Transformatörler

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Transformatörler gerek elektrik alanında olsun, gerekse de elektronik alanında olsun çok kullanılan elemanlardır.
Burada elektronik alanında kullanılan transformatörlerin, yapıları çalışma prensibi ve hesaplama yönteminden özet olarak bahsedeceğiz..
Transformatörlerin elektronik alanındaki başlıca kullanım yerleri şöyle sıralanabilir:
- Kuplaj için,
- Yükselteçlerde hoparlör çıkışı için,
- Empedans uygunluğunun sağlanması için,
- Güç kaynaklarında değişik gerilimler elde etmek için.
Transformatörlerin Yapısı ve Çeşitleri
Yukarıda sıralanan elektronik devrelerde transformatör yalnızca monofaze olarak kullanılır. Monofaze transformatörde, daha sonra açıklanacağı gibi, ortada, saclar ile oluşturulan bir nüve (çekirdek) ve bunun üzerinde primer ve seconder sargıları vardır.

Ayrıca, elektrik devrelerinde kullanılan trifaze ve çok fazlı transformatörlerde vardır.
Monofaze transformatör nedir?
Monofaze transformatör tek fazda çalışan transformatördür.
Örneğin, Monofaze transformatörden 220V 'u istenilen gerilime çevirmek için yararlanılır.
"Mono" nun kelime anlamı da "Tek" demektir
Normal olarak şehir elektrik şebekesi üç fazlıdır. Fazlar, R, Ş, T olarak adlandırılır. Bu üç fazın her biri ile toprak arası 220V 'tur.

Küçük işyerleri ve evlerde genelde tek faz kullanılır. Elektronikte de tek faz kullanılır.
Monofaze transformatörler iki gruba ayrılır:
1. Çift sargılı transformatör.
2. Tek sargılı (oto) transformatör.
Çift sargılı transformatörler, oto transformatörlere göre çok daha fazla kullanılır. Bu nedenle monofaze transformatör denince genelde, çift sargılı transformatör anlaşılır.

Son düzenleme:
Transformatörler gerek elektrik alanında olsun, gerekse de elektronik alanında olsun çok kullanılan elemanlardır.
Burada elektronik alanında kullanılan transformatörlerin, yapıları çalışma prensibi ve hesaplama yönteminden özet olarak bahsedeceğiz..​
[h=5]Transformatörlerin elektronik alanındaki başlıca kullanım yerleri şöyle sıralanabilir:[/h]
- Kuplaj için,
- Yükselteçlerde hoparlör çıkışı için,
- Empedans uygunluğunun sağlanması için,
- Güç kaynaklarında değişik gerilimler elde etmek için.​
[h=4]Transformatörlerin Yapısı ve Çeşitleri[/h]
Yukarıda sıralanan elektronik devrelerde transformatör yalnızca monofaze olarak kullanılır. Monofaze transformatörde, daha sonra açıklanacağı gibi, ortada, saclar ile oluşturulan bir nüve (çekirdek) ve bunun üzerinde primer ve seconder sargıları vardır.​

Ayrıca, elektrik devrelerinde kullanılan trifaze ve çok fazlı transformatörlerde vardır.​
[h=5]Monofaze transformatör nedir?[/h]
Monofaze transformatör tek fazda çalışan transformatördür.
Örneğin, Monofaze transformatörden 220V 'u istenilen gerilime çevirmek için yararlanılır.
"Mono" nun kelime anlamı da "Tek" demektir
Normal olarak şehir elektrik şebekesi üç fazlıdır. Fazlar, R, Ş, T olarak adlandırılır. Bu üç fazın her biri ile toprak arası 220V 'tur.​

