Resimli WORD Kullanımı

guclusat

Tanınmış Üye
Süper Moderatör
Microsoft Word Nedir?

Microsoft word büroda iş yerinde yani günlük hayatta yapılan her türlü yazışmaların bilgisayar yardımıyla yazılmasını sağlayan programlara Kelime işlemci Programı adı verilir. Piyasada kullanılan birçok kelime işleme programı vardır. Bunlarda en yaygı kullanıma sahip olanı Word kelime işleme programıdır. Kullanıcıya sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilen bir kelime işlem programıdır.

Office programları bir ofis içerisinde gerekli olabilecek tüm programları kapsayan bir paket programlar bütünüdür. İlk olarak Microsoft firması tarafından oluşturulan bir pakettir. Office paketinin piyasaya sürülmesi 1995 yılında olmuştur. Bu paketin içinde şu programlar yer almaktadır;

Microsoft Word
Microsoft Excel
Microsoft Access
Microsoft Powerpoint
Microsoft Outlook

word1vv3.jpg


Ondan sonra 1997 yılında çıkan office 97 ve en son olarak 1999 yılında çıkan office 2000 paketi piyasaya sürülmüştür. Ondan öncesinde ise word, excel ayrı programlar şeklinde zaten satılıyordu. Office adı altında bunlar toparlanmış ve bir bütün haline dönüştürülerek daha kapsamlı bir hale getirilmiştir.

Word penceresinin öğeleri şöyledir:
Başlık Çubuğu:

Program ve belgenin ismini gösterir. Eğer belge penceresi ekranı kaplıyorsa, belgenin Başlık çubuğu görüntülenmez. Başlık satırlarından sürükleyerek pencerelerin yerlerini değiştirebilirsiniz. (Ekranı kaplayan pencerelerin yerlerini değiştirmek olası değildir.)

Simge Durumuna Küçült, Önceki Boyut ve Kapat düğmeleri

Program ve belge pencerelerini simge durumunda çalıştırmak, bunların ekranı kaplaması için kullanılır. Program penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı Görev Çubuğu üzerine eklenir. Pencereyi yeniden açmak için Görev Çubuğu üzerindeki program ismini tıklayın. Belge penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı program penceresinin sol alt bölümüne eklenir. Pencereyi yeniden açmak için belge ismini tıklayın. Program penceresinin tüm ekranı ya da belge penceresinin program penceresini kaplaması için Simge Durumuna Küçült düğmesini tıklayın. Bu düğmeyi yeniden tıklarsanız, pencere bir önceki boyutuna döner. Kapat düğmesi, üzerinde çalıştığınız belgenin ya da programın kendisinin kapatılması için kullanılır. Eğer açık belge(ler) üzerinde değişiklikler yaptıysanız ve bunları henüz diske kaybetmediyseniz. bunları kaydetmek isteyip istemediğinizi soran bir iletişim penceresi açılır.

Menü çubuğu:

Menü çubuğu komutları seçebileceğiniz menüleri barındırır. Her bir kelime bir komut grubu olan menüyü ifade eder. Menüler üzerine tıklayın ve açıları listeden bir komutu tıklayarak seçebiliriz. Bir menü komutu soluk renkteyse, bunun anlamı bulunduğunuz aşamada o komutun kullanılamayacağıdır. Bir menü komutunun yanında ok işareti görüyorsanız, bunun anlamı komutun içinde başka komut seçenekleri de var demektir. Bazı komutların karşısında Ctrl+ ifadesini ve bir karakteri görürsünüz. Bu ifade. Söz konusu menü komutunun menüyü açmadan, Ctrl ve belirtilen tuşa basarak klavyeden de verilebileceğini gösterir.

Araç Çubukları:

Araç Çubukları, programın fonksiyonlarına (komutlarına) kolayca ve çabucak erişmenizi sağlayan düğmeleri barındırır. Belirli bir fonksiyona erişmek için bu düğmeleri kullanabiliriz. her programın kendine ait bir penceresi ve araç çubuğu vardır. Çünkü kullanım amaçlarına yönelik hızlı ve pratik kullanma isteği araç çubuklarını daha cazip hale getirmektedir

Cetvel:

Yatay cetvel, belgenizi duyarlı olarak biçimlendirmenize, tablolar oluşturmanıza olanak verir. Dikey cetveli de belgenizi biçimlendirmek için kullanabilirsiniz.

