Teknoloji olmadan yaşayabilir miyiz?

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
2012-2013 döneminde güneşte hareketli günler yaşanacak. Öngörüler güneş patlamaları ve lekelerindeki artışın dünyanın manyetik alanında çalkalanmalara yol açacağı yönünde. Eğer bu çalkalanmalar çok şiddetli olursa elektrik güç santrallerini devre dışı bırakabilir. Bu da birçok teknolojik aleti kullanamayacağımız anlamına geliyor.



Cep telefonlarının olmadığı, internetin bu denli yaygın kullanılmadığı günleri hatırlıyor musunuz? Yaşı müsait olanlar daha geri giderek elektriğin olmadığı günleri de hatırlayabilir. O günler bize çok uzak gelse de daha iyi teknolojilerin var olduğunu bilmeyen, kolay yaşamdan habersiz insanoğlu için hiçbir sorun yoktu. Şu an neredeyse hayatın her alanında teknolojik ürünler kullanıyor. Cep telefonu, televizyon, laptop, netbook, tablet PC, MP3 çalar, buzdolabı, mutfak robotu, derin dondurucu, klima gibi pek çok ürün herkes için olmazsa olmaz listesinin ilk sıralarında. Birdenbire teknolojik aletleri kullanamaz hale gelirse ne olur?
Bu sorunun yanıtını hiç düşündünüz mü bilmiyorum ama şu günlerde düşünmeniz hiç de fena olmaz. Nitekim 2012-2013 yıllarında aktif hale gelen güneş nedeniyle bilim insanları jeomanyetik fırtınaların yaşanacağını, bu fırtınaların elektrik güç şebekeleri başta olmak üzere dünyadaki elektronik ürünler, internet, uydu hatta hava tahmin radarlarını geçici bir süre için de olsa iptal edeceğini öngörüyor. Tabii bu geçici sürede şu an için bir muamma! Bir saat, bir ay, iki ay ya da belki daha uzun...

Kanada elektriksiz kalmıştı



Öngörüler pek çok insanın zihninde yanlış anlaşılmaları da beraberinde getirebilir çünkü uzun yıllardır söylenegelen Maya Takvimi, Niburi-Marduk gezegenlerinin dünyaya çarpacağı ve dünyanın sonunun geldiği gibi komplo teorileri de 2012’yi işaret ettiğinden herkes kıyamet senaryoları bekliyor. Oysaki durum öyle değil. Aslında dünya ve güneş sisteminde eskiden olandan çok da farklı şeyler yaşanmıyor.
Güneş sistemi hep bir değişim içinde. Güneşteki aktiviteler belli dönemlerde artıp belli dönemlerde azalabiliyor. Hatta daha eski yıllarda çok ciddi jeomanyetik fırtınaların yaşandığı biliniyor. Güneş hayatının bazı döneminde agresif bazı döneminde dingin, sakin olan insanlardan çok da farklı değil.
1989’da yaşanan jeomanyetik fırtınanın ardından yaşanan en somut olaylardan biri Kanada’nın Quebec şehrinde yaşayan altı milyon insanın dokuz saatliğine elektriksiz kalması. Bunun tam tersi durumsa 10 Mart 2006’da görülmüş. 2006’da güneş lekelerinin minimuma indiği ve güneş patlamalarının yok olduğu gözlemlenmiş. Güneş sakin bir evresine girmiş.

Sonucunu kestirmek zor



İçinde bulunduğumuz 2012-2013 dönemindeyse yine güneşte hareketli ve aktif günler yaşanacak. Hatta yaşanmaya başladı bile. Amerika Ulusal Hava ve Uzay Tahmin Merkezi, 8 Mart’ta güneşte jeomanyetik hareketliliği gözlemlemiş.
Bu hareketlilik önümüzdeki günlerde artarak devam edecek. Sonucunda dünyanın hangi ülkesi ne boyutta etkilenecek, neler yaşanacak şimdiden tam olarak kestirmek zor. Dünyanın daha önce yaşadığı jeomanyetik fırtınaların sonuçlarıyla yapılan modellemeler bize ışık tutuyor. Bu modeller sayesinde tehlikenin boyutlarını az çok kestirmek mümkün olabiliyor.
Öngörüler güneş patlamaları ve lekelerindeki artışın, güneş rüzgarına neden olacağı ve bu rüzgarın dünyanın manyetik alanında çalkalanmalara yol açacağı yönünde. Eğer bu çalkalanmalar çok şiddetliyse o zaman jeomanyetik fırtınaların oluşacağı ve fırtınaların elektrik santrallerinden çıkan elektrik gücünü devre dışı bırakabileceği tahmin ediliyor. Ne kadar süreceğini bilemiyoruz fakat elektriğin kısa süre de olsa devre dışı kalması iş ve özel hayatımızı birinci dereceden etkilemeye yeter de artar bile.
Teknolojik aletlerin, televizyon ve bilgisayarın sevsek de sevmesek de bağımlısıyız. 2014’e kadar güneş aktiviteleri hızla artmaya devam edeceğine göre istemeden de olsa teknoloji bağımlılığına ara vermek durumunda kalabiliriz. Peki siz telefon şebekelerinin çöktüğü, televizyonun, internetin ve elektriğin olmadığı bir hayata kaç gün, kaç saat ya da kaç dakika dayanabilirsiniz?..Alıntıdır..
 
Geri
Yukarı