Televizyon ile ilgili genel kavramlar

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
  • Ekran Büyüklüğü: Kullanacağımız tvnin ekranının köşeden köşeye izlenebilir alanın uzunluğudur. 81 ekran 106 cm gibi ifadeler kullanılır.
  • İnç ( ” ) : (İngilizce inch ve çoğulu inches), 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. Cep telefonu ekranı, dijital fotoğraf makinesi ekranı, bilgisayar ekranı gibi ekranların büyüklüğü genelde bu İngiliz ölçü birimine göre ifade edilir. Televizyonun ekran büyüklüğü için de cm yerine bu ifade daha yaygın olarak kullanılır. Firmaların verdiği inç ile bunların cm olarak karşılığı zaman zaman birbirini tutmamaktadır. Mesela 40” bir televizyon için bir marka 100 cm yazarken başka bir marka 102 cm yazmaktadır. Farklar 1-2 cm’yi geçmez.
  • LCD ( Liquid Crystal Display): Yani Sıvı Kristal Ekran elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.
  • LED TV: (İng. Light Emitting Diode(Işık Yayan Diyot)) Arka aydınlatmasında LED teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir.
  • Pixel (Piksel ) :Tüm sayısal görüntülerin en küçük parçası olan noktacıklara piksel denir. İngilizce’de resim parçası anlamına gelen “picture element ” birleşik kelimesinden çıkarılmıştır. Digital görüntüler yan yana gelen pikseller topluluğundan oluşmaktadır. Digital görüntü, imgenin eninde ve boyunda bulunan piksel sayısı ile tanımlanır.Mesela SD çözünürlükteki bir televizyon 640 x 480 pikselden (enine ve boyuna piksel sayısı) oluşurken, full HD çözünürlükteki bir televizyon 1080 x 1920 pikselden ve yeni piyasaya çıkan 4k yani Ultra hd bir televizyon ise 3840 x 2160 pikselden oluşur.
  • Yanma Sorunu (Burn-in, İz) :LCD TV’lerde izlenilen tv kanalındaki logo veya uzun süre duran sabit görüntüler, kanal değiştirilse dahi ekranda geçici veya ömür boyu kalıcı gölgelenmeler oluşturur. Ne yazık ki üreticiler tv’logolarının yanma (burn-in) sorunlarına dahi garanti vermemektedirler.
  • Tepki süresi (ms): Yanıt süresi ve Tepkime süresi olarak bilinen ms ile ölçülen bir özelliktir ve ekrana gelen görüntü ile bir sonraki gelecek olan görüntü arasındaki zaman farkıdır. Bu zaman farkı ne kadar az olursa görüntü o kadar net ve düzgün bir biçimde yansır. Eski tip dediğimiz CRT yani tüplü monitör teknolojisinde bu sıfıra yakın hatta bazı markalarda sıfırdır. Lcd televizyonlarda tepkime süresi için; 8, 6, 5, 3 gibi süreler vardır. Yani saniyenin binde (1000’de ) 8’i, 5 i, 3’ü gibi süreler kastedilir. Bu zaman farkı ne kadar az olursa, görüntü daha rahat bir geçiş sağlar. Özellikle LCD televizyonunuza bir oyun konsolu bağlayacaksanız mümkün oldukça düşük tepkime süresine sahip bir televizyon almalısınız.
  • CRT: “Cathode ray tube” (katot ışınlı tüp) kelimelerinin ilk harflerinden gelir. Halk dilinde, “tüplü Tv” olarak bilinir. CRT Tv’ler LCD ve Plazma Tv’ler gibi ince değillerdir. Kasalarını büyük yapan, tüplerinin büyük olmasıdır. Son dönemde tüpleri, dolayısıyla kasaları daha ince olan (slim) ve ekranları bombeli değil düz olan (flat) tüplü Tv’ler piyasaya sürülmüştü.
  • SD: “Standard definition” kelimelerinin ilk harflerinden gelir. İngilizce olan “definition” kelimesinin karşılığı olarak “çözünürlük” kelimesi kullanılmaktadır. Dolayısıyla SD görüntü, “standart (normal) çözünürlüğe sahip görüntü” anlamındadır. Aşağıda SD görüntü kaynaklarının neler olduğuna daha detaylı olarak değineceğim. Şimdilik bilinmesi gereken, normal Tv yayınlarının, dvd, divx ve vcd filmlerin SD görüntüler olduğudur.
