Her tip güç amplifikatörü devresinin avantajları ve dezavantajları vardır ve farklı bir kişilik sağlar. DIY güç amplifikatörü devrelerinden hoşlanan birçoğunuz, devrenin tasarımına göre değişen ses kalitesini bilmek istersiniz, sözde, yeni devre türleri varsa, bunları karşılaştırmak için denemek ve yaratmak zorundadırlar. devre Orijinal tarz bu proje için kesinlikle hayal kırıklığına uğramadı. Çünkü benzersiz bir devre tasarlayabilmenin yanı sıra, daha az ekipman oluşturmak ve kullanmak da kolaydır. Ekonomiktir ve aynı zamanda iyi ses kalitesi sağlar.
Şekil 1 RX-100
Öncelikle bu projenin kökeni, teknikleri ve devre tasarım yöntemlerinden bahsedeyim. Bu proje, elektronik devre çalışmasını analiz etmek için bir program olan OrCAD kullanarak devre performansını simüle edecektir. Devrenin performansını, özellikle güç amplifikatör devresini asıl işe monte etmeden önce bilmemiz bizim için çok uygundur.Simülasyonda devreyi cihaz seti ile çiziyoruz.Kullanılan ekipmana mümkün olduğunca yakın gerçek devre Devrenin çeşitli yönlerinin simülasyon sonuçları tatmin edici olana kadar devrenin iyileştirmelerini ve revizyonlarını yapın, bu nedenle OrCAD SIM'i kullanırken Şekil 2'deki gerçek tasarım sürecine giren devreyi alıyoruz RX-400 güç amplifikatörünün çoğullaması Bu proje ile aynı seride bulunan, performansını analiz etmek için yalnızca dört transistör çıkış çifti daha var.
Şekil 2 Performansı analiz etmek için kullanılan OrCAD programı
Şekil 3 RX-400 güç amplifikatörü devresinin simülasyon sonuçları, 5 Hz'den 100 kHz'ye kadar mükemmel olabilen bir frekans tepkisidir ve bu da çok iyi bir frekans tepkisi ile sonuçlanır.Genellikle geleneksel güç amplifikatörü devresinde bulunur. Ancak, yalnızca bu aşamaya kadar iyi bir frekans tepkisi sağlayabilen iyi tasarlanmış bir Hi-End güç amplifikatöründe, yani bu devrenin simüle edilmiş bir efekt gibi çalışıp çalışmadığı. ancak simülasyon sonucu teorik bir sonuçtur, gerçek iş parçasının tasarımındaki diğer inceliklere bağlı olarak sonuçları yakın hale getirebiliriz veya gerçek devreyi hiç tamamlayamayabiliriz.
Şekil 3 Frekans tepkisi RX-Serisi güç amplifikatörü devresinin simülasyon sonuçları.
Bu projenin konusuna geri dönelim RX-100, daha yüksek çıkış gücü sağlayan bir model olan eski nesil RX-400'den yeni bir üründür. Evde kullanım için fazlasıyla yeterli olan 8 ohm yükte 100 Wrms çıkış gücünü desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bu devrenin bir başka avantajı da, sesi gerektiği gibi değiştirmek için ICs-op-amp'leri değiştirmeyi deneyebilmemizdir. RX-100'ün
özelliklerine, RX-100'ün özelliklerine,
çıkış gücüne hızlıca bir göz atalım ......................... ........ .100Wrms, 8Ohm'da (güç
kaynağı voltajına bağlı olarak) Çalışma voltajı ..................... +/- 45 ila +/- 90Vdc
Giriş empedansı .......................... 22 kilohm,
kazanç ............. ..... ...................... 32 dB
Şekil 4'ten, RX-100 model güç amplifikatörü devresi, birinci sektörde bir sinyal amplifikatörü olarak görev yapan bir IC OP-AMP'ye sahipken, ikinci amplifikatördeki sinyal amplifikatörü, ortak bir emeter transistör devresi kullanır. Cassode, sinyali yükseltmek için küçük transistörler No. 2N3904 ve 2N3906 kullanır. VCE voltajını korumaya yarayan transistör numarası MJE340 ve MJE350 ile Sabit olmak, ikinci genişlemenin yüksek doğrusallığa sahip olmasına neden olmak Sürücü, prototipteki kazancı artırmak için çıkış transistörleri ile 8A'ya kadar Darlington sürücüsü sağlayabilen sürücü transistörleri olarak MJE15032 ve MJE15033 transistörlerini kullanır. Diğer sayıların çıkış transistörünü kullanmak ister Çıkış transistör numarasını bütçeye göre değiştirebilir
