Trafikte cezadan kaçış yok

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Kameralı takipten sonra Emniyet ve Karayolları Genel Müdürlükleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında kurulacak “elektronik ağ”, trafik cezaları ve köprü-otoyollardan kaçak geçenlere kesilen cezaların tahsilinde yeni bir dönem başlatacak.


Gelir İdaresine her yıl 7 milyona yakın trafik ceza tutanağı geliyor, 2006 yılı başından bu yana kesilen trafik cezalarının toplamı da 3 milyar 79 milyon lirayı buluyor.

Gelir İdaresi Başkanlığından edindiği bilgiye göre, büyük şehirlerde kurulan kameralı takip sistemiyle birlikte trafik cezalarında meydana gelen artış, cezaların tahsiline yönelik işlemlerinin on line ortamda yürütülmesine dönük çalışmaları da hızlandırdı.

İlgili kuruluşlar nezdinde yürütülen çalışmalara göre, trafik para cezaları, köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere uygulanan geçiş ücreti idari para cezaları ve Karayolları Taşıma Kanunu İdari Para cezalarının manuel bilgi girişi yerine “Emniyet, Karayolları ve Gelir İdaresi arasında kurulacak Elektronik Ağ”
ile takip ve tahsili projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Elektronik ağa yönelik altyapı oluşturulurken, yıl sonuna kadar belirlenecek bir bölgede on line ceza sisteminin test çalışması da gerçekleştirilecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Mevcut sistemde, trafik ceza tutanakları ile geçiş ücreti idari para cezaları, çuvallar halinde tebligat ve tahsilat için vergi dairelerine geliyor. Binlerce tutanağın sisteme işlenmesi çok uzun bir süreci gerektiriyor. Bu nedenle kesilen trafik cezalarının vatandaşa tebliğ edilmesi işlemi de bazı durumlarda 1,5-2 yılı buluyor.
Elektronik Ağ Projesinde, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT arasında elektronik bir ağ oluşturulacak.
Emniyetin ya da Karayollarının kestiği ceza tutanakları, elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde de görülecek. Başkanlık, vatandaşın bu cezaları 1 ay içinde ödeyip ödemediğine bakacak. Daha sonra tahsilat için harekete geçerek, tebligat ve tahsilat işlemlerini yürütecek.

Bu arada Gelir Vergisi ve diğer bir çok Kanunda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun ile Gelir İdaresi Başkanlığı “Elektronik Tebligat” uygulamasına geçecek. Elektronik tebligatın başlamasının ardından, trafik cezaları ile köprü ve otoyollardan kaçak geçenlere verilen cezalar için de elektronik tebligat devreye girecek.
Bu şekilde trafik cezaları ile geçiş ücreti idari para cezalarının çok daha hızlı şekilde tebliği ve tahsili sağlanacak.

Öte yandan Gelir İdaresi, mükellef cari hesabını da önümüzdeki dönemde uygulamaya koyacak. Söz konusu uygulama ile de diğer vergilerin yanı sıra motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezaları da, plaka bazında vergi ödeme noktalarında görülebilecek.

TRAFİKTE 7 MİLYON CEZA

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, vergi dairelerine yılda yaklaşık 7 milyon adet ceza tutanağı geldiğini bildirdi.

Bunların sisteme girilmesinin çok sayıda personelin bu işle uğraşmasını gerektirdiğini kaydeden yetkililer, “Bu ise vergi personelinin asıl görevlerini yapmasını sekteye uğratıyor. Tutanakların sisteme işlenmesi ciddi anlamda bir zaman kaybına neden oluyor. Elektronik Ağ Projesi ve on line takip ile bu sorun ortadan kalkacak ve vergi dairesi personeli, kendi işini yapacak” dediler.

Bu arada Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2006 yılı başından bu yılın Temmuz ayı sonuna kadar geçen dönemde trafik kurallarına
aykırı hareket edenlere 3 milyar 79 milyon 184 bin lira ceza kesildi.

Geçen yıl 921 milyon 539 bin lira olan ceza miktarı, bu yılın 7 ayında 558 milyon 556 bin lira olarak gerçekleşti.

2006 yılı başından bu yana tahsil edilen trafik cezası tutarı ise 1 milyar 978 milyon 182 bin lira oldu.

