Sahte transistör test cihazı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Orijinal mi yoksa sahte mi olduğunu bilmek için transistöre (devrenin sınırlamaları nedeniyle belirli bir dereceye kadar) ihtiyaç duyan bir test cihazını gösterir. Bilindiği üzere sahte transistörlerin genel olarak içlerinde olması gerekenden çok daha küçük bir "DIE" (çip) bulunur.

Düşük akım/voltajlarda sahte transistör diğer transistörler gibi davranacaktır ancak strese maruz kaldığında bu çabaya dayanacak şekilde tasarlanmadığı için yanacaktır.
Test cihazı tam olarak bunu yapıyor, onu talep etmenize ve nasıl tepki verdiğini görmenize izin veriyor, eğer yolda yanıyorsa, yani sorunsuz bir şekilde dayanması gereken parametreler dahilinde, bunun nedeni yanlış olmasıdır.
1731783798834.png
Gördüğünüz gibi, yalnızca maksimum 1,5A'yi destekleyen ortak regülatörlerin akımını artırmak için kullanılan tipik devreden başka bir şey değildir. İşlem basittir: İlk başta geçiş transistörü (test edilen transistör) iletmez ve akımın tamamı R1 direnci aracılığıyla 7812'ye geçer. Çıkış akımı artmaya başladığında, R1 üzerindeki voltaj düşüşü de artacak ve transistörün iletime başlayacağı noktaya ulaşacaktır. Transistör artık akım sağladığından, 7812'nin akımı düşme eğilimi gösterir, bu da akımın ve dolayısıyla R1'in voltajının düşmesine neden olarak transistörün daha az iletken olmasına neden olur. Bu, bir denge bulununcaya kadar tekrarlanır.
Temel olarak 7812, transistörün çıkış voltajını her zaman 12v olacak ve transistör tüm akımı sağlayacak şekilde düzenler.

Bu durumda 7 adet tuşun olduğu görülmektedir ve her biri tüketime yaklaşık 1A katmaktadır. Açıktaki şema ile yaklaşık 4A'e kadar akımları test edebilirsiniz, daha fazla akım istiyorsanız daha fazla dirençli daha fazla anahtar eklemeniz yeterlidir.

Sorunlardan biri sadece PNP transistörlerin test edilmesi, diğer sorun ise dirençlerin yüksek güçlü olması gerektiğidir. Sadece 12W (12v * 1A) enerji tüketiyormuş gibi görünebilirler ancak sorun, geçiş transistörünün (eğer sahteyse) kısa devre yapmasıyla ortaya çıkar. Bu durumda her dirençteki güç 85W'a (32v * 2,6A) kadar çıkar. Test cihazının kullanım süresi kısa olmasına rağmen yanmasına neden olabilir.

Kullanılacak kaynak 32V DC'dir ve kullanılan direnç sayısına bağlı olarak test cihazının izin verdiği maksimum akımı sağlayabilmelidir.

Önceki yönlerden birini çözmek ve her iki transistör tipini (PNP ve NPN) test edebilmek için aşağıdaki şemayı buldum
1731783853785.png
Öncekiyle aynıdır ancak değişikliğe izin veren bir DPDT anahtarı eklenmiştir. PNP'de olmak, eskisi gibi tamamen aynı şekilde çalışır, hiçbir değişiklik yoktur. NPN'e giderken transistör emitör takipçisi (ortak toplayıcı) olarak kullanılır. BE bağlantısının oluşturacağı voltaj düşüşünü telafi etmek için tuşlardan biri 7812'nin GND pinine bir diyot yerleştirir ve çıkışın 0,6v yükselmesini sağlar, böylece emitörde 12v olur. İkincisi gerekli değildir, çünkü bir SPDT anahtarı kullanabilir ve 7812'nin GND pinini doğrudan toprağa bağlı bırakabilirsiniz.
 
Geri
Yukarı