4 kişi için malzemeler
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan, ince doğranmış
3 çorba kaşığı beyaz şarap
350 gr. Arborio veya Carnaroli cinsi risotto pirinci
200 gr. parmesan peyniri
40 gr. tereyağ
¼ bağ maydonoz
Sebzeler için:
60 gr. havuç, küp şeklinde doğranmış
60 gr. kabak, küp şeklinde doğranmış
40 gr. bezelye, küp şeklinde doğranmış
60 gr. patates, soyulup küp şeklinde doğranmış
40 gr. ıspanak
1 lt. su
Tuz, karabiber
1. Bir tencereye 3 kaşık zeytinyağını koyun ve soğanın yarısını ilave ederek kısık ateşte soteleyin. Havuç, bezelye, patates ve kabağı da ekleyerek sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiber ilave edin, karıştırın. 1 lt suyu da ekleyerek 5 dakika kaynatın. Daha sonra süzün ve süzdüğünüz sebze suyunu kenara ayırın.
2. Başka bir tencerede ıspanağı, hafif diri kalacak kadar haşlayıp süzün.
3. Ayrı bir tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. İçine kalan soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşince pirinci ekleyip 2 dakika kavurun. Buna beyaz şarabı da ilave ederek 2 dakika daha karıştırın.
4. Ayırdığımız sebze suyundan pirince azar azar kepçeyle ilave edip 5 dakika karıştırarak pişirin. Pirinçler şeffaflaşıp hafif yumuşadığında, sebzeleri ve ıspanağı ekleyip 4 dakika daha karıştırın.
5. Hazırlanan risottoya son olarak tereyağı, parmesan peyniri ve maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapın.
Tarifler: Giuseppe Pressani