Küçük işyerleri ve evlerde genelde tek faz kullanılır. Elektronikte de tek faz kullanılır.​
[h=5]Monofaze transformatörler iki gruba ayrılır:[/h]
1. Çift sargılı transformatör.
2. Tek sargılı (oto) transformatör.​
Çift sargılı transformatörler, oto transformatörlere göre çok daha fazla kullanılır. Bu nedenle monofaze transformatör denince genelde, çift sargılı transformatör anlaşılır.
Hocam merhaba basit projeler ve yapacak olduğum amplifikatör devresi için simetrik trafo almak istiyorum bir adet 40w lık 0-36V luk kademeli trafo alsam işimi görür mü? Elektronikte daha başlangıç seviyesindeyim aşırı ileri devreler henüz yapamam bir trafo alıp kutulama yapıp gerektiğinde başka devrelerde kullanmayı düşünüyorum. 40W lık trafo yeterli olur mu yoksa 60W 0-48V luk kademeli trafo mu almalıyım?

Hocam 90VA kademeli trafo aldım fakat kafam basmadı bunun bacak bağlantılarını nasıl yapacağım. İnternette bakıyorum şebekeler de kullanılan trafolar çıkıyor hep bulamadım bir şey. Daha önce simetrik kullanmadım hiç. 220 110 yazan kısıma 220 bağladım ölçü aletiyle ölçüm yapayım dedim kısa devre oldu sanırım kör oldum sandım. :D

Eklentiler

• IMG20230226000524.jpg
    IMG20230226000524.jpg
    2,2 MB · Görüntüleme: 27
Trafonun üzerindeki giriş ve çıkışlar yanlış yazılmış 220v girişi olan taraf 3 adet lehim olan taraf olması lazım zaten ölçü aleti ile ohm kademesine aldığınızda diğer ayaklara göre daha yüksek omaj göstermesi lazım

1677392992466.png
işaretlediğim yer 220v girişi olması lazım çoklu taraf ise 0 ile 48 volt arası olacak

Tamam hocam çok teşekkür ederim. Şimdi mantık olarak kullanacak olduğumuz değerin bir üst değeri ile 0 ucunu alıp, kullanacak olduğumuz değeri devredeki ortak uç olarak mı kullanıyoruz hocam yoksa ben mi yanlış anladım. Başka devrelerde kullanacağım zaman aklımda tutayım tekrar tekrar sormayayım eğer öyle ise hocam.

Hocam bu kademeli trafodan nasıl AC 15V alabilirim. İnternette voltaj düşürmek için diyot kullanın diyor simetrik iki ucuna da mı bağlayacağım yoksa sadece bir ucuna mı.

Hocam bu kademeli trafodan nasıl AC 15V alabilirim. İnternette voltaj düşürmek için diyot kullanın diyor simetrik iki ucuna da mı bağlayacağım yoksa sadece bir ucuna mı.
Bu trafodan 15 volt çıkışı yok dc çevirip regüle etmeniz lazım. Diyot ile voltaj düşürmek olmaz anlatılan mevzu başka bir konu olabilir.

Hocam DC çevirip 15V da sabit tutan devre mi yapacağım öyleyse kullanacak olduğum devrede nasıl kullanacağım devre AC girişli.

Eklentiler

• 1638966268221 (1).png
    1638966268221 (1).png
    2,2 MB · Görüntüleme: 26
ya başka bir trafo bakacaksın yada dc çevirip yine bu devrede kullanabilirsin. Sorun çıkarmaz çalışır yada diyotları çıkarıp direkt bağlayacaksınız

2x12 ac olan voltajı kullan bir kaybın olmaz bu devre TDA2050 Göre yapılmış besleme değerleri farklı TDA2030 kullanacaksan 15v değil 12 volt kullanmanız gerekmektedir. 12vac x 1.41 = 16.92V dc yapar.

TDA 2050 kullanacağım hocam. Devreyi basıp trafonun 12V Luk çıkışına bağlantı yapıyorum o zaman direk. TDA 2030 kalmadı elimde sıkıntı yaşadım diğer devrede tekrar , ona ara vereceğim biraz.

Geri
Yukarı