  • HD (High Definition): “High definition” kelimelerinin ilk harflerinden gelir. “Yüksek çözünürlükteki görüntü” olarak tanımlanabilir. HD görüntülerin çözünürlüğü (dolayısıyla detayları) SD görüntülerden daha yüksektir. Bunun neticesinde, HD uyumlu olan (yani yüksek çözünürlüklü) televizyonlarda ve monitörlerde izlenen HD görüntüler, SD yayınlara göre daha yüksek detay sunar ve görüntünün derinliği, keskinliği daha fazla, renkleri daha canlı olacaktır. HD görüntüler 1280×720 (720p) çözünürlükte olabileceği gibi, 1920×1080 (1080i/1080p) çözünürlükte de olabilir. Bu fark, alacağımız görüntü kalitesi ve tercih etmemiz gereken televizyon üzerinde etkili olacaktır.
  • HD Ready:Bu özelliği taşıyan televizyonlar yeni gelen yüksek çözünürlükteki (HDTV) yayın teknolojilerini destekleyebileceklerini gösterirler.HD Ready çözünürlük aslında 1280 x 720 pixeldir.
  • Full HD : ( Tam high definition ) 1920 x 1080 çözünürlüğü ifade eder. Günümüz televzyonlarında 2014 itibari ile hemen hemen standart çözünürlük seçeneği haline gelmiştir. 1080p şeklinde ifade edilir.
  • 4K Çözünürlük : Full HD çözünürlüğü 4’e katlayacak olan yüksek çözünürlük oranıdır. 4K TV’lerden faydalanabilmemiz için tabi ki 4K içeriğinin yaygınlaşması (ve tabi ki fiyatlarının da kabul edilebilir seviyeye düşmesi) gerekecek. Ultra High Definition olarak adlandırılan bu çözünürlük 2016 x 3840 piksellik yoğunluğu ifade eder. Ultra High Definitian çözünürlük sonrasında 8k lık oranlara da geçecektir.
  • Parlaklık (Brightness):Görüntüdeki tüm resmin toplamdaki ışık seviyesine parlaklık denir. Parlaklık kontrolü ile bir resmi daha parlak ya da pastel hale getirebilirsiniz. Ancak kontrast ve beyaz seviyesi kontrolü ile beraber değerlendirildiğinde; parlaklık ayarı, en iyi görüntünün siyah seviyesini dengelemek için kullanılır.
  • Kontrast Oranı (Contrast Ratio):Kontrast kelimesi zıtlık anlamına gelir. Ekrandaki tam beyaz ile tam siyahın birbirlerine olan parlaklık oranına “kontrast oranı” denir. Siyah değerler ortam ışığından fazlasıyla etkilendiği için bazı firmalar kontrast oranı ölçümlerini karanlık odalarda yaparlar. Daha yüksek kontrast değeri olan ürünlerde renkler daha canlı görünür. Ancak tüm markaların ölçümleri aynı koşullarda yapılmadığı için, üreticilerin açıkladığı kontrast oranı değerleri yanıltıcı olabilmektedir.
  • Yerleşik Çözünürlük (Native Resolution):Bir televizyonun ya da monitörün herhangi bir çevirme işlemine gerek kalmadan desteklediği en yüksek çözünürlüğü anlatmak için kullanılan terimdir. Tanımlı yerleşik çözünürlükten daha düşük ya da yüksek çözünürlükteki resimlerin gösterilmesi için, sinyallerin bir dijital çevirme işleminden geçmesi gerekmektedir. Örneğin, 1080i yerleşik çözünürlüğe sahip bir televizyon, 480p bir resmi düzgün göstermek için gelen resim sinyali bilgisini içindeki video çeviricisinden geçirip yükselttikten sonra gösterir. Eski tip CRT televizyonlar birden çok yerleşik çözünürlüğe sahip olabilirken, düz ekran televizyonların sadece bir yerleşik çözünürlüğü vardır.

  • Teletekst: Metin ve basit grafiklerin televizyon ekranına aktarılması için kullanılan havadan yayın tiplerinden birine verilen isimdir. Yayın tarama satırlarındaki kullanılmayan parçalardan yararlanır ve izleyebilmek için televizyonda özel bir çözücüye gereksinim duymaktadır. Teletekst genel olarak tek yönlü bir yayın tipidir. Kullanıcı uzaktan kumandadaki tele-tekst tuşları ile görmek istediği sayfayı seçebilir.
 
Geri
Yukarı