Şekil 4 RX-100 model güç amplifikatörü devresi
Devre operasyonu
Girişten gelen ses sinyalinden başlayarak C1, 10uF ve R1, 470 Ohm üzerinden geçerek DC gerilimin sisteme girmesini engelleyerek devreye giren alçak frekans bant genişliğini belirler. 470pF giriş empedansı C7 değeri yüksek frekansı tanımlar bant genişliği, yüksek frekanslı paraziti önler. Geleneksel bir güç amplifikatörünün giriş sektörünün temel devresi hangisidir? Pime bir ses sinyali beslenecektir. NE5534 op-amperlerinin yüksek frekanslı geri besleme olarak C6, 100pF ile Tersine çevrilmemesi. Op-amp, salınım oluşumunu önleyerek sinyal frekansını çok yüksek yükseltir. Op-amp'den 100 ohm'luk bir değer olan R11 üzerinden çıkan sinyal, D3, D4, R7, R8'e sahip 2. amplifikatör çubuğuna gönderilir, R12 ve RT1, güçle aynı soğutucuya monte edilen RT1, bir NTC, sıcaklık değişim direnci gerektiren sıcaklık dengelemeli öngerilim devreleridir. Bölüm 2'deki amplifikatör devresindeki transistör, ortak bir emeterdir. Pozitif (+) faz 2 faza ayrılır, pozitif (+) faz Q1 ve Q2 transistörleri tarafından yükseltilir, burada Q1 bir kaskad transistör olarak hareket eder, Q2'nin Vce voltajını yaklaşık 15V ve faz içi sabit tutar. Negatif (-) Q3 ve Q4 tarafından yükseltilir Bu 2. amplifikatörde akan sabit akım yaklaşık 5mA olarak ayarlanır.Sinyal pin üzerinden verilir. Kollektör, 220 ohm'luk bir direnç R15'e bağlanır, bu sektörden gelen sinyal çıkışının faz açısı 180 derece tersine çevrilir, bu nedenle sürücü ve güç çıkışı sektörlerinde ortak bir verici sinyali olmalıdır. Böylece daha önce olduğu gibi doğru faz açısına dönecektir. Sürücü ve çıkış sektörlerinde, Q5 ve Q8 bir Sınıf AB devresinde düzenlenir Q5 ve Q6 sürücü sektörleri nispeten yüksek bir hareketsiz akıma ayarlanır. Sonuç olarak, eklemlerdeki bozulma azalır. Ancak transistörün sıcaklığı oldukça yüksektir, bu nedenle transistör sürücüsü takılmalıdır. Ana soğutucuda Çıkış sektöründe salınım oluşumunu önlemek için yüksek frekanslı bir geri besleme devresi vardır, C18 ve R19 sadece çıktı sektörünün geri besleme parçası olarak hareket eder. Tüm devrenin toplam kazancını ve frekansını belirlemek için negatif geri besleme bölümü R4, R2, C2, C3 ve C8'dir. Bu devre 42x veya yaklaşık 32dB'ye eşit R4 / R2 kazanacak şekilde ayarlanmıştır.
Güç
Kaynağı Stereoda RX-100 için temel güç kaynağı devresi Şekil 5'te gösterilmektedir. Kaba bir kılavuz olarak tasarlandı çünkü çoğunuzun bir tencereye sahip olabileceğine inanıyorum. Dönüştürücüler veya filtre kapasitörleri evde ve aynı zamanda kullanılabilir. Aslında, RX-100 devresi +/- 90V'a kadar bir voltaj aralığını destekleyebilir, ancak bu proje için yüksek bir güç kaynağı kullanılıyorsa çok fazla olabilir. projede yanlış olduğundan, soğutucu boyutlarından tasarruf etmek için +/- 45V ila +/- 60V voltaj aralığı önerilir. Ve transistör çıkışının sıcaklığı çok yüksek olmayacak.
Şekil 5 Güç kaynağı sektörü
Biraz ses projesi deneyimi olan biri için bir yapı oluşturmak pek bir problem yaratmayacaktır, her şeyden önce, PCB yapımını yapmalısınız. Ama size göstermek istediğim bir yol var, Kuru Film kullanarak nasıl PCB yapılacağıdır ki bu oldukça kullanışlı ve çıkan PCB paterni Şekil 6'da olduğu gibi keskin olan alt PCB desenidir. Kuru film PCB'de kullanım için negatif.
Şekil 6 Aşağıdaki kırmızı deseni deneyin
PCB elde edildikten sonra, Şekil 7'de gösterilen cihazı kurma zamanı. Cihazın kurulumu diğer herhangi bir proje gibidir.Önce atlama telleri, dirençler, konektörler, delikler, mini transistörler, kapasitörler gibi alçak aygıtları seçin ve son olarak transistörleri, sürücüleri ve güç çıkışını kurun.
