Özellikle tarihi radyo ekipmanları ve televizyon alıcıları koleksiyoncuları, günümüzde artık bulunmayan yıpranmış televizyon ekranlarıyla sıklıkla karşılaşırlar. Amatör Radyo ve Haberleşme Teknolojileri Dergisi'nin eski sayılarında bu sorun genellikle bir çan veya başka bir transformatör kullanılarak ekranın ısıtılmasıyla veya yüksek gerilimli bir transformatörün çekirdeğine birkaç tur sarılarak çözülüyordu. Ekran parlaklığı artmasına rağmen katot çok daha hızlı yıpranıyordu, yanma riski de cabası. Eskimiş bir ekranı canlandırmanın bir diğer olası çözümü ise katot rejenerasyonudur. Bizim amaçlarımız için basit bir rejeneratör yeterli olacaktır; şeması ve açıklaması Amateur Radio A12/78'in s. 21'inde yayınlanmıştır. 463. Şema resimde, cihazın pratik tasarımı ise fotoğraflarda yer almaktadır. Rejenerasyon sırasında ekran diyot (katot ve Wehnelt silindiri) olarak bağlanır.

Yapım notları: Filament trafosu 6.3 hariç olmak üzere sarılmalıdır; Taşınabilir televizyonlara 12V ekran ısıtması için de bir bölüm saracağız. Filamentin yanma riski nedeniyle daha yüksek ısıtma voltajını önermiyorum. Eğer renkli ekranları da yeniden üreteceksek, kontrol ızgaralarını değiştirmek için bir anahtar bağlamak, ardından katotları tabana paralel bağlamak faydalı olacaktır.
Çeşitli ekran tipleriyle ilgili deneyim: Çoğunlukla yerli ekranları ve bunların yabancı eşdeğerlerini ve Sovyet renkli ekranlarını yeniledim. Rejenerasyon için, ekranın işlevsel bir parıltıya sahip olması, kısa devre veya hasarlı vakum ve buna bağlı olarak şişenin içinde türbülans olmaması gerekir. Yenilenme sırasında AR'deki makaleye göre hareket ediyoruz. Eğer gösterge lambası katot akımına geçerek tepki vermiyorsa, kızdırma voltajını 12V'a kadar yükseltin (yavaşça, katot parlaklığı eşitlenene kadar bekleyin). Eğer ısı eklemek işe yaramazsa, rejenerasyon düğmesine üst üste birkaç kez basmayı deneyin. Eğer bu işe yaramazsa, ya katot tamamen tükenmiştir ya da katoda veya şebekeye giden güç kesilmiştir. O zaman ekran sadece göstermelik kalacaktır. Rejenerasyon akımı akarsa rejenerasyon genellikle başarılı olur, rejenerasyondan sonra parlaklığı kötüleşen bir ekranla hiç karşılaşmadım.

Yapım notları: Filament trafosu 6.3 hariç olmak üzere sarılmalıdır; Taşınabilir televizyonlara 12V ekran ısıtması için de bir bölüm saracağız. Filamentin yanma riski nedeniyle daha yüksek ısıtma voltajını önermiyorum. Eğer renkli ekranları da yeniden üreteceksek, kontrol ızgaralarını değiştirmek için bir anahtar bağlamak, ardından katotları tabana paralel bağlamak faydalı olacaktır.
Çeşitli ekran tipleriyle ilgili deneyim: Çoğunlukla yerli ekranları ve bunların yabancı eşdeğerlerini ve Sovyet renkli ekranlarını yeniledim. Rejenerasyon için, ekranın işlevsel bir parıltıya sahip olması, kısa devre veya hasarlı vakum ve buna bağlı olarak şişenin içinde türbülans olmaması gerekir. Yenilenme sırasında AR'deki makaleye göre hareket ediyoruz. Eğer gösterge lambası katot akımına geçerek tepki vermiyorsa, kızdırma voltajını 12V'a kadar yükseltin (yavaşça, katot parlaklığı eşitlenene kadar bekleyin). Eğer ısı eklemek işe yaramazsa, rejenerasyon düğmesine üst üste birkaç kez basmayı deneyin. Eğer bu işe yaramazsa, ya katot tamamen tükenmiştir ya da katoda veya şebekeye giden güç kesilmiştir. O zaman ekran sadece göstermelik kalacaktır. Rejenerasyon akımı akarsa rejenerasyon genellikle başarılı olur, rejenerasyondan sonra parlaklığı kötüleşen bir ekranla hiç karşılaşmadım.
- 25QP20 (4001A) - bu ekranlar öncelikle düşük HV'den (tavsiye edilen 10kV'a kıyasla 7kV) muzdaripti. Bazen başarısız oluyor, parlaklık artmıyor.
- 351QQ44, 431QQ44 (Mánes, Aleš, Oravan, Kriváň) - başarılı yenilenme.
- 110 derece sapmaya sahip diğer Çekoslovak ekranları - %90 başarı, 16kHz frekansında yüksek gerilimle ısıtılan masaüstü tüm transistörlü televizyonların ekranları, rejenerasyonu en zor olanlardır.
- Taşınabilir televizyonlar için 12V ekranlar - yerli A31-120W sorunsuz, Sovyet 31LK2B vb. çoğunlukla başarısız.
- Renkli ekranlar - çoğu zaman orijinal katot akımına ulaşamayarak başarısız olurlar. Doğu Alman ekranlarını TVP Color Oravan'a dönüştürmeyi başardık.