2006 yılında yüzde 60,5 olan tahsilat oranı, 2007 yılında yüzde 74,5, 2008 yılında yüzde 72,3, 2009 yılında ise yüzde 68,9 şeklinde belirlendi. Bu yılın 7 aylık döneminde ise trafik cezalarının yüzde 38,4'ü tahsil edildi.

2006 yılı başından bu yana trafikte kesilen cezası tutarı, bunların tahsil edilen bölümü ve tahsilat oranları şöyle


Yıllar Kesilen Ceza Miktarı Tahsilat Miktarı Tahsilat Oranı
2006 330.081.000 ............. 199.669.000 .....60,5
2007 521.906.000............ 388.847.000 ..... 74,5
2008 747.102.000 .............540.203.000 ..... 72,3
2009 921.539.000 ............634.872.000.... 68,9
2010 (İlk 7 ay) 558.556.000 .. 214.591.000 .......... 38,4

---------- Sonra gönderilen Saat 22:08 ---------- İlk önce gönderilen Saat 22:08 ----------

Elektronik altyapısını güçlendiren Maliye, vatandaşın işini kolaylaştıracak önemli bir adım daha atıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yürüttüğü çalışma ile trafikte işlenen tüm suçlar anında bilinecek.

65904fad.jpg

Örneğin kırmızı ışıkta geçen bir araç sahibinin cep telefonuna, "Kırmızı ışıkta geçerek kural ihlali yaptınız. Hakkınızda 132 liralık ceza makbuzu düzenlenecek." mesajı gelecek.

Sistemin yürürlüğe girmesi ile taşıt sahibi trafikte işlediği cezalara ilişkin anında bilgilendirilmiş olacak. Bu sayede hem vatandaşın trafik kurallarına daha çok dikkat etmesi hem de cezasını vakit geçirmeden ödemesi planlanıyor.

Yılbaşından sonra yürürlüğe girmesi planlanan kısa mesaj uygulamasından faydalanmak isteyenlerin Gelir İdaresi'nin sistemine üye olması gerekiyor. Bunun için idarenin belirlediği cep telefonu numarasına mesaj atılması yeterli.

Gelir İdaresi'ne her yıl 7 milyona yakın trafik ceza tutanağı geliyor. 2006 yılı başından bu yana kesilen trafik cezalarının toplamı 3 milyar 79 milyon lirayı buldu.

---------- Sonra gönderilen Saat 22:09 ---------- İlk önce gönderilen Saat 22:08 ----------

Torba Yasa ile sigorta şirketleri devreden çıkacak, trafik kazasından artık kusurlu, kusursuz herkesin tedavi masraflarını SGK karşılayacak. Yeni düzenlemede kusur oranı kalktığından alkollü, ehliyetsiz, sigortasız araç kullananlar uygulanacak cezai yaptırımın ne olacağı belli değil.

TRAFİK sigortasında yeni başlayacak uygulama ile artık alkollü ve ehliyetsiz sürücü kusurlu sayılmayacak. Sigortacıların tüm itirazlarına rağmen Torba Yasa’ya konan bir maddeyle kusurlu, kusursuz trafik kazası geçiren herkes kamu, özel ayrımı olmaksızın istediği hastanede tedavi görecek ve tedavi masraflarının tamamını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak. Bunun için de trafik sigortası primlerinin yüzde 15’i sigorta şirketleri tarafından SGK’ya aktarılacak.

Bugüne kadar sigorta şirketleri trafik sigortasında tazminat ödemelerini kusur oranına göre yapıyorlardı. Alkollü, ehliyetsiz ya da sigortasız araç kullanarak suç işleyen sürücülerin neden olduğu kazalarda ise şirketler, zarar görenlerin sağlık giderlerini karşılıyor sonra da bu sürücülerden ödedikleri paraları hukuk yoluyla alıyorlardı.

Torba Yasa’da yeralan yeni düzenleme ise, kusurlu-kusursuz sürücü ayrımını ortadan kaldırdığı için alkollü, ehliyetsiz ve sigortasız araç kullananlara da herhangi bir cezai yaptırım getirmiyor. Sigortacılar ise, yeni uygulamanın trafik sigortasında ciddi karışıklığa ve haksızlığa yol açacağını savunuyor.

