Trafoda 27V AC Yazarken Güç Kaynağı Nasıl 30V DC Verir? (Pik Volt ve Doğrultma Gerçeği)

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Merhaba uydudoktoru.com üyeleri ve elektronik dostları,

Atölyemizde veya güç kaynağı (LM317 / LM338 / 0-30V 0-5A vb.) projelerimizde en sık karşılaştığımız ve kafa karıştıran sorulardan biri şudur:

"Trafomun üzerinde 27V AC yazıyor. Doğrultunca en fazla 25V verir sanıyordum, bu devre nasıl oluyor da 30V DC çıkış verebiliyor?"
Bu durum bir ölçüm hatası veya sihir değil; Alternatif Akım (AC) ile Doğru Akım (DC) arasındaki fiziksel ve matematiksel dönüşüm farkından kaynaklanır.

Geleneği bozmadan işin teknik mantığını adım adım inceleyelim:

1. Trafoda Yazan 27V AC Nedir? (RMS Gerilim)​

Trafoların etiketi üzerinde yazan voltaj değeri (örneğin 27V AC), multimetrenin AC kademesinde okuduğumuz RMS (Root Mean Square - Etkin) değerdir. Şebekedeki sinüs dalgasının ortalama iş yapabilen gücünü gösterir.

Ancak AC sinüs dalgası sürekli dalgalanır ve sıfırdan başlayarak bir tepe noktasına (Pik / Peak) ulaşır.

2. Tepe (Pik) Voltaj Hesaplama​

1786045317086.webp
Yani 27V AC çıkış veren bir trafo, aslında her periyotta anlık olarak 38.17 Volt tepe noktasına ulaşmaktadır!

3. Köprü Diyot ve Filtre Kondansatörü Faktörü​

Trafodan çıkan 27V AC gerilimi köprü diyottan geçirip arkasına büyük kapasiteli bir filtre kondansatörü (örneğin 4700µF - 10000µF) bağladığımızda ne olur?
  1. Diyot Düşüşü: Gerilim köprü diyottan geçerken yaklaşık 1.2V - 1.4V silisyum düşüşü yaşar (38.17V - 1.4tV = 36.77V).
  2. Kondansatör Şarjı: Filtre kondansatörü, AC dalganın en tepe noktasına şarj olur ve voltajı orada tutmaya çalışır.
  3. Sonuç: Devrenin girişinde boşta (yüksüz durumda) yaklaşık 36V - 38V DC bir gerilim elde edilir.

4. 0-30V Regüle Devresi Nasıl Çalışır?​

Güç kaynağının içindeki LM338, LM317 veya transistörlü regülatör katı, girişine gelen bu 36V DC gerilimi alır ve sizin potansiyometre ile ayarladığınız 0-30V DC aralığına düşürür.
  • Girişte 36V DC gerilim hazırda beklediği için, devrenin çıkıştan 30V DC vermesi son derece doğaldır.
  • Önemli Not (Yük Altında Durum): Güç kaynağından yüksek akım (örneğin 5 Ampere yakın) çekildiğinde kondansatör üzerindeki gerilim bir miktar çöker (dalgalanır). Bu nedenle 30V çıkışta tam 5A çekilmek istendiğinde trafodan çekilen akım ve DC voltaj marjı kritik önem taşır.

Geri
Yukarı