Yazı imleci (Cursor):

Klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir. Klavye işaretçisi olarak ta kullanılır. Faremizi kullanmadan yazılar üzerinde işlemler yapmak için kullanılır.

Kaydırma Çubuğu:

Düşey ve yatay kaydırma bantları, pencerenin görünmeyen bölümlerini izlemenize olanak verir. Kaydırma bantlarının iki ucundaki küçük okları tıklayarak ya da kaydırma çubuğu üzerindeki kutuyu sürükleyerek sayfaların bölümlerini görebilirsiniz.

Görünüm Butonları:

elgemizi ekran içindeki görüntüleme şekillerini değiştirir bu konu daha sonraki Görünüm menüsünde işlenecektir.

Durum Çubuğu:

Durum çubuğu: Belge üzerinde çalışırken, pencerenin altında Word ile ilgili bilgi ve ileti gösterir, Üzerinde çalıştığınız belge hakkında Boyut yardım sağlar. Bir araç çubuğu düğmesi ya da bir menü komutu hakkında yardım almak için imleci bu öğeler üzerine getirin. Durum çubuğunda, söz konusu öğeyle ilgili kısa bir yardım bilgisini okuyabilirsiniz.

Bu bilgiler şunlardır;

Sayfa 4: Aktif olan sayfanın numarasını belirtir.

Böl 1: Bölüm numarasını belirtir.

4/5: Belgede toplam sayfa sayısı ,5 üzerinde çalıştığımız sayfa 4’tür.

Bşl 7,5cm: Ekleme noktası ile sayfanın üstü arasındaki düşey uzaklıktır.

Sat: Sayfanın üstünden ekleme noktasına kadar olan satır sayısıdır.

Süt: Sol kenar boşluğundan ekleme noktasına kadar olan sütun sayısıdır.

Kay: Makro kaydedicinin durumunu belirtir.

Dim: Düzeltme işlemi etkindir.

Seç: Seçileni genişlet tuşu aktiftir.(F8)

Üyz: Insert tuşu kullanımı aktiftir.

Not:Word Processor Programın versiyonu, kurma biçimine ve program içinde yaptığınız özelleştirmelere bağlı olarak sizin ekran görünümünüz yukarıdakinden farklılar gösterebilir.

---------- Sonra gönderilen Saat 15:20 ---------- İlk önce gönderilen Saat 15:20 ----------

TEMEL METİN İŞLEMLERİ

İmlecin Farklı Biçimleri

İmleç, o andaki konumuna göre farklı işlevlere sahiptir ve o andaki işlevini göstermek için farklı biçimleri şunlardır:

Ok İmleci: İmleç bu biçimde iken tıklayarak menu komutu, araç çubuğu düğmesi gibi bir nesneyi seçebilir ya da sürükleyerek nesneleri taşıyabilirsiniz.

Ters ok şeklindeki imleç: İmleç bu şekildeyken tıklayarak, çift tıklayarak ya da üç kez tıklayarak metni seçebilirsiniz.

І İmleci: Metni seçmek ya da yanıp sönen imlecin yerini değiştirmek için kullanılır.

+ şeklindeki imleç: Genellikle bir çizimin yapılabileceğini gösterir.

Yardım İmleci: Normal ok işaretçisinin yanında ? bulunan ve Bir nesneyi tıklayarak, o nesne hakkında bilgi alabileceğimiz işaretçidir.

Taşıma İmleci: Çizim nesnelerinin taşınabileceğini gösterir.

Boyutlandırma İmleci: Nesnelerin boyutunun değiştirilebileceğini gösterir.

Metin İşlemleri

Word programını başlattığımızda boş bir belge açılır. Belgenin pencere içinde kalan beyaz alanı sizin çalışmanızı yapacağınız kağıdınızdır. Beyaz alanın başında yanıp sönen bir imleç bulunur. Bu imleç, klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir.

Bir metin yazmak için Klavyeden yazdıklarınız, yanıp sönen bir imlecin olduğu yerin solunda belirir. Satır sonuna geldiğinizde, satıra sığmayan sözcükler bir alt satırın başına kaydırılır; bunun için sizin bir eylemde bulunmanıza gerek yoktur.