Zararı vatandaşa olacak

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanarak kazaya neden olan kişilere, o kazada zarar görenlere yapılan tazminat ödemelerinin rücu edilmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Su, bugüne kadar yapılan uygulamanın, SGK tarafından devam ettirilmemesi halinde kusurlu sürücülerin verdikleri zararları sigortacılar ve kusursuz vatandaşların finanse edeceğini belirterek, şunları söyledi: “Trafik sigortasında sigorta şirketleri, sigortalıların üçüncü kişilere kusurlu olarak vermiş oldukları zararları teminat altına almakta ve sigortalının kusuru oranında ödeme yapmaktadır.

Ancak yeni yasaya göre, hiçbir şekilde kusur değerlendirmesi yapılmadan, SGK tarafından ödeme yapılacaktır. Oysa sosyal devlet kavramı içinde ele alındığını düşündüğümüz bu uygulamanın sigortacılıkla ilgisi olmadığı gibi; faturası, ödenen sigorta primine göre aracını dikkatli kullanarak kaza yapmayan, kurallara uygun hareket eden kusursuz vatandaşlara ya da bu farkı primlere yansıtamayacak sigortacılara çıkacaktır.”

Kusur tamamen kalkıyor

Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, bugüne kadar trafik kazasına karışan tarafların tedavi giderlerinin kusur oranında sigorta şirketleri tarafından ödenirken, yeni yasa ile sigorta şirketleri aracılığı ile tahsil edilen primler karşılığında, SGK tarafından kusur gözetmeksizin ödeneceğini söyledi.
Ragıp Yergin, yasanın uygulamaya girmesi halinde alkollü ve ehliyetsiz araç kullanımı gibi kusurluluk durumuna dayalı bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Zorunlu sigortalarda sistem kusurluluk üzerine kuruludur. Torba Yasa’da ise, bu ayrım yok. A

lkollü veya ehliyetsiz sürücülerin sebebiyet verdiği kazalarda, sigorta şirketleri olarak bizler zarar gören üçüncü kişinin tedavi giderlerini ödüyoruz.

Sonra bu miktarı, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanan sigortalıya rücu ederek, geri alıyoruz. Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise, alkollü veya ehliyetsiz sürücülerin üzerine rücu ile gidilemeyecek ve bu kişilerin verdikleri zarar için takipsizlik söz konusu olacak” dedi.

SGK’ya aktarılacak pay çok yüksek

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yeni uygulama ile trafik sigortası primlerinden yüzde 15’lik bir payın SGK’ya devredileceğini belirterek, bu konuda şunları söyledi: “İstatistiklere bakıldığında, bugüne kadar sigorta sektörü tarafından ödenen tedavi giderlerinin, alınan prime oranı ortalama yüzde 5-6 seviyelerinde.

Bu durumda SGK’nın, talep ettiği maksimum yüzde 15’lik pay ise çok yüksek. Diğer taraftan, Bakanlar Kurulu söz konusu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya veya azaltmaya yetkili. Sektör istatistiklerine rağmen, SGK tarafından bu kadar yüksek bir oranın belirlenmesinin nedeni, yasa çıkmadan önce meydana gelen kazalar için uygulamanın geçmişe dönük bir şekilde yürütülecek olması şeklinde yorumlanmakta. Bu da sigorta şirketlerinin ya primlerini ya da zararını arttıracaktır.”

Sigorta teminatından tedavi gideri çıkıyor

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, sigorta şirketlerinin trafik kazasında, bedeni zarar gören kişilerin tedavi masraflarını kusur ilkelerine göre ödediklerini ve bu teminat için alacakları risk primini kendi sonuçlarını dikkate alarak belirlediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni yasa, trafik poliçesinin teminat kapsamından tedavi giderlerini dolaylı olarak çıkarıyor. Sadece trafik sigortasından değil, trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan tüm zorunlu sigortalar için bu durum söz konusu. Burada en önemli sorun, SGK’ya devredilecek oranın tespiti konusu ki, bu teminatın risk priminin doğru hesaplanması çok önemli. Risk priminden fazla devir yapılması nedeniyle bugün trafik sigortasından zarar eden şirketlerin zararı daha da artacaktır.”
 
Geri
Yukarı