Şekil 7 Cihazı kurma
100 Ohm NTC direnci, ön gerilim akımını ayarlamak için ısıyı çıkıştan kontrol devresine bağlamak için Şekil 8'de gösterildiği gibi ısı emiciye silikon yapıştırıcı ile bağlanmıştır. Sıcaklık kaçışının meydana gelmesini önlemek için
Şekil 8 Sıcaklık kompanzasyonlu NTC kurulumu
Şekil 9 Temel kullanım
Cihaz listesi
direnci
470Ω 1 / 4W ............................. 2
10Ω 1 / 4W ......... ....................
2100Ω 1 / 4W ......................... .... 3
560Ω 1 / 4W ............................. 1
20kΩ 1 / 4W ....... ...................... 1
15kΩ 1 / 4W ....................... ......
3220Ω 1 / 2W ............................. 2
4.7Ω 1 / 2W .... ......................... 2
47Ω 1 / 2W .................... ........... 2
20kΩ 1 / 2W .............................. 2
22Ω 1W. ................................ 2
10Ω 2W ............... ................. 2
0.33Ω 3W ............................. .. 2
3.3kΩ 5W ............................... 2
NTC 100Ω .......... .................... 1
Kondansatör
0.1μF 63V Polyester ............ .. ... .3
0.1μF 100V Polyester ............... 0,2
0.1μF 250V Polyester ............... 0,1
1nF 100V Polyester ..................... 0,3
22nF 100V Polyester ………….… .1
47pF 100V Seramik …………… .. ……
..2 56pF 500V Seramik …………… .. ……. 1 100pF
50V Seramik… ………… .. …… ..1
470pF 100V Seramik ................ ... .... 1
10μF 50V NP Elektrolit .... ... .. ... 1
220μF 25V Elektrolit .......... ...... 2
470μF 16V Elektronik .......... ...... 1
Yarı iletken cihaz
NE5534 …………………… .... …… ... 1
2N3904 …………………… .... ……… 1
2N3906 …………………… ....… …… 1
MJE340 ………………………………… 1
MJE350 …………………… .... ……… 1
MJE15032 ………………… ... ………… 1
MJE15033 ……………… ... ………… 1
2SC5200 ………………… ..… .. …… 1
2SA1943 ……………… ... …… .. ……… 1
1N4744 ............... .................... 2
1N4148 ............................ ....... 2
Diğerleri,
Soket,
Kuşgözü,
PCB, Terminal,
Bobin,
Soğutucu
Şekil 1 RX-100
Öncelikle bu projenin kökeni, teknikleri ve devre tasarım yöntemlerinden bahsedeyim. Bu proje, elektronik devre çalışmasını analiz etmek için bir program olan OrCAD kullanarak devre performansını simüle edecektir. Devrenin performansını, özellikle güç amplifikatör devresini asıl işe monte etmeden önce bilmemiz bizim için çok uygundur.Simülasyonda devreyi cihaz seti ile çiziyoruz.Kullanılan ekipmana mümkün olduğunca yakın gerçek devre Devrenin çeşitli yönlerinin simülasyon sonuçları tatmin edici olana kadar devrenin iyileştirmelerini ve revizyonlarını yapın, bu nedenle OrCAD SIM'i kullanırken Şekil 2'deki gerçek tasarım sürecine giren devreyi alıyoruz RX-400 güç amplifikatörünün çoğullaması Bu proje ile aynı seride bulunan, performansını analiz etmek için yalnızca dört transistör çıkış çifti daha var.
Şekil 2 Performansı analiz etmek için kullanılan OrCAD programı
Şekil 3 RX-400 güç amplifikatörü devresinin simülasyon sonuçları, 5 Hz'den 100 kHz'ye kadar mükemmel olabilen bir frekans tepkisidir ve bu da çok iyi bir frekans tepkisi ile sonuçlanır.Genellikle geleneksel güç amplifikatörü devresinde bulunur. Ancak, yalnızca bu aşamaya kadar iyi bir frekans tepkisi sağlayabilen iyi tasarlanmış bir Hi-End güç amplifikatöründe, yani bu devrenin simüle edilmiş bir efekt gibi çalışıp çalışmadığı. ancak simülasyon sonucu teorik bir sonuçtur, gerçek iş parçasının tasarımındaki diğer inceliklere bağlı olarak sonuçları yakın hale getirebiliriz veya gerçek devreyi hiç tamamlayamayabiliriz.