Herhangi bir metni yukarıdaki gibi yazdıktan sonra Enter tuşuna basarak yeni bir paragrafa başlayabiliriz. Tekrar Enter tuşuna basıp bir satır boş bırakabiliriz.

Bu Uygulama,gerek aynı firma tarafından yazılmış olması gerek Windows 98 bir çok işleve olanak verebilen kullanımı kolay bir işletim sistemi olmasından sebep; Windows 98'in sunduğu tüm olanaklardan yararlanır. Böylece güçlü ve gücüne erişilmesi kolay olan bir program doğmuştur.

Yazılı metni silmek :

Sileceğiniz metnin sonuna ya da başına tıklayıp. Klavyedeki Back space (Geri) ya da Delete (Sil) tuşuna gerektiği kadar basarak birer birer karakter silebiliriz. Sileceğiniz metin uzunsa, bu metni seçip Backspace ya da Delete tuşuna bir kez basın. (Metnin nasıl seçileceği aşağıda açıklanmıştır.)

Araya metin eklemek :

Metni ekleyeceğiniz yere tıklayarak veya yön tuşları ile araya eklenti yapılacak kelimeler arasına yazı imlecimizi yetirin artık klavyeden metni yazabiliriz. Diyelim ki Metni bir başka metinle değiştirmek itiyoruz şuana kadar ki öğrendiklerimiz ile önce siler sonra araya ekleriz. Bir başka metodu ise değiştireceğiniz metni seçip direk olarak Klavyeden yeni metni yazabiliriz bu sayede hız ve zaman kazanmış oluruz.

Metin Seçme Teknikleri

Seçmek, Windows programlarında önemli bir kavramdır. Seçerek özneyi, vereceğiniz komutun yapacağınız eylemin, neyi etkileyeceğini belirtmiş olursunuz.

Bir metin bloğunu seçmek için: farenin düğmesi basılıyken- I imlecini metin bloğu üzerinde sürükleyin ve farenin düğmesini bırakın. Yada; I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun başına ya da sonuna tıklayın. Shift tuşu basılıyken I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun sonuna ya da başına tıklayın. İki tıklama arasında kalan metin seçilir.

Bir sözcüğü seçmek için: Sözcük üzerine çift tıklayın.

Bir satırı seçmek için: İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz satırın karşısına getirin ve çift tıklayın.

Bir paragrafı seçmek için: Paragraf üzerine üç kez tıklayın. Yada; İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz paragrafın karşısına getirin ve çift tıklayın.

Bir metin sütununu seçmek için: Alt tuşu ve farenin düğmesi basılıyken imleci sütun üzerinde sürükleyin.

Belge içindeki tüm metni seçmek için:İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine getirin. Ctrl tuşu basılıyken tıklayın. Metni seçili durumdan çıkartmak için herhangi bir yere tıklamanız yeterli olacaktır.

Kes ve Kopyala İşlemleri

Belge içerisinde veya farklı bir belgede bulunan, bir metni veya bir nesneyi belge içerisinde bir yere kopyalamak için aşağıdaki metotları kullanabilirsiniz ;

Düzen menüsü - Kopyala

Fare sağ tuş - alt menü – Kopyala

Araç çubuğu – Kopyala

Klavyeden kısayol komut tuşları

Sürükle ve Bırak Yöntemiyle Metnin Taşınması ve Kopyalanması

Bu tip bir işlem yapmak için Windows içinde kullandığınız bütün kes-kopyala işlemleri geçerlidir. Bir ifadeyi belge içinde bir başka yere kopyalamak ya da bir ifadeyi belge içinde bir başka yere taşımak isterseniz Sürükle ve Bırak yöntemini kullanabilirsiniz de

Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle kopyalamak için:

Kopyasını çıkartacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini ve klavyenizdeki Ctrl tuşunu basılı tutarken ifadeyi kopyanın çıkartılacağı noktaya sürükleyin. Ctrl tuşunu ve farenin düğmesini bırakın.

Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle taşımak için:

Taşıyacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini basılı tutarken ifadeyi taşıyacağınız noktaya sürükleyin. Farenin düğmesini bırakın.
 
Geri
Yukarı