SWITCH MODE POWER AMP 4 X 100W OTO AMFİSİ
Otomobillerde yüksek ve kaliteli ses almak için yüklü paralar harcanır. Bu sistemlerin bence en önemli kısmı oto amfileridir. "Switch mode" yöntemiyle otomobilin sabit 12volt aküsünden istediğimiz voltajı elde edebiliriz. Switch mode yöntemi ile çalışan devrenin kalbi SG3525 entegresidir. Bu devrede ikinci önemli kısım saracağımız bobinlerdir.
Devrede 2 adet bobin kullanılmaktadır. Birincisi switchleme ile yüksek voltajı aldığımız TR1 bobini, diğeri ise oluşan frekansı bastırmada kullanılan TR2 bobinidir. Her iki bobinde standart 4cm çapında çekirdek üzerine 1mm emaye telden sarılır. TR1 bobini primer ve sekonder sarımlarından oluşur. Primere devreden frekans verilerek sekonderden çıkış alınır. Primer sarımı 2 x 4 tur, sekonder ise alacağımız voltaja göre mesela 2 x 35volt için 2 x 13 tur, 2 x 42volt için 2 x 17 tur sarılır. TR2 bobini 2 x 30 tur sarılır. Bobinleri sararken sarım yönlerine dikkat edilmelidir. TDA7294 amfi entegresi için 2 x 35 volt uygundur. Ya da mosfetli bir amfi içinde gereken voltaj ayarlanabilir.
Voltaj tabi ki herşey değildir. Güç almak istiyorsak akım da gereklidir. Bunu veren de devrede kullandığımız TR1 bobinini tetikleyen BUZ11 mosfetleridir. Ne kadar güç alacağımıza göre kullanılan mosfet sayısı belirlenir. Örneğin ben kendi yaptığım devrede 4 adet TDA7294 kullandım. Yani 4 x 100W almak için 2 x 4 adet BUZ11 mosfetleri taktım. Yaptığım testlerde kısık fakat doygun seslerde soğutucusuz ısınmadan güç verebildi. Ancak yüksek seslerde iyi soğutma gerekiyor.
Switch mode power supply'de TR1'den alınan voltaj, frekans yüklü AC voltajı olduğuna göre bunu doğrultmak için standart diyotlar kullanılmaz. Ultra-fast denilen diyotlardan yararlanılır. Devrede tavsiye edilen BYW29 diyotudur. Ben BY233 ile bir sorun yaşamadım. Bütün mosfetler ve diyotlar soğutucuya vidalanırken yalıtılmalıdır.
Devrede ayrıca çıkış voltajını denetleyen bir kısım vardır. Bu opto-coupler elemanlarıyla sağlanır. Ayrıca çıkış voltajını bu kısım devredeki trimpot ile ayarlayabilmektedir.
SG3525 entegresinin "shut-down" çıkışı vardır. Bu çıkışa +12volt vermedikçe devre shut-down konumunda kalır. Yani devremizde buraya +12volt vermeliyiz.
Oto amfilerini, oto teybinin "remote" çıkışı kontrol eder. Oto teybi açıldığında Oto amfisine bir sinyal verir ve amfi açılır. Bunu sağlamak için devreye eklenen basit bir transistörlü devre vardır. Aşağıda bu devrenin açık şemasını inceleyebilirsiniz.