalıştırdığınızda uygulama U3 destekli USB belleğinize kurulacaktır.
U3app3.JPG

U3app4%281%29.JPG

Programı çalıştırdığımızda bize 4 adımda yapacağımız işlemi tanımlıyor. 1 -"Select the main application directory" ifadesi ile hazırladığım programımın klasör yolunu belirteceğim. Bunun için yukarıda kırmızı ile işaretlediğim alana tıklayıp projemin bulunduğu klasörü belirtiyorum. 2- Ardından "Select the main executable" ifadesi ile de belirttiğimiz klasör içinde programı çalıştıracak olan ana .exe dosyasını seçiyoruz. 3 - "Build the U3p application file" ifadesi ile de son olarak uygulamamızı U3 dosya tipine çevirildiğinde kaydedilecek yeri belirtip dosyamıza isim vererek kaydediyoruz.
U3app5.JPG

U3app6.JPG

4 - Build butonuna tıkladığımızda bize .u3p uzantılı dosyamızı kaydediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız işlemlerle amacımıza ulaştığımızı söyleyebilirim ancak .u3p dosyası bir kurulum dosyası yani setup dosyası değildir. Setup dosyasının nasıl hazırlandığını göstermeden önce elimizdeki .u3p uzantılı dosyanın nasıl kullanıldığını gösterelim. U3 destekli USB cihazınızda launchpad uygulamanızı çalıştırıp menüden "add program" "install from my computer" seçeneğinden bilgisayarınızdan .u3p uzantılı dosyayı seçiniz. Ardından karşınıza U3 platformu için hazırlanan programların klasik setup ekranı gelecek ve programı USB belleğinize kuracaksınız.
Şimdi .u3p uzantılı dosyamızı kullanarak .exe uzantılı bir setup dosyası oluşturalım. Böylece programınız dilediğiniz gibi dağıtımını yapabilirsiniz.
Yukarıda U3.com'un developer kit sayfasından "U3P2EXE Tool" linkine tıklayın ve asıl işimizin görüleceği dosyaları bu linkten indirin. .zip dosyasını açtıktan sonra aşağıda tanıtacağım dosyaları göreceksiniz.
U3app8.JPG

"PackageInstaller.exe" dosyasını çalıştırıp USB belleğinize kurun. Bu küçük bir test uygulamasıdır. USB'nize yüklenecektir. Bununla işimiz olmayacak. Ardından "U3P2EXE.exe" dosyasını çalıştırın.
U3app9%281%29.JPG

"U3P File" ile .u3p uzantılı daha önceden hazırladığımız dosyayı seçiyoruz. "Target directory for .exe" ile de setup dosyamızın kaydedileceği yeri belirtiyoruz. "File name for .exe" ile de setup dosyamızın adını belirtiyoruz. "Application display name" ile de programımızın adını belirtiyoruz. "Version for .exe" ile de programımıza version atayabiliriz. Son olarak dilediğiniz bir iconu da "Icon file for .exe" ile seçebilirsiniz. Ardından "Generate" butonuna tıklıyorsunuz ve setup dosyası oluşturulmuş oluyor. Setup dosyamızı çalıştırıp programımızı USB belleğimize kuralım.
U3app10.JPG

U3app11.JPG

U3app12.JPG

U3app13.JPG

Ve mutlu son ... Projemizin dağıtıma hazır setup dosyasını hazırladık ve USB belleğimize yükledik. Artık kendi hazırladığımız programları dilediğimiz gibi taşıyabiliriz. Konuyla ilgili danışmak istediklerinizi iletişim sayfasından bana ulaşarak sorabilirsiniz. Herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Geri
Yukarı