Şekil 3 Frekans tepkisi RX-Serisi güç amplifikatörü devresinin simülasyon sonuçları.
Bu projenin konusuna geri dönelim RX-100, daha yüksek çıkış gücü sağlayan bir model olan eski nesil RX-400'den yeni bir üründür. Evde kullanım için fazlasıyla yeterli olan 8 ohm yükte 100 Wrms çıkış gücünü desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bu devrenin bir başka avantajı da, sesi gerektiği gibi değiştirmek için ICs-op-amp'leri değiştirmeyi deneyebilmemizdir. RX-100'ün
özelliklerine, RX-100'ün özelliklerine,
çıkış gücüne hızlıca bir göz atalım ......................... ........ .100Wrms, 8Ohm'da (güç
kaynağı voltajına bağlı olarak) Çalışma voltajı ..................... +/- 45 ila +/- 90Vdc
Giriş empedansı .......................... 22 kilohm,
kazanç ............. ..... ...................... 32 dB
Şekil 4'ten, RX-100 model güç amplifikatörü devresi, birinci sektörde bir sinyal amplifikatörü olarak görev yapan bir IC OP-AMP'ye sahipken, ikinci amplifikatördeki sinyal amplifikatörü, ortak bir emeter transistör devresi kullanır. Cassode, sinyali yükseltmek için küçük transistörler No. 2N3904 ve 2N3906 kullanır. VCE voltajını korumaya yarayan transistör numarası MJE340 ve MJE350 ile Sabit olmak, ikinci genişlemenin yüksek doğrusallığa sahip olmasına neden olmak Sürücü, prototipteki kazancı artırmak için çıkış transistörleri ile 8A'ya kadar Darlington sürücüsü sağlayabilen sürücü transistörleri olarak MJE15032 ve MJE15033 transistörlerini kullanır. Diğer sayıların çıkış transistörünü kullanmak ister Çıkış transistör numarasını bütçeye göre değiştirebilir
Şekil 4 RX-100 model güç amplifikatörü devresi
Devre operasyonu
Girişten gelen ses sinyalinden başlayarak C1, 10uF ve R1, 470 Ohm üzerinden geçerek DC gerilimin sisteme girmesini engelleyerek devreye giren alçak frekans bant genişliğini belirler. 470pF giriş empedansı C7 değeri yüksek frekansı tanımlar bant genişliği, yüksek frekanslı paraziti önler. Geleneksel bir güç amplifikatörünün giriş sektörünün temel devresi hangisidir? Pime bir ses sinyali beslenecektir. NE5534 op-amperlerinin yüksek frekanslı geri besleme olarak C6, 100pF ile Tersine çevrilmemesi. Op-amp, salınım oluşumunu önleyerek sinyal frekansını çok yüksek yükseltir. Op-amp'den 100 ohm'luk bir değer olan R11 üzerinden çıkan sinyal, D3, D4, R7, R8'e sahip 2. amplifikatör çubuğuna gönderilir, R12 ve RT1, güçle aynı soğutucuya monte edilen RT1, bir NTC, sıcaklık değişim direnci gerektiren sıcaklık dengelemeli öngerilim devreleridir. Bölüm 2'deki amplifikatör devresindeki transistör, ortak bir emeterdir. Pozitif (+) faz 2 faza ayrılır, pozitif (+) faz Q1 ve Q2 transistörleri tarafından yükseltilir, burada Q1 bir kaskad transistör olarak hareket eder, Q2'nin Vce voltajını yaklaşık 15V ve faz içi sabit tutar. Negatif (-) Q3 ve Q4 tarafından yükseltilir Bu 2. amplifikatörde akan sabit akım yaklaşık 5mA olarak ayarlanır.Sinyal pin üzerinden verilir. Kollektör, 220 ohm'luk bir direnç R15'e bağlanır, bu sektörden gelen sinyal çıkışının faz açısı 180 derece tersine çevrilir, bu nedenle sürücü ve güç çıkışı sektörlerinde ortak bir verici sinyali olmalıdır. Böylece daha önce olduğu gibi doğru faz açısına dönecektir. Sürücü ve çıkış sektörlerinde, Q5 ve Q8 bir Sınıf AB devresinde düzenlenir Q5 ve Q6 sürücü sektörleri nispeten yüksek bir hareketsiz akıma ayarlanır. Sonuç olarak, eklemlerdeki bozulma azalır. Ancak transistörün sıcaklığı oldukça yüksektir, bu nedenle transistör sürücüsü takılmalıdır. Ana soğutucuda Çıkış sektöründe salınım oluşumunu önlemek için yüksek frekanslı bir geri besleme devresi vardır, C18 ve R19 sadece çıktı sektörünün geri besleme parçası olarak hareket eder. Tüm devrenin toplam kazancını ve frekansını belirlemek için negatif geri besleme bölümü R4, R2, C2, C3 ve C8'dir. Bu devre 42x veya yaklaşık 32dB'ye eşit R4 / R2 kazanacak şekilde ayarlanmıştır.
