Toki Türkiye ye Petrol Buldu

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezüela'da petrol konusunda 2 milyar dolardan başlayan ve 20 milyar dolara kadar varan bir yatırım yapma ve o yatırımdan kar etme imkanı bulunduğunu bildirdi. Yıldız, Türk tarafına günlük 200 bin varil üretim yapılan bir sahanın önerildiğini de belirtti.



Beraberindeki heyetle Venezüela'daki temaslarını tamamlayan Bakan Yıldız, Venezüela'da kendilerine çok üst düzey bir protokol uygulandığını ve çok iyi duygularla ülkeden ayrıldıklarını kaydetti.

Venezüela'da son ziyareti Devlet Başkanı Hugo Chavez'e yaptığını hatırlatan Enerji Bakanı, Chavez'e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını ilettiğini ifade etti.
Chavez'in çok samimi ve yüreğinden geldiği gibi konuşan bir lider olduğunu, Venezüela'da yaptıkları temasların Devlet Başkanı Chavez tarafından yakından takip edildiğini ve Chavez'in Türkiye ile Venezüela arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok istekli olduğunu gördüğünü belirten Yıldız, “Yaklaşık 2 milyon adet konuta ihtiyaçları var. Devlet Başkanı halkının ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Bizden de konut yapımına katkı vermemizi bekliyor” dedi.

Hugo Chavez'in Türkiye'yi görmek istediğini belirttiğini de kaydeden Yıldız, “Çok sıcak bir sohbet oldu. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu ve halkı çok iyi anladığını anlattı. Halkını çok seven ve halkı için çok şey yapmak isteyen bir lider gördüm” diye konuştu.

MÜTEAHHİTLER İÇİN YENİ BİR ÜLKE OLABİLİR

Chavez ve Venezüelalı bakanlarla yaptığı temaslarda Türk müteahhitlik hizmetlerinden bahsettiğini ve karşılıklı çıkarların oluşması halinde Türkiye'nin bu konuda ülkeye destek sağlayacağını anlattığını belirten Yıldız, “Venezüela şimdiye kadar müteahhitlerimizin gitmediği bir ülke. Yeni ülkelere açılmak açısından potansiyel bir ülke olabilir diye düşünüyorum” dedi.

Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerini Venezüelalı yetkililerin beğeniyle bahsetmesinden de büyük onur duyduğunu kaydeden Yıldız, ülkenin kentsel dönüşüme ve yeni konutlara şiddetle ihtiyacı olduğunu söyledi.

“PETROLÜ UCUZLATACAK HER FAKTÖRÜ MUTLAKA DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Türk tarafına günlük 200 bin varil üretim yapılan bir sahanın önerildiğini de anlatan Yıldız, bu sahanın yüzde 10 ortağı bile olunsa 20 bin varil petrol anlamına geldiğini, bunun da Türkiye açısından cazip olduğunu bildirdi.

Petrolde maliyetleri aşağıya çekebilecek her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

“Bu piyasa yükseliyor ve biz onun karşısında kayıtsız kalamayız. Ne tür arayışlarda bulunabiliriz, Venezüela bu manada farklı bir fiyat oluşturabilir mi bunu konuştuk. Sonuç alabiliriz veya alamayız ama bunu mutlaka bir değerlendirmemiz gerekiyor. Şimdi Şubat ayında çalışma grubuyla beraber toplantı yapmayı öngörüyoruz Caracas'ta. Hem ürün hem de ülke çeşitlendirmesini sağlamamız lazım. Venezüela'da bu çeşitlilikte yerini alması lazım. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Petrolü ucuzlatacak her faktörü mutlaka değerlendirmek istiyoruz.”

Venezüela'da petrol konusunda 2 milyar dolardan başlayan ve 20 milyar dolara kadar varan bir yatırım yapma ve o yatırımdan kar etme imkanı olduğunu gördüğünü dile getiren Yıldız, Venezuela'nın sahaları kendilerine herhangi bir ihale ile değil, ihalesiz olarak verebileceğini kaydetti.

Venezüela'dan gelecek petrol ve petrol ürünlerinde 1 aylık faz farkının kısaltılabileceğini, 5-6 dolarlık navlun ücretlerinin de kar marjı içerisinde eritilebileceğini anlatan Yıldız, “Onların petrol bölgesi 600 kilometreye 90 kilometrelik bir bant. Çok geniş bir bant. O alanın içinde bize saha verebileceklerini söylediler. 19 tane ülke ve firma orada çalışıyor. Biz de kazan-kazan olacak her projeye sıcak bakabileceğimizi söyledik” dedi.

TPAO GENEL MÜDÜRÜ UYSAL

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Venezüela'nın dünyada en fazla rezerve sahip ülke olduğunu, Suudi Arabistan'dan daha fazla rezerve sahip bulunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'ın 8-10 milyon varil petrol ürettiğini, Venezüela'nın da o civarda bir petrol üretmesinin beklendiğini, ancak Venezüela'nın petrol üretiminin şu anda 2-3 milyon varil arasında değiştiğini ifade eden Uysal, “Bu önümüzdeki yıllarda Venezüela'nın petrol üretiminin çok daha fazla artacağını gösterir. Zaten onlar da bu yönde sahalarını yabancı şirketlerle ortak olarak geliştirmek istiyorlar. Ancak sistemleri gereği milli petrol şirketleriyle işbirliği yapmayı tercih ediyorlar” dedi.

