TEMEL ANDROİD TERİMLERİ VE NE ANLAMA GELDİKLERİ!

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Firmware: Cihaz içerisindeki komple yazılım sistemidir (Android). Marka ve modele göre farklı kodlama ya da isimde olabilir. Yazılımsal yapının tamamı “firmware” üzerine kuruludur. Güncelleme ve düzeltmeler “firmware” üzerine çıkarılır.

Rom: Firmware’ın bir altındadır denebilir. Yani şöyle ki, Firmware için kök yapı dersek Rom da bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren yazılımdır.

Stock Rom: Google ın ürettiği firmware’in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş halidir.

Custom Rom: Üretici firmaların cihazlarıyla birlikte piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar dediğimiz kişiler tarafından üzerinde performans ve görsellikle ilgili değişiklikler yapılarak diğer kullanıcılara sunulan kısaca stock romun modifiye edilmiş halidir.

Root: Cihazdaki sistem yazılımı üzerinde tam ve sınırsız yetkiye sahip olma durumudur.

Kernel: Çekirdek dediğimiz yapıdır, donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapının adıdır.

Wipe: Kısaca silmek demektir. Bu terim sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini silme işlemlerinde kullanılır.

Wipe Data/Factory Reset: Recovery seçeneklerinden birisidir. Bu seçeneği uyguladığınızda SD card bölümü hariç cihazdaki her şeyi sıfırlarsınız.

Wipe Cache Partition: Bu ayar uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. Rehber vb. kullanıcı verileri silinmez.

Non-Wipe: Cihazların, sistem ayarlarında ve kullanıcın verilerinde değişiklik yapmayan yazılımlar için kullanılan terimdir.

Recovery: Android’den ayrı çalışan, çeşitli sistem görevlerini yerine getirebilen bir “mini işletim sistemidir.” Güncellemeleri yükleyebilir, kullanıcı ve önbellek içeriğini silebilir, microSD’den harici araçlar çalıştırabilir.

Recovery Mod: Cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. Kurtarma modu olarak da bilinir. İçerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.

Download Mod: Cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.

Custom Binary Counter (Rom Counter): Orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. Ancak download moduna girildiğinde görülebilir.

Jig: Download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.

BLN: Açılımı Back Light Notification’dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.

Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery menüsünde bulunur.

AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen Android tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. Esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılan terimdir. En açık örnek olarak Cyanogen gösterilebilir.

Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel’i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık denebilir. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.

Önemli Not: Bu bilgiler internet ortamında bir çok siteden edinilen bilgiler ve genel araştırmalar ve tecrübeler ışığında hazırlanmıştır.
 
Geri
Yukarı