Güç
Kaynağı Stereoda RX-100 için temel güç kaynağı devresi Şekil 5'te gösterilmektedir. Kaba bir kılavuz olarak tasarlandı çünkü çoğunuzun bir tencereye sahip olabileceğine inanıyorum. Dönüştürücüler veya filtre kapasitörleri evde ve aynı zamanda kullanılabilir. Aslında, RX-100 devresi +/- 90V'a kadar bir voltaj aralığını destekleyebilir, ancak bu proje için yüksek bir güç kaynağı kullanılıyorsa çok fazla olabilir. projede yanlış olduğundan, soğutucu boyutlarından tasarruf etmek için +/- 45V ila +/- 60V voltaj aralığı önerilir. Ve transistör çıkışının sıcaklığı çok yüksek olmayacak.
Şekil 5 Güç kaynağı sektörü
Biraz ses projesi deneyimi olan biri için bir yapı oluşturmak pek bir problem yaratmayacaktır, her şeyden önce, PCB yapımını yapmalısınız. Ama size göstermek istediğim bir yol var, Kuru Film kullanarak nasıl PCB yapılacağıdır ki bu oldukça kullanışlı ve çıkan PCB paterni Şekil 6'da olduğu gibi keskin olan alt PCB desenidir. Kuru film PCB'de kullanım için negatif.
Şekil 6 Aşağıdaki kırmızı deseni deneyin
PCB elde edildikten sonra, Şekil 7'de gösterilen cihazı kurma zamanı. Cihazın kurulumu diğer herhangi bir proje gibidir.Önce atlama telleri, dirençler, konektörler, delikler, mini transistörler, kapasitörler gibi alçak aygıtları seçin ve son olarak transistörleri, sürücüleri ve güç çıkışını kurun.
Şekil 7 Cihazı kurma
100 Ohm NTC direnci, ön gerilim akımını ayarlamak için ısıyı çıkıştan kontrol devresine bağlamak için Şekil 8'de gösterildiği gibi ısı emiciye silikon yapıştırıcı ile bağlanmıştır. Sıcaklık kaçışının meydana gelmesini önlemek için
Şekil 8 Sıcaklık kompanzasyonlu NTC kurulumu
Şekil 9 Temel kullanım
Cihaz listesi
direnci
470Ω 1 / 4W ............................. 2
10Ω 1 / 4W ......... ....................
2100Ω 1 / 4W ......................... .... 3
560Ω 1 / 4W ............................. 1
20kΩ 1 / 4W ....... ...................... 1
15kΩ 1 / 4W ....................... ......
3220Ω 1 / 2W ............................. 2
4.7Ω 1 / 2W .... ......................... 2
47Ω 1 / 2W .................... ........... 2
20kΩ 1 / 2W .............................. 2
22Ω 1W. ................................ 2
10Ω 2W ............... ................. 2
0.33Ω 3W ............................. .. 2
3.3kΩ 5W ............................... 2
NTC 100Ω .......... .................... 1
Kondansatör
0.1μF 63V Polyester ............ .. ... .3
0.1μF 100V Polyester ............... 0,2
0.1μF 250V Polyester ............... 0,1
1nF 100V Polyester ..................... 0,3
22nF 100V Polyester ………….… .1
47pF 100V Seramik …………… .. ……
..2 56pF 500V Seramik …………… .. ……. 1 100pF
50V Seramik… ………… .. …… ..1
470pF 100V Seramik ................ ... .... 1
10μF 50V NP Elektrolit .... ... .. ... 1
220μF 25V Elektrolit .......... ...... 2
470μF 16V Elektronik .......... ...... 1
Yarı iletken cihaz
NE5534 …………………… .... …… ... 1
2N3904 …………………… .... ……… 1
2N3906 …………………… ....… …… 1
MJE340 ………………………………… 1
MJE350 …………………… .... ……… 1
MJE15032 ………………… ... ………… 1
MJE15033 ……………… ... ………… 1
2SC5200 ………………… ..… .. …… 1
2SA1943 ……………… ... …… .. ……… 1
1N4744 ............... .................... 2
1N4148 ............................ ....... 2
Diğerleri,
Soket,
Kuşgözü,
PCB, Terminal,
Bobin,
Soğutucu