TPAO'nın Venezüela'da iş yapabilecek potansiyel şirketlerden biri olduğunu ifade eden Uysal, TPAO'nun Kazakistan'da, Azerbaycan'da üretimleri olduğunu, Libya'da çok ciddi keşifler yaptıklarını, Irak'ta 4 tane büyük sahada ortaklık olduğunu, bunlardan bir tanesinde de operatör olarak çalışacaklarını kaydetti.
Güney Amerika'nın uzun zamandan beri ilgi alanlarında olduğunu, Kolombiya'da alt kuruluşları TPIC'in 2 tane ruhsat aldığını, o ruhsatlardan bir tanesinde sondaj yaptığını, petrol keşfettiğini, şimdi ikinci kuyunun kazıldığını belirten Uysal, şunları söyledi:

“Venezüela ile de uzun zamandır ilgileniyorduk ve ilk defa Sayın Bakanımızla bir ziyaret nedeniyle böyle bir tanışma fırsatı çıktı Venezüela Milli Petrol Şirketiyle. Yaptığımız ilk toplantıda 2 tane sahanın değerlendirilmesi için mutabakata vardık. Bu sahaları değerlendireceğiz ve eğer yatırıma uygun görürsek Venezüela Milli Petrol Şirketiyle görüşmeye başlayacağız.

Bu arada tabii gidilen bir ülkede üretim yapmak da araçlardan birisi. Daha doğrusu işe üretimle başlamak daha doğru oluyor çünkü oradan kazandığımız parayla o ülkedeki yatırımlarınızı çeviriyorsunuz. Biz de Venezüela'da böyle bir imkan var mı diye araştırdık ve bir üretim sahasına da ortak olabilmek için bir şans doğdu. Onu da çalışarak Venezüelalı ekiple birlikte değerlendireceğiz. 10-11 Şubat 2011 tarihinde Venezüela'da bir ekonomik işbirliği toplantısı olacak. O toplantıda da enerji ve özellikle petrol arama-üretim gündem maddelerinden birisi. Biz de o tarihe kadar hazırlıklarımızı tamamlayıp, görüşmelerimize başlamak istiyoruz.

Biz ilk adımları attık, bundan sonra her adım daha pozitif projelere doğru gidecek. Tabii projelerimiz sadece arama üretimiyle sınırlı değil, Venezüela satışlarının büyük kısmını ABD'ye yapıyor, yüzde 70'e yakınını. Satış portföyünü, müşterini genişletmek istiyor. Bu bakımdan Avrupa ülkeleri de hedeflerinden birisi.”

VENEZÜELA PETROLÜ TÜRKİYE'DE DEPOLANABİLİR

Uysal, Venezüela'nın petrol depolaması için bir girişimi olduğunu ifade ederek, “Bu konuda Türkiye biliyorsunuz bir geçiş üssü. Depolama konusunda da ciddi bir potansiyel var. 4 milyon varil petrolü Türkiye'de depolamak istiyorlar. Bu önemli bir rakam biz bununla ilgili depo hazırlıklarına başlayacağız” diye konuştu.
Ticari terminalde anlaşılabilinirse, bu projenin hayata geçirilebilecek bir proje olarak gözüktüğünü belirten Uysal, Ceyhan'da devlet demiryollarından satın alınan çok geniş bir arazi olduğunu, bu araziyi gerek rafineri gerekse depolama için kullanmayı amaçladıklarını, depolama olarak kullanma fırsatının çıktığını, Venezüela ile depolama işini çok kısa sürede hayata geçirebileceklerini düşündüklerini ifade etti.

Uysal, 4 milyon varil petrolün depolanmasının bir ülke için oldukça önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“O bakımdan biz enerji konusunda ülkemizden ne kadar çok boru hattı geçerse ne kadar çok enerji ile ilgili işlem yapabilirsek kendi güvenliğimiz açısından önemli. Komşularımız bizim güvenliğimizi bizden daha çok düşünür hale gelecekler. Bunun büyük bir katkısı olacak ülkemize. Venezüela ile işbirliği alanında çok geniş imkanlar gözüküyor, bunları değerlendirmeye alacağız.

Venezüela'da petrol aramak Türkiye ile kıyaslandığında çok daha kolay, sondajlar çok daha sığ, 800 metrede, 1000 metrede sondajlarda petrol elde ediliyor. Türkiye'de ortalama rakamımız 2 bin 500 metre. O bakımdan sondaj yapmak çok daha kolay. Ağır petrol olmasına rağmen çok akışkan bir petrolü var. O bakımdan Venezüela'da petrol aramak ve üretmek Türkiye'ye göre çok kolay. Güneydoğu Anadolu'da yüzde 10, yüzde 20 olan petrol bulma şansımız Venezüela'da yüzde 80, yüzde 90'lara çıkıyor. O bakımdan rahat çalışabilecek bir ülke.”

Çalışmayı düşündükleri sahalardan birinde günlük üretim potansiyelinin 200 bin varil olduğunu belirten Uysal, “Bunlar son derece ciddi rakamlar. Bu üretimi gerçekleştirebildiğimiz takdirde Türkiye'nin petrol ihtiyacının büyük bir kısmını Venezüela'dan tankerlerle getiriyor olabiliriz” dedi.

Ceyhan'da kurulacak bir deponun Türkiye'nin stratejik önemini artıracağını, bir petrol borsası oluşmasını sağlayabileceğini dile getiren Uysal, borsa oluştuğu zaman da Türkiye'nin söz sahibi ülkelerden biri haline gelebileceğini kaydetti.
 
Geri
Yukarı